Amendă de 15 000 lei pentru arderi ilegale de deșeuri, în Gorj

UPDATE: Pentru prima oară după multe săptămâni, în această zi de vineri, 28 august, Pacosin Prod SRL din Săulești nu a mai ars ilegal deșeurile generate din activitatea sa – ambalaje de plastic, carton, polistiren și altele. Potrivit surselor EcoMagazin, societatea comercială a acoperit groapa în care elimina deșeurile într-o manieră ilegală.

Obiceiul nesănătos al arderii ilegale a deșeurilor este o hidră cu multe capete, atunci când (rar) se taie unul dintre ele, altele par să crească în locul acestuia în număr multiplicat. Cu atât mai mult cu cât, astfel, se eludează plata unor servicii de preluare și eliminare a deșeurilor.

Cel mai recent caz care ne-a fost semnalat este cel al unui operator economic care, de mai multe săptămâni, cel puțin o dată pe săptămână, incinerează ilegal deșeuri de plastic, carton și alte tipuri de deșeuri care rezultă din activitatea lor, în vecinătatea unor proprietăți rezidențiale.

În curtea societății comerciale Pacosin Prod SRL din Săulești, județul Gorj, a fost săpată o groapă de 12 metri pătrați și doi metri adâncime, care este utilizată pentru eliminarea prin ardere a deșeurilor generate, așa cum reiese din imagini și filmări primite pe surse. Firma nici măcar nu deține pubele pentru colectarea separată a deșeurilor reciclabile.

Potrivit HG 112/2009, în domeniul controlului poluării Garda de Mediu „controlează activitățile cu impact asupra mediului și aplică după caz sancțiuni contravenționale persoanelor fizice sau juridice care le desfășoară”.

Comisarul-șef al Gărzii de Mediu Gorj, Gheorghe Sanda, a confirmat faptul că există sesizări venite din comunitate, făcute de aproape două săptămâni.

Astăzi s-a finalizat controlul și a fost sancționată societatea comercială cu 15.000 de lei și s-a stabilit un program de măsuri urgente pentru a desființa groapa și pentru a încheia contracte cu societăți autorizate pentru preluarea și eliminarea deșeurilor. – Gheorghe Sanda, comisar-șef GM Gorj

Potrivit șefului GM Gorj, pentru că la momentul verificării nu se ardeau deșeuri în groapă, comisarii au uzat de probele foto și video pentru a sancționa societatea, în temeiul Legii 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător. De asemena, societatea va fi sancționată și în cazul neîndeplinirii în termen de o săptămână a măsurilor urgente dispuse. Următorul control va avea loc săptămâna viitoare „miercuri, joi”, a declarat comisarul-șef Gheorghe Sanda.

Aceasta este o campanie Zero Waste Romania în colaborare cu platforma ProtecțiaMediului.org.

ProtecțiaMediului.org este prima platformă civică independentă din România care facilitează accesul direct al cetățenilor la instituțiile responsabile cu monitorizarea și protecția mediului, fiind o interfață între cetățeni și instituțiile statului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *