Bioplastic, plastic biodegradabil, compostabil, plastic pe bază de plante – basme cu rost de greenwashing

Marile companii petroliere și industria producătoare de plastic nu vor să cedeze nici un centimetru de tranșeu în bătălia pe care societatea a pornit-o împotriva plasticului. Chiar și puse în fața numeroaselor evidențe că poluarea cu plastic a îmbolnăvit planeta și că trebuie să scăpăm de acest flagel, industriile care se „hrănesc” din plastic încearcă să ne impună false alternative în locul unor soluții reale. Potrivit Raportului Greenpeace „Renunțând la viitor. Companiile tot nu au înțeles care sunt soluțiile corecte împotriva poluării cu plastic“ (în original Throwing away the future: How companies still have it wrong on plastic pollution “solutions”, 2019), plasticul pe bază de plante, plasticul biodegradabil și plasticul compostabil nu sunt chiar ecologice și prietenoase cu mediul. În fapt, fac mai mult rău decât bine, deoarece poluează la fel ca plasticul obișnuit, perturbă sistemele de reciclare și înșeală consumatorii. Când sunteți tentați să luați sacoșa pe care scrie 100% biodegradabilă, gândiți-vă că totul reprezintă doar greenwashing, în niciun caz soluții reale la criza poluării cu plastic. 

Demontarea unor mituri de adormit conștiința 

Materialele plastice pe bază de plante sunt fabricate din material vegetal, cum ar fi porumbul sau trestia de zahăr în loc de combustibili fosili. 

Sursa: Break Free From Plastic

Asta nu înseamnă că sunt mai bune, mai prietenoase cu mediul. Dincolo de impactul de mediu pe care cultivarea intensivă l-ar putea avea, problema cu plasticul pe bază de plante este că reprezintă doar aproximativ 1% din plasticul disponibil pe piață. În prezent, cea mai mare parte a plasticului pe bază de plante este parțial compus din plastic produs din combustibili fosili (fossil-based). 

În realitate, sticla NaturAll folosită de marile companii producătoare de băuturi este alcătuită din 30% plastic pe bază de plante, în timp ce 70% estel plastic „clasic”. 

Dacă este biodegradabil, ar trebui să fie în regulă.

Sursa: Break Free From Plastic

Deși este promovat ca biodegradabil, adevărul necosmetizat e că acest tip de plastic necesită anumite condiții de temperatură și de umiditate, pentru a se degrada, condiții care foarte rar sunt întrunite în mod natural. 

Chiar și dacă s-ar crea condițiile ca plasticul biodegradabil să se descompună, există șanse ca el să nu dispară complet, ci să se fragmenteze în bucăți mai mici, care pot fi ingerate de animale și pot intra în lanțul alimentar.

Plasticul compostabil reprezintă o soluție funcțională. 

Un alt produs care este promovat ca alternativă la plasticul clasic este cel compostabil. Or, și acesta este un fals: plasticul compostabil este proiectat să se descompună total, însă la fel, numai în anumite condiții. Acolo unde nu se face reciclare industrială și dat fiind că nici nu poate fi reciclat (companiile reciclatoare nu sunt interesate, pe moment) este foarte probabil ca plasticul așa-zis compostabil să ajungă la groapa de gunoi sau la incinerare.

Biopasticul se deosebește puțin de plasticul de unică folosință. 

De fapt, conceptul de „bioplastic” nu are o definiție standardizată, fiind în egală măsură folosit cu referire la plasticul pe bază de plante, la cel biodegradabil sau la cel compostabil, incluzând așadar și plastic pe bază de combustibil fosil

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *