Incinerare deseurilor ameninta reciclarea in Europa

Incinerare deseurilor ameninta reciclarea in Europa

Un studiu GAIA dezvaluie ca, in ciuda faptului ca incineratoarele deja functionale in unele state ale Uniunii Europene au capacitatea de a arde un volum mai mare decat volumul deseurilor generate local, industria forteaza cresterea capacitatii de incinerare.

Studiul, lansat ieri la Bruxelles, intitulat „Incinerarea peste capacitatea de producere si exportul deseurilor in Europa: sfarsitul principiului proximitatii?” (Incineration overcapacity and waste shipping in Europe: the end of the proximity principle?) arata ca:

· Germania, Suedia, Danemarca, Olanda si Statele Unite au incineratoare cu o capacitate de ardere peste volumul de deseuri neasimilabile generat;
· Transportul international al deseurilor a crescut, fapt ce contrazice principiul proximitatii si genereaza emisii suplimentare de noxe;
· Industria intentioneaza sa dezvolte si mai mult capacitatea incineratoare europeana, desi incinereaza deja 22% din deseurile Europei, subminand obiectivele stabilite in Directiva-Cadru privind deseurile (WFD 2008/98/EC) si in Ghidul pentru o Europa Eficienta din punct de vedere al Resurselor, care impune prioritizarea prevenirii, refolosirii si reciclarii deseurilor.
· Cresterea transporturilor deseurilor poate pune in pericol realizarea obiectivelor de reciclare, in special in acele tari care sunt momentan departe de a le atinge.
„In cazul in care Comisia Europeana si-ar mentine angajamentul de a incinera doar deseuri nereciclabile pana in 2020, strategia aplicata ar trebui sa fie de a inchide incineratorarele existente, nu de a construi unele noi. Obiectivele Ghidului pentru o Europa Eficienta din punct de vedere al Resurselor si obiectivele reciclarii nu vor fi atinse decat in cazul in care Comisia Europeana controleaza indeaproape capactatea incineratoare europeana”, afirma Joan Marc Simon, coordonator GAIA in Europa.

Romania

‘Conform statisticilor oficiale, in Romania procentul de reciclare a deseurilor menejare si asimilabile este de 1%, in schimb fabricile de ciment au o capacitate de incinerare de circa 10%. De asemenea, Strategia Nationala de Gestionare a Deseurilor (SNGD), propusa spre dezbateri publice in aceasta perioada, promoveaza valorificarea energetica a deseurilor prin incinerare, in ciuda faptului ca arderea deseurilor are numeroase consecinte negative asupra mediului inconjurator, economiilor locale si sanatatii publice” afirma Elena Rastei, Romania fara Incinerare.

Germania

„In Germania, obiectivele  Ghidului pentru o Europa Eficienta din punct de vedere al Resurselor ”Roadmap to a Resource Efficient Europe” nu sunt decat vorbe goale, deoarece nu exista relativ nici un obstacol in calea contruirii unor noi incineratoare, iar tintele
reciclarii materialelor de ambalare sunt in continuare foarte mici”, sustine Dr. Hartmut Hoffman, BUND (Friends of the Earth Germany).

Marea Britanie

„Comisia Europeana a avertizat Maria Britanie sa promoveze strategii precum refolosirea si reciclarea produselor in schimbul supracapacitatii de incinerare, si a mentionat urmatoarele: «Tari ca Danemarca si Elvetia incinereaza mai mult decat ar trebui si nu este bine»”. Totusi, guvernul nu monitorizeaza situatia din UK, in ciuda faptului ca acolo exista deja o capacitate incineratoare mai mare decat volumul deseurilor reziduale.”, afirma Shlomo Dowen, Coordonatorul National, UKWIN (UK Without Incineration Network).

Franta

„Franta are un sfert din numarul total de incineratoare europene, totusi altele noi se afla in faza de proiect. Supracapacitatea de incinerare din tara este responsabila pentru implementarea scazuta a programelor de separare si reciclare a deseurilor. Drept rezultat, rata de reciclare este mai joasa decat ar putea sa fie”, sustine Delphine Lévi Alvarès, CNIID (National Center for Independent Information on Waste).

Spania

„Mallorca are trista onoare de a gazdui cel mai mare incinerator din Europa sudica. Drept urmare cetatenii platesc cea mai mare taxa pe deseuri din Spania si sufera consecintele impactului asupra sanatatii asociat cu incinerarea deseurilor atat ale lor cat si ale altora.

Directiva-Cadru privind deseurile a fost scuza de a construi un incinerator care depinde de importul de deseuri municipale si asimilabile pentru a functiona, oprimand astfel reciclarea (in 2011, 84% din deseurile municipale au fost incinerate si doar 16% reciclate)”, afirma Margalida Ramis, coordonator al grupului local GOB in Mallorca.

„Daca supracapacitatea de incinerare continua si/sau este extinsa se va realiza fie pe baza cresterii taxelor platite de cetateni (vor creste taxele pe deseuri pentru a compensa capacitatea de incinerare instalata nefolosita), fie va sabota prevenirea si reciclarea deseurilor (nu vor fi suficiente deseuri pentru incinerat). Comisia Europeana ar trebui sa controleze rezerva de capacitate incineratoare de pe piata Europeana pentru a se asigura ca nu pune in pericol prevenirea si reciclarea. Ar trebui de asemenea sa inlature toate stimularile economice si legale ce in prezent fac incinerarea preferabila in detrimentul reciclarii”, concluzioneaza Simon.

Romania fara Incinerare este o initiativa GAIA in colaborare cu ZERO Waste Romania.

Global Alliance for Incineration Alternatives – GAIA este o alianta internationala formata din peste 650 de organizatii, in 90 de tari, care militeaza pentru stoparea incineratoarelor si promoveaza alternative sigure, sustenabile si echitabile.

Zero Waste Romania – ZWR este o retea de organizatii care urmareste eliminarea deseurilor fara debarasarea lor in natura, ingroparea sau arderea acestora.

Acest raport, cu cereri asemanatoare, a fost publicat de organizatii in Bulgaria, Danemarca, Franta, Germania, Ungaria, Italia, Spania si Statele Unite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *