Depozitarea și incinerarea ilegală a deșeurilor, tratată cu mănuși de Garda de Mediu Sibiu

Malul drept al cursului de apă Valea Gârbovei, din Miercurea Sibiului, a devenit loc de depozitare a gunoiului din oraș. Pe deasupra, sursele EcoMagazin susțin că acolo se ard aproape zilnic deșeuri și că aparențele indică utilizarea ei de către autoritatea publică locală.  Potrivit Comisariatului Județean Sibiu al Gărzii Naționale de Mediu, în cursul lunii…

Citește mai departe

Arzi deșeu – respiri deșeu

Ce se întâmplă când ardem gunoaie? Mai mult de jumătate din gunoiul produs de oameni și nereciclat este format din plastic. Nu mă credeți? Goliți pubela de acasă și numărați deșeurile: Ei? Câtă folie, cât celofan, cât polistiren? Ambalaje de mâncare din polistiren, PET-uri de la uleiul pentru salată, pungi și pungulițe, pahare, scutece și…

Citește mai departe

Amendă de 15 000 lei pentru arderi ilegale de deșeuri, în Gorj

UPDATE: Pentru prima oară după multe săptămâni, în această zi de vineri, 28 august, Pacosin Prod SRL din Săulești nu a mai ars ilegal deșeurile generate din activitatea sa – ambalaje de plastic, carton, polistiren și altele. Potrivit surselor EcoMagazin, societatea comercială a acoperit groapa în care elimina deșeurile într-o manieră ilegală. Obiceiul nesănătos al…

Citește mai departe

Societatea civila propune solutii durabile pentru gestionarea deseurilor in orasul Cluj Napoca

Peste zece organizatii neguvernamentale clujene vor depune Vineri, 17 iulie, o petitie la Primaria Municipiului Cluj Napoca, respectiv Consiliul Judetean Cluj, prin care vor solicita adoptarea urgenta a unor masuri menite sa imbunatateasca, in mod real, sistemul actual de gestionare al deseurilor, inca nefunctional, precum si reducerea costurilor cu gestionarea deseurilor in aceasta perioada de…

Citește mai departe

Locuinta viitorului, ecologica si total independenta energetic, proiectata de doi elevi falticeneni

Cu toate ca locuintele ecologice sunt, in Romania, inca in perioada de pionierat, doi tineri falticeneni propun renuntarea la cladirile clasice, din beton si caramida, si inlocuirea lor cu altele eficiente, sanatoase si ecologice. Casa „verde”, gandita de Dimitrie Calin Cielecki si Lorena Davidel, autonoma din punct de vedere energetic, care foloseste surse de energie…

Citește mai departe
Proiectul Energie şi Biomasă 2, finanţat de Uniunea Europeană, s-a lansat

Investitie ceha de 34 milioane euro in biomasa

Investitorul este unul dintre producatorii si instalatorii de sisteme energetice de seama din Europa. Saptamana trecuta, la Valea lui Mihai a fost incheiata o conventie intre „Ekol Brno”S.A. din Cehia si „Centrala Bioval” S.R.L. din Valea lui Mihai,privind conditiile fondarii si realizarii unei investitii in valoare de 34 milioane de euro. Proiectul centralei a fost…

Citește mai departe

Scrisoare Deschisa catre Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice pe tema incinerarii deseurilor

Organizatiile semnatare ale prezentei isi exprima ingrijorarea si dezaprobarea fata de intentia Guvernului de a importa programe pretinse a fi de reducere a risipei de resurse prin arderea deseurilor menajere. 8 august 2013 Stimata doamna ministru Rovana Plumb, In contextul finalizarii Strategiei Nationale pentru Gestionarea Deseurilor pentru Romania si in urma declaratiilor recente formulate cu…

Citește mai departe
Obiective ambitioase la prima conferinta Zero Waste Europe in Parlamentul European

Obiective ambitioase la prima conferinta Zero Waste Europe in Parlamentul European

Actorul Jeremy Irons si comisarul de mediu Janez Potocnik sustin obiectivele Zero Waste Joi, 7 Martie 2013, a avut loc la Bruxelles, prima conferinta Zero Waste Europe organizata la Parlamentul Europei cu participarea a peste 200 de persoane inclusiv membri ai Parlamentului European, primari si decidenti locali, reprezentanti ai Comisiei Europene, comisarul pentru mediu, Janez Potocnik,…

Citește mai departe

Incinerare deseurilor ameninta reciclarea in Europa

Un studiu GAIA dezvaluie ca, in ciuda faptului ca incineratoarele deja functionale in unele state ale Uniunii Europene au capacitatea de a arde un volum mai mare decat volumul deseurilor generate local, industria forteaza cresterea capacitatii de incinerare. Studiul, lansat ieri la Bruxelles, intitulat „Incinerarea peste capacitatea de producere si exportul deseurilor in Europa: sfarsitul principiului proximitatii?” (Incineration overcapacity and…

Citește mai departe
Energie din de?euri la Complexul Energetic Hunedoara

Conferinta internationala „Zero Waste / Zero Deseuri”

In 19 si 20 Octombrie, Universitatea Tehnica din Cluj Napoca, a gazduit prima conferinta internationala pe tema Zero Waste/Zero Deseuri, organizata de catre Consiliul Roman pentru Cladiri Verzi, Asociatia Ecologista Floare de Colt si Institutul de Ecotehnologie si Cercetare Aplicata (ECA) cu sprijinul Zero Waste Europe Network. Evenimentul a reunit experti internationali, ministerul mediului, activisti…

Citește mai departe

Dioxinele – un pericol real si invizibil pentru sanatatea noastra

Ce sunt dioxinele? Dioxinele sunt un grup de substante complexe, divizate, conform abordarii din legislatia europeana, in 2 clase majore: dibenzo-p-dioxine policlorurate (PCDDs) cu 75 compusi (congeneri), respectiv dibenzofurani policlorurati (PCDFs) cu 135 compusi (congeneri), din care 17 sunt considerati cu risc toxicologic ridicat. Sub denumirea generica de dioxine este inclusa si clasa bifenililor policlorurati…

Citește mai departe

Managementul deseurilor si schimbarile climatice – Reteaua de Actiune pentru Clima Romania

Ca urmare a unui studiu realizat la nivel european, Agentia Europeana pentru Mediu a concluzionat ca o mai buna gestionare a deseurilor municipale va reduce emisiile de gaze cu efect de sera. Cantitatea de deseuri municipale se estimeaza ca va creste cu 25% din 2005 pana in 2020, avertizeaza studiul „Municipal Waste Management and Greenhouse…

Citește mai departe

Romania a inceput sa se incalzeasca ecologic

Orasele s-ar putea incalzi cu lemne, rumegus, paie si chiar cu balega de animale. Deja 70% din populatia din Vatra Dornei primeste caldura produsa prin arderea deseurilor lemnoase. Tot mai multe orase cauta solutii pentru a putea produce energie termica din surse regenerabile. Potrivit unui studiu realizat de Ministerul Mediului si de Ministerul Economiei, biomasa…

Citește mai departe

Energie verde

Arderea bimasei si producerea de energie Valorificarea resurselor regenerabile de energie – Biomasa pentru producerea – energiei verzi – (termice si electrice) 1. Date de proiect Productie de energie electrica 680 kW/h Productie de energie termica 3.150 kW/h Necesar de deseuri 1.600 kg/h 2. Obiectivul proiectului Prin acest proiect se doreste valorificarea deseurilor din lemn…

Citește mai departe

Lesuri de animale, arse langa Retezat

Primaria orasului Uricani din judetul Hunedoara a primit o sesizare din partea localnicilor din zona Valea de Brazi (Firizoni)-Uricani, care reclamau faptul ca pe partea stanga a Drumului National 66A si a raului Jiul de Vest sunt depozitati mai multi saci „pe care este inscriptionata denumirea Proteina Animala, cu urme de sange si mirosuri puternice…

Citește mai departe