Depozitarea și incinerarea ilegală a deșeurilor, tratată cu mănuși de Garda de Mediu Sibiu

Malul drept al cursului de apă Valea Gârbovei, din Miercurea Sibiului, a devenit loc de depozitare a gunoiului din oraș. Pe deasupra, sursele EcoMagazin susțin că acolo se ard aproape zilnic deșeuri și că aparențele indică utilizarea ei de către autoritatea publică locală. 

Potrivit Comisariatului Județean Sibiu al Gărzii Naționale de Mediu, în cursul lunii septembrie au fost înregistrate două sesizări cu privire la „abandonul” de deșeuri pe raza orașului Miercurea Sibiului. Ca urmare, comisarii au efectuat verificări inclusiv în locația indicată de către sursele EcoMagazin, fapt confirmat în răspunsul la solicitarea noastră de informații. 

Mai exact, comisarii au identificat pe malul pârâului Gârbova, la 500 de metri de DN1,  un „amplasament în suprafață de circa 500 metri pătrați” pe care Primăria Miercurea Sibiului a stabilit să depoziteze pământ rezultat din săpăturile pentru realizarea sistemului de canalizare. Reprezentanții Gărzii de Mediu Sibiu menționează faptul că, în ciuda faptului că Primăria a montat o poartă metalică, aceasta nu i-a împiedicat pe cetățenii din localitate să intre și să depoziteze alte tipuri de deșeuri: ambalaje de hârtie/carton, material plastic și sticlă, deșeuri vegetale. O parte dintre aceste deșeuri au fost incinerate, așa cum au semnalat și sursele EcoMagazin. 

Captură din răspunsul primit de EcoMagazin la solicitarea de informații

Cu toate acestea, comisarii Gărzii de Mediu Sibiu au considerat că nu este un caz de depozitare ilegală de deșeuri (nici incendierea deșeurilor nu e ilegală?!?), ci un caz de „depozitare neorganizată”, ca urmare nu s-a aplicat nicio sancțiune. CJ Sibiu al GNM precizează că „modul de gestionare a deșeurilor pe raza administrativă a localității este în atribuția directă a Primăriei Orașului Miercurea Sibiului”. În consecință, s-a decis doar impunerea unui plan de măsuri cu termen de realizare pentru autoritatea publică locală. Potrivit informațiilor transmise EcoMagazin, conducerea Primăriei trebuie să ia toate măsurile „necesare pentru a preîntâmpina depozitarea necontrolată de deșeuri pe amplasamentul stabilit pentru depozitarea pământului rezultat din excavații, precum și pe alte amplasamente afectate de depozitarea necontrolată de deșeuri, identificate anterior”

Nu putem să nu ne întrebăm de ce comisarii din Sibiu au optat pentru calea mai blândă și nu au aplicat sancțiuni. În cazul depozitării şi arderii ilegale a deșeurilor sunt incidente o serie de acte normative, în cele mai multe cazuri fiind aplicate sancțiuni contravenţionale: 

  • Conform art. 96, alin. 2, pct. 34, din Ordonanța de Urgență nr. 195/2005 privind protecția mediului cu amendă de la 5.000 la 10.000 de lei, pentru persoane fizice, şi de la 30.000 la 60.000 de lei, pentru persoane juridice;
  • Conform art. 61, alin. 1, lit. c din Legea nr. 211/2011, privind regimul deşeurilor, cu amendă de la 5.000 lei la 15.000 lei;

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *