Distrugaor pentru reziduri medicale, reziduri toxice solide si PCB

icinerator.jpgNoua conceptie constructiva a distrugatorului este bazata pe cei 10 ani de munca R&D, pe teste si demonstratii la uzina proiectata si construita la Amsterdam in Olanda, pe ultimile cercetari stiintifice ale EPA America (concluzii si recomandari care se potrivesc cu teoriile si rezultatele ENERGO din teren).Inainte de munca de R&D, ENERGO a facut o serie de teste , a colectat date despre incinerarea plasticului si distrugerea dioxinelor in Houston(Texas) la ENERGO INTERNATIONAL CORP. – producator de sisteme de combustie si cuptoare industriale.Masuratorile emisiilor la cos au fost facute de KEMA (Autoritatea Europeana) si TAUW MILLIEU (companie olandeza autorizata), toate emisiile masurate corespunzind cu normele NMP 89 (standardele europene). PCDD si PCDF (TEQ) au fost gasite sub norma (0,1 nanogram /Nm 3 si anume 0.04, 0.03, 0.05 la distrugerea plasticului la cabluri, plastic RDF si filtre de hirtie contaminate. Capacitatea sistemului a fost 1 tona/ora pentru cabluri iar pentru alte reziduri a fost de1/2 tona /ora.

Distrugatorul este compus din cuptor de gazeificare, disociator kinetic (US PAT) cazan pentru recuperarea caldurii, scrubber umed(NaOH-solutie apoasa) ,neutralizator, deumidificator, suflanta, incalzitor pentru gaze de cos.Combustibilul curat (gaz natural) ca suport pentru combustie a fost furnizat prin reactoarele ENERGO.

Uzina (numita DEMO PLANT AMSTERDAM) a functionat pe o licenta a Ministerului Afacerilor Mediului si aprobarea Procurorului General din Amsterdam eliberate pe o perioada de 10 ani.

In realitate, cantitatea mare de deseuri incinerate aiurea ,este cauza pentru poluarea aerului,solului si apei in proportie de aprox 60%Daca CO, Nox, hidrocarbonul, acizii sunt greu de controlat mai apare o problema si anume aparitia unei alte emisii toxice foarte periculoase pentru oameni si animale – DIOXINELE !

Dioxinele au efecte nocive asupra dezvoltarii sistemului imunitar( chloracnee si cancer-printre altele). Ele sunt generate de activitati diverse cum ar fi albitul cu clor al pastei lemnoase si hirtiei, procese chimice, focuri accidentale si incinerari.Majoritatea incineratoarelor sunt crematorii rudimentare de spital care sunt greu de controlat tehnic din cauza volumului mare de gaz eliberat.

Dioxinele si alte deseuri toxice nu pot fi distruse prin alte metode ( cunoscute pina in prezent) decit prin distrugere termica. Distrugerea termica nu inseamna insa incinerare(care este o ardere la intimplare sau cu putin control).Intr-adevar, arderea deseurilor la temp. inalte (peste 1300 gr.Celsius), distrug aparent dioxinele si alti compusi de hidrocarburi, dar creeaza o foarte mare cantitate de Nox (incontrolabil) iar cind aceste gaze sunt racite apar inevitabil dioxinele.Temperaturile mari nu pot disocia toti atomii din moleculele lor si nu por furniza conditii pentru oxidarea atomilor de combustibil.Cu carbonul liber si prezenta clorului printre alti compusi eliberati la incinerare, dioxinele si furanii vor fi prezente in gazele de cos -in cantitati ce depasesc limitele.

Pentru a obtine o disociere 100%, efectul termic (vibratie moleculelor) trebuie completat cu un alt lucru mecanic si anume energia kinetica. Energia kinetica trebuie sa fie mare in zona de combustie(zona care trebuie controlata in totalitate la temperatura), presiune si miscarea particulelor (viteza, moment,etc.) Doar cind CO este zero putem fi siguri ca echilibrul termo-chimic a fost atins.Normele EU ( CO=50 mg/m3) sunt gresite. Cind CO = 0 inseamna ca nu mai exista disociere si ca nici o reactie nu mai are loc.

INCINERATOARELE SUNT INTR-ADEVAR O PROBLEMA

Reziduurile toxice trebuie sa fie distruse. Termic, dar nu arse fara control, la intimplare, intr-o camera de combustie izolata, care, in cele mai multe cazuri contine tevi pentru recuperarea caldurii, favorizind o racire progresiva si inceata, exact ce faciliteaza formarea dioxinelor.

Spitalele moderne au nevoie de propriul lor procesator de reziduri – distrugator termic al materialelor toxice pe care le genereaza. Gazele emise trebuie sa fie cele permise de lege.

Propunerea de fata se refera doar la procesarea deseurilor medicale.Distrugerea PCB-urilor poate fi prezentata la cerere.

Am luat in considerare rezultatele obtinute de ENERGO in Olanda (Harderwjk si Amsterdam) la distrugatoarele certificate de KEMA si TAUW MILIEU care subliniaza eficienta distrugerii DE = 99.99% si eficienta combustiei CE=99.99% confirmate de analize, aratind ca C=0 si PCDD,PCDF (TEQ) sub 0.1 nanograme/ Nm3.Ne-am bazat tehnologia pe OXIDAREA IN REACTOR . Ultimile descoperiri si concluzii ale EPA sunt de fapt acelea-si concepte dovedite si experimentate de noi.

CONCLUZIILE NOASTRE: FARA DISOCIEREA COMPLETA A ATOMILOR DIN MOLECULELE DE CxHx , DIOXINELE NU POT FI DISTRUSE!

Daca atomii de combustibil- principala sursa de carbon- sunt pe deplin oxidati, formarea dioxinelor la limita de jos a temperaturii (300-400 gr. Celsius) este „putin probabila”.

Pentru a obtine CO = 0, procesorul de reziduri medicale BLUE LIGHT foloseste combustie in 2 trepte : un cuptor de gazeificare si un disociator kinetic echipat cu un reactor cu combustibil curat si viteza mare XXAir (aer mult). Cuptorul de gazeificare converteste aprox. 65 % din deseuri in gaz. Gazeificarea solidului este facuta la temp. sub 850 gr C cu oxigen putin si mult N2 (recircularea gazelor de cos) iar cenusa „zburatoare” este bine controlata.Moleculele de gaz sunt pe deplin disociate in interiorul disociatorului kinetic (KD) si in final, toti atomii sunt oxidati in interiorul reactorului termic (TR) – o camera de reactie a disociatorului.

P.O.C. din disociatorul kinetic sunt : CO2, N2O , N2, NO2, putin O2 liber, CL si F liber, SO2. Nu exista carbon liber sau fragmente moleculare de hidrocarbon. CO este ZERO.

Toata aceasta gazeificare este facuta cu caldura radianta , nu cu „combustie turbulenta,disociere totala si oxidare in reactor” si este menita sa distruga dioxinele care deja exista in deseuri.Prevenirea formarii dioxinelor la limita temperaturii (300-400gr.C) este asigurata prin racirea rapida a gazelor sub 150 gr.C, in interiorul unui calitor de gaze cu eficienta ridicata.Calitorul de gaze cu apa este racit printr-un schimbator de caldura care incalzeste o cantitate mare de apa potabila la aprox. 90 gr.C. Aceasta apa poate fi folosita dupa acest proces deoarece ramine absolut curata. Chiar si gazele iesite pe cos pot fi folosite la sere fiind lipsite de orice fel de poluanti (contin doar H2O si CO2- exact ce le trebuie plantelor). Particulele acizilor formati (in special HCL,HF si SO2) sunt absorbite si neutralizate intr-un sistem eficient de spalare a gazelor ( minim 2 stagii in scrubber absorbant cu solutie apoasa).Deumidificatorul cu apa potabila elimina vaporii de apa ocazionali.

Povestea dioxinelor se termina in cosul de evacuare prevazut cu suflanta si platforma pentru inspectia EPA.

ECONOMIC.Spitalul MEMORIAL din Houston plateste aprox. 2mil.USD/an pentru ridicarea deseurilor.Pentru mai putin de jumatate, noi putem furniza un PROCESATOR care poate „avea grije” de 4 tone/zi. Investitia se recupereaza in (6) luni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *