Nori pe Marte? Cercetatorii sunt inca uluiti de descoperire

  0
  685
  Nori pe Marte? Cercetătorii sunt încă uluiți de descoperire
  Nori pe Marte? Cercetatorii sunt inca uluiti de descoperire
  Nori pe Marte? Cercetatorii sunt inca uluiti de descoperire

  Cercetatorii au descoperit o serie de formatiuni noroase in atmosfera Planetei Rosii, dupa ce in lunile martie si aprilie ale anului 2012, astronomii amatori au fotografiat numeroase „dare de fum” pe Marte, relateaza descopera.ro.

  Darele descoperite pe Planeta Marte au generat nedumerire in randul astronomilor, scrie sciencedaily.com. Acestea s-au ridicat la o altitudine de peste 250 km deasupra aceleasi regiuni de pe planeta extraterestra. In comparatie, aceleasi particularitati au fost observate in trecut la o altitudine de 100 km.

  „La o altitudine de 250 km, diviziunea dintre atmosfera si spatiul cosmic este aproape inexistenta, astfel incat formatiunile respective sunt cu atat mai surprinzatoare”, spune Agustin Sanchez-Lavega din cadrul Universitatii de Stat Vasco din Spania, cel care a realizat studiul citat de revista Nature.

  Formatiunile cosmice s-au dezvoltat in mai putin de zece ore, acoperind o suprafata de 1.000 x 500 km si au ramas vizibile timp de zece zile, schimbandu-si structura de la o zi la alta. Niciuna din sondele care orbiteaza in jurul planetei Marte nu au sesizat formatiunile respective, din cauza geometriei si iluminarii lor, in acel moment.
  Fotografiile realizate de Telescopul Spatial Hubble intre 1995 si 1999 si o baza de date cu imagini ale amatorilor de astronomie din anii 2001-2014 au scos la iveala formatiuni de nori, care s-au format pe Marte, la o altitudine de 100 km.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.