Proiect pilot pentru instalatie pe biogaz in orasul Seini

Proiect pilot pentru instalatie pe biogaz in orasul Seini
Proiect pilot pentru instalatie pe biogaz in orasul Seini
Proiect pilot pentru instalatie pe biogaz in orasul Seini

Proiect pilot in orasul Seini. Conform unei informari de presa emise de Unitatea de Management al Proiectului „Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti”, investitia pentru testarea si demonstrarea fezabilitatii producerii de biogaz din gunoi de grajd si deseuri organice menajere prin fermentatie anaeroba, dar si de energie in co-generare se va face in orasul Seini, judetul Maramures. Decizia a fost luata in urma analizei studiilor de prefezabilitate si apartine Comisiei Tehnice din cadrul Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice, iar investitia se face in cadrul proiectului “Controlul integrat al Poluarii cu Nutrienti”. Investitia, cu caracter pilot, va demonstra eficienta utilizarii gunoiului de grajd si a dejectiilor provenite de la ferme zootehnice si gospodarii individuale pentru producerea de energie si fertilizant organic.

Instalatia de biogaz va avea capacitatea de a trata si stabiliza circa 10.000 tone/an de gunoi de grajd si deseuri organice, reducand in mod semnificativ presiunea de azot asupra terenurilor agricole din zona. In paralel cu activitatea de productie, se vor organiza demonstratii adresate fermierilor cu scopul de a-i incuraja sa solicite fonduri de la Uniunea Europeana pentru realizarea unor proiecte similare. Capacitatea de producere de energie a instalatiei de biogaz care urmeaza a fi construita este preconizata la 370 Kwh electric.

Investitia are o valoare de 2.500.000 euro, din care 86% este asigurat de Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice dintr-un ajutor financiar nerambursabil acordat de Facilitatea Globala de Mediu (GEF), iar 14% reprezinta co-finantare de la Primaria Orasului Seini. Se estimeaza ca lucrarile de constructie a instalatiei de biogaz vor incepe in octombrie 2013.

Lucrarile de constructie vor fi executate de catre o companie ce va fi selectionata in urma unei licitatii nationale. Termenul de finalizare a investitiei este iunie 2014.

Gunoiul de grajd si deseurile menajere contin, pe langa nutrienti, si o masa organica ce poate fi valorificata pentru generarea de energie. Prin fermentatia anaeroba, care are ca rezultat formarea de biogaz, este recuperata o parte din energia continuta in substrat, digestatul ramas putand fi utilizat cu succes ca ingrasamant.

Informatii suplimentare despre proiect.

Romania a primit un imprumut de la Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD) si un grant de la Facilitatea Globala de Mediu (Global Environment Facility – GEF) pentru a sprijini implementarea Proiectului „ Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti” (CIPN) in localitati selectionate vulnerabile sau potential vulnerabile la poluarea cu nutrienti (ZVN). Obiectivul general de dezvoltare al proiectului este de a sprijini Guvernul Romaniei in indeplinirea cerintelor Directivei Nitrati a UE prin (a) reducerea poluarii cu nutrienti a corpurilor de apa, (b) promovarea modificarilor comportamentale la nivel de comuna si (c) intarirea capacitatii institutionale si de reglementare.

In vederea atingerii acestui obiectiv, Proiectul sprijina Guvernul Romaniei prin:

Implementarea unei serii de investitii in circa 69 de localitati ZVN, incluzand: (i) sisteme comunale de depozitare si manipulare pentru a promova o mai buna gestionare a deseurilor animale si menajere, (ii) plantarea de fasii de vegetatie forestiera cu rol de protectie si reabilitarea pasunilor, (iii) canalizare si epurare a apelor uzate la scara mica si (iv) promovarea Codului de Bune Practici Agricole.

Intarirea capacitatii institutionale a Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice (MMSC) si a Administratiei Nationale ”Apele Romane” (ANAR) precum si a altor agentii nationale, regionale si judetene implicate, de a implementa Directiva Nitrati.

Derularea unei campanii de Constientizare Publica pentru a sprijini activitatile proiectului si a stimula replicarea interventiilor proiectului in alte zone similare din Romania, precum si in alte tari riverane de la Marea Neagra si in tari candidate UE.

Pentru mai multe informatii despre proiect, se pot accesa site-urile:

www.inpcp.ro, www.inpcp-campanie.ro, www.blog.inpcp-campanie.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *