Orasele s-ar putea incalzi cu lemne, rumegus, paie si chiar cu balega de animale. Deja 70% din populatia din Vatra Dornei primeste caldura produsa prin arderea deseurilor lemnoase.
Tot mai multe orase cauta solutii pentru a putea produce energie termica din surse regenerabile. Potrivit unui studiu realizat de Ministerul Mediului si de Ministerul Economiei, biomasa (deseurile lemnoase, leguminoase si animaliere) reprezinta cea mai accesibila si mai durabila resursa pentru a produce energie termica si electrica.
Combustibilii de tip biomasa includ deseuri agricole (paie, balega animalelor, coji de toate felurile – de struguri, de nuca etc.), lemn si deseuri din lemn (butuci, rumegus, palete, aschii), recolte energetice (plopi, rachita, salcii, samanta de rapita) si deseuri solide ale municipalitatii.
Autoritatile locale din orasul Vatra Dornei au reusit sa schimbe sistemul centralizat de incalzire clasic cu unul care functioneaza cu deseuri lemnoase.
„In 2004 s-a schimbat toata infrastructura si a inceput sa se produca energie termica avand ca si combustibil rumegusul, butuci si aschii”, ne-a explicat secretarul general al Primariei Vatra Dornei, Petronela Vlasa.
Potrivit directorului centralei termice din oras, Cristian Dragan, in prezent, 60-70% din populatie este incalzita cu energie termica produsa cu ajutorul deseurilor lemnoase. „Costurile de productie sunt mai mici cu jumatate de cand utilizam ca si combustibil biomasa. Materia prima o luam gratis de la producatorii de material lemnos din zona, nu platim decat transportul. Pe piata libera, un metru cub de deseu lemnos se vinde cu 2-6 euro. Si daca am platit materia prima, producerea energiei termice cu ajutorul biomasei este mult mai ieftina decat daca am folosi ca si combustibil pacura”, ne-a explicat Dragan. La centrala din Vatra Dornei s-au produs, in 2008, 32.772 MWh.
Din luna mai, Radauti va avea centrala pe biomasa, care va asigura caldura pentru 20.000 de locuitori. Unitatea va folosi pentru producerea energiei termice lemnul cazut in paduri si care putrezeste, scoarta de copac, rumegusul, frunzele uscate, dar si alte resturi vegetale.
Si orasul bacauan Comanesti va avea pe viitor centrale termice care vor folosi pentru producerea energiei termice biomasa. Consilierii locali au aprobat, la sfarsitul lunii martie, programul „Termoficare 2006- 2015, caldura si confort”. Autoritatile au in vedere, pentru inceput, construirea unei unitati de producere a energiei termice in cartierul Zavoi.
Asociatiile de locatari, autoritatile locale, spitalele, dar si alte institutii publice isi pot monta propriul sistem de incalzire neconventional, prin programul guvernamental „Casa Verde”. Programul va avea, in acest an, un buget total de 310 milioane de lei.
Pe piata libera, o centrala termica individuala, fara calorifere, care functioneaza pe lemne costa aproximativ 1.500 de euro.
Sursa: Cotidianul