Cum se realizeaza colectarea separata in municipiul Cluj Napoca?

In contextul situatiei precare a gestionarii deseurilor la Cluj Napoca am stat de vorba cu specialistul de mediu din cadrul ROSAL GRUP, unul dintre cei doi operatori de salubritate care deservesc cetatenii orasului. Adina Miclaus – reporter Ecomagazin: Ce populatie deserveste Rosal in Cluj Napoca? Nicoleta Pop, Specialist de Mediu ROSAL GRUP: In ceea ce…

Citește mai departe

Slow Food Iasi porneste Melcul Verde

Incepand cu 26 martie Slow Food Iasi daruieste comunitatii iesenilor un nou proiect in care copiii sa invete despre hrana locala, naturala si sanatoasa. Este vorba despre proiectul Melcul Verde, un proiect pilot de creare a unor gradini scolare comestibile. Grupuri de copii din clasele primare si gimnaziale, coordonati de profesori si ajutati de partenerii…

Citește mai departe

Centrul de informare turistica de la Greci, proiect pilot pentru parcurile naturale din Romania

Centrul de informare–vizitare din Greci, zona Parcului National Muntii Macinului, va fi unul dintre cele mai moderne din tara si ar putea deveni un proiect pilot si pentru celelate parcuri naturale din Romania. Potrivit declaratiei directorului Adminis­tratiei Parcului, vizitatorii vor putea vedea aici elemente ce tin de traditiile zonei, cat si elemente de biodiversitate sau…

Citește mai departe

Ivan Patzaichin a inaugurat Centrul de promovare a destinatiei eco Delta Dunarii

Asociatia ‘Ivan Patzaichin-Mila 23’ a inaugurat, marti, pe faleza din orasul Tulcea, Centrul de informare si promovare a destinatiei eco Delta Dunarii, reiterandu-si, totodata, sprijinul activ pentru dezvoltarea durabila a zonei. ‘Lansam astazi (marti, n. red.) ‘Triunghiul de ecoturism’, proiect care se va materializa la finele lunii martie. Triunghiul de ecoturism inseamna Caraorman-Crisan-Mila 23 si…

Citește mai departe

Au fost lansate Cluburile EcOprovocarea la doua licee din Zalau

ViitorPlus – asociatia pentru dezvoltare durabila, in parteneriat cu o multinationala din judet si cu Inspectoratul Scolar Judetean Salaj a lansat, in doua licee din Zalau, un nou proiect pilot ,,Cluburile EcOprovocarea”. Dupa 4 editii cu rezultate remarcabile la nivelul comunitatilor locale in care s-a desfasurat si o distinctie internationala, proiectul-concurs EcOprovocarea evolueaza si ia…

Citește mai departe
Acţiune de colectare a deşeurilor electrice şi electronice în Crasna, Bâlteni şi Novaci, judetul Gorj

Proiectul „Scolile ECO” va scapa institutiile de invatamant din Republica Moldova de deseurile electronice

A fost lansat un proiect pilot sub denumirea „Scolile ECO” care prevede preluarea si reciclarea deseurilor de echipamente electrice si eletronice din institutiile de invatamant din tara. In acest mod, scolile se vor putea debarasa de deseurile electronice fara a dauna mediului inconjurator, transmite UNIMEDIA. Totodata, pe termen lung, acest lucru va avea efecte benefice…

Citește mai departe
Credite pentru proiecte de eficiență energetică

Investitie romano-nipona in energie

Cel mai mare producator de energie termica din Romania – ELCEN – a semnat marti contractul pentru infiintarea societatii mixte cu Marubeni Corporation din Japonia si urmeaza sa construiasca o centrala pe gaze la Fantanele (judetul Mures). Investitia de 170 milioane euro ar putea sa fie finalizata in 2017, informeaza Mediafax. Societatea mixta, SC Fantanele Gas Power…

Citește mai departe
Vrei sa fii eco-responsabil dar nu stii unde sa duci deseurile? Consulta Harta Reciclarii!

Vrei sa fii eco-responsabil dar nu stii unde sa duci deseurile? Consulta Harta Reciclarii!

Stiai ca Romania colecteaza anual pentru reciclare doar 1% din deseuri? Tinta tarilor membre ale Uniunii Europene este de a recicla 50% din deseurile municipale pana in 2020. ViitorPlus – asociatia pentru dezvoltare durabila a initiat proiectul Harta Reciclarii care vine in ajutorul celor care vor sa recicleze deseuri corect si constant si sa contribuie direct la pastrarea un mediu…

Citește mai departe

Si cei mici fac fapte mari! – campanie de educatie ecologica in gradinite

ECOTIC BAT lanseaza cea de-a doua editie a campaniei de educatie ecologica ,,Si cei mici fac fapte mari!”. In acest proiect vor participa peste 150 de gradinite din intreaga tara. ECOTIC BAT a identificat nevoia desfasurarii orelor educative privind colectarea selectiva in general si colectarea deseurilor de baterii si acumulatori portabili (DBA) in particular, in…

