Locuinta viitorului, ecologica si total independenta energetic, proiectata de doi elevi falticeneni

Locuinta viitorului, ecologica si total independenta energetic, proiectata de doi elevi falticeneni
Locuinta viitorului, ecologica si total independenta energetic, proiectata de doi elevi falticeneni

Cu toate ca locuintele ecologice sunt, in Romania, inca in perioada de pionierat, doi tineri falticeneni propun renuntarea la cladirile clasice, din beton si caramida, si inlocuirea lor cu altele eficiente, sanatoase si ecologice.

Casa „verde”, gandita de Dimitrie Calin Cielecki si Lorena Davidel, autonoma din punct de vedere energetic, care foloseste surse de energie neconventionala prin valorificarea resurselor naturale (vant, apa pluviala, soare etc.), prietenoasa cu mediul inconjurator, poate reprezenta o solutie completa pentru viitor. Un viitor care apartine locuintelor inteligente.

Cu toate ca in Romania nu exista o traditie a caselor ecologice, acest concept castiga tot mai  mult teren in fata caselor care folosesc surse de energie conventionale.

 

Locuinta care reda echilibrul intre natura si tehnologie

Dimitrie si Lorena, elevi in clasa a X-a, respectiv a XII-a la Colegiul National „Nicu Gane” Falticeni, lucreaza la acest proiect de aproape un an de zile. La intalnirea cu ei, cei doi olimpici, unul la fizica si celalalt la geografie, ne-au prezentat o prima macheta a proiectului lor, aceasta urmand sa fie inlocuita cu una imbunatatita,  modernizata, atractiva, in concordanta cu ultimele lor studii.

Cat priveste punctul de plecare al proiectului, tinerii spun ca „este necesara implementarea unor masuri care sa duca la redarea unui echilibru intre natura si tehnologie, iar acesta a fost punctul de plecare in realizarea proiectului nostru. Dorim sa convertim forme de energie (solara, prin panouri fotovoltaice si colectoare solare, eoliana, hidroenergie) in energie electrica si termica, pentru a beneficia de independenta energetica”.

Tinerii au analizat cantitatea de precipitatii din zona municipiului Falticeni, valoarea radiatiilor solare, a vitezei vantului, pentru ca locuinta proiectata sa aiba randament maxim in arealul falticenean.

„Am vrut ca acest proiect sa fie ideal de implementat in zona Falticeniului, el putand fi extins pe toata zona temperata”, a declarat Lorena Davidel.

 

Costuri initiale amortizate in 15 ani

Pe langa panouri fotovoltaice, colectoare solare, o miniturbina eoliana si o minihidrocentrala electrica, pe timpul zilei, in locuinta se vor folosi instalatii numite „Solatube”, care capteaza lumina de la soare si o reflecta in locuinta, pentru a se crea un mediu ambiant corespunzator.

Costurile de achizitie a acestor tehnologii sunt ridicate, insa cheltuielile se amortizeaza in circa 15 ani, costurile lunare pentru intretinerea locuintei fiind aproape de zero.

Tinerii propun si amenajarea unei sere pentru plante, unde vor creste productia prin intermediul unui sistem de irigare special, cat si prin accentuarea artificiala a efectului de sera.

Din arderea deseurilor se va obtine energie termica, iar resturile vor fi utilizate ca ingrasamant in sera. De asemenea, si dioxidul de carbon va fi folosit tot pentru intensificarea fotosintezei.

„Izolarea casei se va face cu materiale ecologice, iar peretii vor fi alcatuiti din panouri sandwich, in interior folosindu-se saltele de lana. Geamurile si usile se vor deschide automat. De asemenea, dorim sa implementam un sistem care, la intrarea intr-o incapere, va conecta toate dispozitivele electrice, iar la plecare, va deconecta dispozitivele, tinand cont ca si sistemul de stand by consuma multa energie”, explica Dimitrie.

 

Tinerii isi vor prezenta proiectul la Bruxelles

Dimitrie Calin Cielecki si Lorena Davidel vor reprezenta Romania la una dintre cele mai mari expozitii de inventica si cercetare adresata tinerilor, din Europa.

Liceenii s-au calificat la MILSET – Expo Sciences Europe (ESE) 2015, alaturi de alte trei echipaje din tara.

Evenimentul va avea loc la Bruxelles, Belgia, in vara acestui an. Manifestarea vizeaza promovarea proiectelor stiintifice, fiind un bun prilej de intalnire a elevilor,  profesorilor si pasionatilor preocupati de cercetare, stiinta, inovatie, tehnologie.

 

Elevii au fost coordonati de profesorii Marcel Porof si Petru Craciun.

In realizarea proiectului, tinerii au fost indrumati de prof. Marcel Porof si prof. Petru Craciun.

Despre casa inteligenta, Marcel Porof opineaza ca: „Este un proiect viabil, rentabil, particularizat si adaptat la zona in care ne aflam, acesta este marele plus al acestei lucrari. Este realizat tinand seama de date si analize concrete referitoare la arealul vizat. Elevii au urmarit sa vada in ce conditii anumite resurse, care trec neobservate in prezent, ar putea fi valorificate. De exemplu, in Falticeni, principala resursa este apa”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *