Proiectul Uleiosul este un proiect pilot de colectare urbana a uleiului alimentar si a grasimilor alimentare de uz casnic.
De ce am pornit un astfel de proiect?
Grija fata de mediul inconjurator incepe din casa si cred ca implicandu-ne in zona noastra de confort si dezvoltand un obicei cu impact nu doar asupra mediului (uleiurile uzate nu sunt biodegradabile, iar expunerea lor, chiar si accidentala, in mediul inconjurator afecteaza grav ecosistemul) dar si asupra noastra (uleiul alimentar si toata familia lui, strica si infunda canalizari) putem ajunge si la alte obiceiuri sanatoase cum ar fi stingerea luminii cand parasim o incapere, oprirea apei cand plecam din fata chiuvetei sau chiar la colectarea selectiva a altorA deseuri.
Nu in ultimul rand pentru ca imi doresc sa arat ca in Bucuresti lucrurile se pot face si altfel decat cu o masina. Intr-un oras sufocat de tot mai multe masini, in care aerul pe marile bulevarde a devenit irespirabil la orele de varf, schimbarea perceptiei ca autoturismul este singurul mijloc de transport viabil in orice situatie, poate si trebuie sa vina si de la noi. De aici si dorinta de a transporta uleiul rezidual colectat cu ajutorul bicicletelor utilitare (eng. cargo bike-uri).
Cum poti contribui tu la succesul acestui proiect?
Colectand uleiul sau untura pe care o folosesti la gatit in gospodarie intr-o sticla de plastic ( de 2 sau 5 litri ), galetusa , cutie de metal sau in ce isi doreste fiecare. Cu alte cuvinte, mesteresti cu ulei prin bucatarie? Dupa ce si tu si dansul v-ati facut treaba, scapa de el intr-unul din recipientul ales. Cand fir-ar sa fie se umple, pune mana pe telefon si suna-ne sa venim dupa el. Pe gratis!
Mai multe detalii despre efectele nocive ale uleiului de gatit folosit aruncat in canalizare, a scopului colectarii si reciclarii uleiului alimentar uzat dar si alte informatii utile pentru cei dornici sa afle mai multe despre acest proiect puteti gasi in linkul de mai jos:
Incepand cu 2 decembrie Uleiosul demareaza campania Marea Uleiada! Poti preda uleiul alimentar uzat colectat prin simpla completare a unui formular. Vei fi contactat ulterior in vederea predarii lui.
Marea Uleiada se adreseaza acelor persoane responsabile, ce decid sa fie active fata de protejarea mediului si nu doar sa priveasca pasive de pe margine, asteptand sa vada ce se intampla in jur pentru a lua atitudine.
Dupa comunitatea Skirt Bike, in sustinerea proiectului s-au alaturat si cei de la Tribul ca parteneri. Ce inseamna asta? Ca va puteti adresa si curierilor Tribului pentru inscrierea in baza noastra de date sau pentru predarea uleiului alimentar uzat colectat.
Serviciul este disponibil pentru inceput in Municipiul Bucuresti.