Citește mai departe

Sibiul va avea o „Calea verde spre o dezvoltare durabila” din bani norvegieni

Municipiul Sibiu va primi 840 600 de euro nerambursabili pentru dezvoltarea proiectului „Calea verde spre o dezvoltare durabila”. Banii sunt alocati prin Mecanismul Financiar SEE 2009-2014 – EAA Grants Islanda, Lichtenstein, Norvegia. Concret, o parte din bani vor fi folositi in Sibiu pentru instalarea pe sub pamant a unor tubulaturi, in lungime totala de 10…

Citește mai departe

Proiect urban inedit – traieste „verde” din colectarea uleiului uzat al bucurestenilor

Uleiurile alimentare uzate reprezinta 12% din poluantii prezenti in apa si sol, conform unui studiu realizat recent de Comisia Europeana. Conform unui alt raport realizat de catre Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, consumatorii casnici sunt cei mai mari generatori de ulei alimentar uzat. Din pacate, 99% din aceasta cantitate de ulei comestibil folosit ajunge in…

Citește mai departe

Bani europeni pentru „Adaptare la schimbarile climatice“ la Primaria Brasov

Programul „Adaptare la schimbarile climatice“ consta intr-un proiect predefinit, „Calea verde spre dezvoltare durabila“, dezvoltat de Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Sibiu, in parteneriat cu Asociatia Municipiilor si Oraselor din Norvegia, precum si alaturi de primariile Sibiu, Targu Mures si Brasov, Administratia Nationala de Meteorologie si Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu. Referitor la acest proiect,…

Citește mai departe

Trei programe cu granturi SEE de 30 milioane de euro, lansate joi de Ministerul Mediului

Trei programe finantate prin granturi SEE de 30 de milioane de euro, vizand protejarea biodiversitatii, reducerea substantelor periculoase si adaptarea la schimbarile climatice, au fost lansate joi de Ministerul Mediului, urmand sa se deruleze timp de doi ani. Cele trei programe sunt finantate cu 30 de milioane de euro prin Mecanismul Financiar al Spatiului Economic…

Citește mai departe
RISE Project: De la Lukoil, un milion de dolari pentru apropia?ii lui Ponta

Lukoil ar putea investi in energie regenerabila in Rusia, Romania si Bulgaria reducand subventiile

Grupul petrolier rus Lukoil ar putea dezvolta in Rusia viitoarele proiecte in domeniul energiei regenerabile, intrucat diviziile sale din Romania si Bulgaria sunt afectate de reducerea subventiilor. Lukoil ar putea investi in energie regenerabila in Rusia, Romania si Bulgaria reducand subventiile Lukoil ar putea investi in energie regenerabila in Rusia, Romania si Bulgaria reducand subventiile…

Citește mai departe

ECOLLECT, primul serviciu de colectare separata a deseurilor de la birou din Romania

Eco-Rom Ambalaje lanseaza ECOLLECT: primul serviciu de colectare separata a deseurilor de la birou din Romania. 100 de companii inscrise in proiect si peste 6 tone de deseuri de ambalaje colectate separat in primele 3 luni de la lansarea programului Eco-Rom Ambalaje, cea mai importanta organizatie de preluare de la agentii economici a obligatiei de reciclare si…

Citește mai departe
S?pt?mâna European? a Mobilit??ii la Bra?ov

    Brasovul devine primul „smart city” din tara, prin montarea iluminatului inteligent si a butoanelor de panica

    Primaria Brasov a dat astazi ordinul de incepere a lucrarilor de modernizare a sistemului de iluminat public si cresterea sigurantei pe strazile din municipiul Brasov. Proiectul face parte dintr-un concept mai amplu, „smart city”, bikinis for women Smartwatch Reviews virtual reality headset swimsuits sale diggegg adoptat de mai multe orase din Uniunea Europeana, care prevede…

    Citește mai departe

    Ministrul Mediului promite realizarea a 870 km de perdele forestiere in acest an

    In acest an, Departamentul pentru Ape, Paduri si Piscicultura din cadrul Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice va finanta cu 30 de milioane lei un proiect pilot de realizare a 870 kilometri de perdele forestiere pe marginea drumurilor nationale, a anuntat luni, la Botosani, ministrul Lucia Varga. „Perdelele forestiere vor fi realizate in special in zona…

    Citește mai departe

    10 statii de epurare in satele din Transilvania, dupa modelul de la Viscri. Rovana Plumb, la Londra

    Printul Charles al Marii Britanii se implica in constructia a 10 statii de epurare in satele din Transilvania. Ministrul roman al Mediului, Rovana Plumb, se intalneste cu Printul Mostenitor al Coroanei britanice, miercuri, la Londra ca sa discute detaliile colaborarii. Proiectul va fi finantat cu fonduri europene. „Concret vom multiplica un proiect pilot de o…

