In 19 si 20 Octombrie, Universitatea Tehnica din Cluj Napoca, a gazduit prima conferinta internationala pe tema Zero Waste/Zero Deseuri, organizata de catre Consiliul Roman pentru Cladiri Verzi, Asociatia Ecologista Floare de Colt si Institutul de Ecotehnologie si Cercetare Aplicata (ECA) cu sprijinul Zero Waste Europe Network.
Evenimentul a reunit experti internationali, ministerul mediului, activisti de mediu, ong-uri, arhitecti, specialisti in sustenabilitate, agenti de salubrizare, autoritati publice locale, profesori universitari si reprezentanti ai industriei.
Tema principala a fost sustenabilitatea privita per ansamblu, pe baza conceptului Zero Deseuri/Zero Waste. Titlurile prezentarilor au inclus: Zero waste si Ecolabel; Contextul legal actual in ceea ce priveste managementul deseurilor in Romania; Zero Waste in 10 pasi si implementare practica a strategiei Zero Deseuri/Zero Waste. Sectiunea de bune practici a cuprins prezentarea primului proiect pilot Zero Waste din Romania, implementat in cadrul ansamblului rezidential Studium Green Campus din Cluj Napoca, ecorenovarea cu aproape zero deseuri (cradle to cradle design) a biroului RoGBC Transilvania, scutece lavabile Trezy, permacultura, transformari interioare, reconectarea cu comunitatea, sate ecologice, toate acestea completate de produsele traditionale servite in cadrul evenimentului, alaturi de politica anti-PET.
Discutiile au subliniat faptul ca incinerarea reprezinta un instrument ineficient in managementul deseurillor, iar arderea deseurilor in cuptoarele fabricilor de ciment reprezinta un pericol real intrucat aceasta sunt similare incineratoarelor: „Nu sustineti transformarea deseurilor in energie calorica! Ardereadeseurilor casnice produce compusi de dioxina, substante foarte toxice,de 500 de milioane de ori mai cancerigene decat clorura de vinil. Surseleprincipale includ arderea de PVC si a deseurilor medicale. Problema, din punct de vedere al mediului, este ca toxinele ajung pe iarba, animalele mananca iarba, asimileaza cantitati uriase de dioxine, iar noi consumam produse din carne. Dioxinele se concentreaza in tesutul adipos si nu pot fi eliminate din organism decat in cazul femeilor, care la nastere transfera intoxicatia fetusului.” a declarat Dr. Paul Connett, Emeritus Professor of Saint Lawrence University, Founder & Honorary President Zero Waste Italy.
Concluziile evenimentului au subliniat ca Romania are un potential deosebit pentru implementarea sistemului Zero waste/Zero Deseuri. In plus, managementul deseurilor este un proces flexibil si intrucat incinerarea nu poate fi eliminata in totalitate, alternativele includ crearea centrelor de „Reparare, Refolosire si Reciclare’’, construirea de spatii de compostare si creearea unor oportunitati mai bune pentru oamenii care traiesc din colectarea deseurilor. Astfel, conceptul Zero Waste nu se refera doar la recuperarea materialelor ci si a oamenilor.
In cadrul conferintei a fost lansata miscarea Zero Waste Romania, au fost stabilite obiective si o directie initiala in atingerea targetului de preventie si eliminare a deseurilor Zero Waste Romania 2030. Mai multe detalii gasiti aici.
„Zero Waste este democratie in actiune! Oameni care preiau controlul comunitatii in care traiesc si care se reconecteaza intre ei.’’ Rossano Ercolini (ZW Italy Coordinator)
Conceptul Zero Waste a fost implementat cu succes in Europa, Africa, America, Asia si Australia. Zero Waste Romania face parte din Zero Europe Network, alaturi de Ungaria, Italia, Slovacia, Marea Britanie, Olanda si Spania.
Definitia Zero Deseuri adoptata de Zero Waste International Alliance:
“Zero Deseuri este un obiectiv care este in acelasi timp pragmatic si vizionar, ce indeamna oamenii sa imite ciclurile naturii, unde toate materialele scoase din uz sunt resurse ce pot fi utilizate de altii. Zero Deseuri inseamna proiectarea si administrarea de produse si procese pentru a reduce volumul si toxicitatea deseurilor si a materialelor, a pastra si a recupera toate resursele, si nu a le arde sau a le ingropa. Punerea in aplicare a politicii zero deseuri va elimina toate degajarile pe teren, in apa sau in aer care ar putea fi o amenintare asupra sanatatii planetei, oamenilor, animalelor sau plantelor. ”