Un articol The Guardian informează că poluarea aerului a cauzat, anul trecut, decesul prematur a aproximativ jumătate de milion de copii în prima lor lună de viață. Majoritatea acestor decese s-a înregistrat în țările aflate în curs de dezvoltare. Raportul Starea Globală a Aerului 2020 (în original State of Global Air), publicat de către Health Effects Institute, susține că expunerea la poluanți aerieni este dăunătoare și copiilor din uter, povocând nașterea prematură sau o greutate redusă. Aceștia sunt factori frecvent asociați cu o mortalitate infantilă ridicată.
Aproape două treimi din cele 500.000 de decese au documentate au fost asociate cu poluarea aerului din interior, în special cauzată de arderea combustibililor solizi precum cărbunele, lemnul și bălegarul animalelor.
Raportul a examinat date despre decesele din întreaga lume, precum și un număr tot mai mare de cercetări care leagă poluarea aerului de problemele de sănătate. Experți din domeniul medical au avertizat de ani de zile cu privire la impactul pe care îl are aerul poluat asupra persoanelor în vârstă și asupra celor cu afecțiuni, iar acum încep să fie evidente efectele letale asupra copiilor din uter.
Particulele fine în suspensie au contribuit la moartea a aproape jumătate de milion de copii cu vârsta sub o lună, în 2019
Particulele fine în suspensie (PM10 și PM 2.5) sunt printre emisiile generate de arderea de combustibili fosili de tip păcură, arderea incompletă a carburanților auto, dar mai ales arderea deșeurilor de plastic de toate tipurile. PM 2.5, în special, afectează sistemul respirator, efectele fiind cu atât mai grave cu cât expunerea este una de lungă durată.
Bebelușii născuți cu o greutate mică la naștere sunt mai susceptibili la infecții și pneumonie în copilărie. Plămânii copiilor prematuri nu pot fi, de asemenea, pe deplin dezvoltați.
Beate Ritz, profesor de epidemiologie la University of California din Los Angeles, susține că poluarea aerului nu provoacă doar decese premature, ci are efecte negative și asupra creierului și altor organe ale celor care supraviețuiesc. Unele dintre aceste efecte e posibil să fi existat, neobservate, timp de secole. Cu toate acestea, problema este acum agravată de densitatea populației din multe orașe și de poluarea aerului exterior cauzată de vehicule și industrie. Acum, din păcate, pentru sute de milioane de oameni nu există scăpare de aerul poluat.
Oamenii de știință afirmă că în ultimii 10 ani au fost puține semne de reducere a poluării aerului, în ciuda numeroaselor avertismente referitoare la riscurile la care ne expune poluarea, în special din ultimii cinci ani.
Cel puțin 6,7 milioane de decese la nivel global, în 2019, au fost cauzate de expunerea pe termen lung la poluarea aerului, un factor care crește riscul de accident vascular cerebral, atac de cord, diabet, cancer pulmonar și alte boli pulmonare cronice. Poluarea aerului este acum a patra cauză de deces la nivel global, imediat după fumat și o dietă necorespunzătoare.