    Citește mai departe

    Elevii alexandreni se implica in salvarea naturii

    Elevii alexandreni se implica in salvarea naturii. Elevii scolii Gimnaziale “Mihai Viteazul” din Alexandria invata sa traiasca ecologic. Acestia participa la concursul “Ecoscolarul”. Acesta este un proiect pilot prin care se doreste cresterea gradului de constientizare a importantei colectarii, reciclarii si revalorizarii deseurilor. Concursul ECOSCOLARUL face parte din Campania “RRResponsabil: fii responsabil, fii solidar –…

    Citește mai departe

      Primaria Municipiului Bucuresti (PMB) declara ca sustine promovarea transportului public urban ecologic

      Primaria Municipiului Bucuresti (PMB) declara ca sustine promovarea transportului public urban ecologic, inclusiv a celui cu vehicule in regim taxi, lucru care se intampla in aproape toate marile capitale, dar precizeaza ca in nicio situatie acestea nu sunt achizitionate de catre autoritatea locala. „In aproape toate marile capitale se pune problema realizarii unei flote de…

      Citește mai departe

      Camera Deputatilor, proiect pentru reducerea consumului de hartie

      Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a decis, miercuri, demararea proiectului de reducere a consumului de hartie „Paperless Parliament”, care are ca obiectiv in acest an reducerea la jumatate a consumului de hartie, a anuntat presedintele Camerei, Valeriu Zgonea. „Am decis sa incepem proiectul de eliminare a hartiei („Paperless Parliament” – n.r.). Sper ca saptamana viitoare…

      Citește mai departe

      „Rowmania” si „Danube Connection”, prezentate in cadrul Forumului Strategiei Dunarii

      „Rowmania” si „Danube Connection” sunt cele doua proiecte propuse de Romania pentru Strategia Uniunii Euro­pene pentru Regiunea Dunarii. Acestea au fost realizate de Asociatia „Ivan Patzaichin – Mila 23”, avand sustinerea Institutului Cultural Roman si au fost pre­zentate in cadrul Primului Forum Anual pentru Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii de la Regensburg. Asociatia a…

      Citește mai departe

      La Cimitirul „Petru si Pavel” din Iasi s-au montat panouri fotovoltaice pe stalpii de pe alei

      Iesenii care vor ajunge in Cimitirul „Sfintii Petru si Pavel” din zona Moara de Vant vor fi iluminati cu energie verde. Reprezentantii societatii Servicii Publice au montat 40 de panouri fotovoltaice pe stalpii de iluminat de pe aleile cimitirului. Initiativa face parte dintr-un proiect pilot prin care ar trebui sa se verifice daca vor scadea…

      Citește mai departe
      Energie din de?euri la Complexul Energetic Hunedoara

      Conferinta internationala „Zero Waste / Zero Deseuri”

      In 19 si 20 Octombrie, Universitatea Tehnica din Cluj Napoca, a gazduit prima conferinta internationala pe tema Zero Waste/Zero Deseuri, organizata de catre Consiliul Roman pentru Cladiri Verzi, Asociatia Ecologista Floare de Colt si Institutul de Ecotehnologie si Cercetare Aplicata (ECA) cu sprijinul Zero Waste Europe Network. Evenimentul a reunit experti internationali, ministerul mediului, activisti…

      Citește mai departe

      Azerbaijan: „Cea mai mare poluare din lume, cadou de la fratii Nobel“

      Istoria Azerbaijanului e strans legata de istoria prelucrarii petrolului. Atat in trecut, cat si acum, economia e sustinuta aproape exclusiv din aceasta industrie. Exporturile celei mai bogate tari din Caucaz se bazeaza in proportie de 98% pe petrol, iar economia tarii a cunoscut doua boomuri ca urmare a acestor exloatari: la jumatate secolului 19 si…

      Citește mai departe

      Plajele romanesti, mai curate? Primul proiect pilot de oprire a algelor a avut succes

      Algele de pe litoral, care au creat disconfort mult timp turistilor, ar putea deveni de domeniul trecutului, odata cu implementarea unui proiect de ecologizare a plajelor. Societatea de Explorari Marine „Oceanic Club” a demarat un proiect prin care se incearca oprirea inaintarii acestor neplaceri marine catre tarm, potrivit Adevarul. Acesta presupune instalarea unor baraje, iar primul…

      Citește mai departe

      Asociatia Environ si-a desemnat castigatorii in cadrul Galei de Premiere a Campaniei ”Baterel si Lumea Non-E”

      Gala de Premiere a campaniei „Baterel si Lumea Non-E” a Asociatiei Environ pentru valorificarea si eliminarea nepoluanta a deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE) s-a desfasurat astazi, 14 iunie, in sala de teatru a International School of Bucharest, marcand astfel finalul campaniei nationale de constientizare si colectare selectiva derulata de Asociatia Environ pe parcursul…

      Citește mai departe