De la 1 februarie se instituie taxa pe monopolul natural din sectorul de energie si gaze naturale

0
330
CE acuza Romania de preluarea incompleta a normelor UE pe energie
si boticuri de
De la 1 februarie se instituie taxa pe monopolul natural din sectorul de energie si gaze naturale

Guvernul va institui o taxa „pe monopolul natural” din sectorul energiei electrice si al gazului metan aplicabila operatorilor de transport si distributie, care va fi impusa incepand cu luna februarie 2013 si valabila pana la sfarsitul anului 2014, perioada in care autoritatile estimeaza venituri suplimentare de 127,4 milioane euro.

Taxa va fi calculata pe fiecare MWh pentru care se factureaza serviciile de transport si distributie energie electrica si gaze naturale, potrivit unei proiect de ordonanta elaborata de Ministerul Finantelor Publice (MFP).

MFP apreciaza ca prin aplicarea acestei taxe bugetul de stat va inregistra in acest an venituri de 257,5 milioane de lei (59,3 milioane euro), respectiv 295,7 milioane de lei (68,1 milioane euro) anul viitor, se mentioneaza in nota de fundamentare.

Astfel, taxa va fi de 0,45 lei/Mwh in cazul cantitatii transportate catre sistemele de distributie, de 1,25 lei/Mwh in cazul cantitiatii distribuite si de 1,7 lei/Mwh in cazul cantitatii transportate numai prin sistemul de transport.

De la plata taxei vor fi exceptati operatorii de distributie care presteaza acest tip de serviciu pentru mai putin de 100.000 clienti.

Potrivit MFP, companiile vizate de aceasta taxa vor putea „suporta impunerea unei astfel de taxe”, intrucat toate au profit.

Taxa va fi aplicata companiilor Transeletrica, CEZ Distributie, Enel Distributie Muntenia, Enel Distributie Banat, Enel Distributie Dobrogea, E.ON Moldova Distributie, Electrica Distributie Transilvania Nord, Electrica Distributie Transilvania Sud, Electrica Distributie Muntenia Nord, Transgaz, E.ON Gaz Distributie si Distrigaz Sud Retele.

Nota de fundamnetare a proiectului de act normativ precizeaza ca sumele colectate vor fi utilizate pentru asigurarea cofinantarii proiectelor de investitii finantate din fonduri europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.