Centrala va asigura 15% din energia termica necesara in Timisoara
Joi, 12 decembrie, la sediul Primariei Timisoara a fost semnat contractul de proiectare si executie a centralei de ardere a deseurilor combustibile (energetice).
Contractul are o valoare de 66 de milioane de euro, centrala urmand sa fie construita in perimetrul CET Sud. Durata de proiectare si executie este de 24 de luni, de la data validarii contractului.
La evenimentul de semnare a contractului au luat parte primarul Nicolae Robu, Petrica Pampu – directorul general al Colterm, Ioan Samuila – directorul general al SC International Recycling Energy, si Vasile Muntenita – directorul executiv al SC Romelectro SA, societate castigatoare a licitatiei.
Investitia este prima de acest fel din Romania si vizeaza arderea deseurilor si obtinerea de energie termica si electrica. Energia termica va fi folosita in sistemul actual de distributie al orasului, energia electrica rezultata va fi vanduta sistemului energetic national, iar banii astfel obtinuti vor constitui subventie la factura de energie termica.
Primarul Nicolae Robu, a declarat ca incineratorul de deseuri este un proiect foarte important pentru cetateni si pentru oras, pe care si-a dorit mult sa il vada ajuns in faza de concretizare. In primavara anului 2013, Robu ajunsese sa ceara public ajutorul SRI pentru ca, sustinea edilul, licitatia pentru construirea incineratorului era sabotata de anumite firme.
Viitoarea centrala va folosi combustibil ecologic si va asigura 15% din energia termica necesara orasului, totodata reducand costul de productie al energiei termice, dupa cum a apreciat directorul general al Colterm.