Actorul Jeremy Irons si comisarul de mediu Janez Potocnik sustin obiectivele Zero Waste
Joi, 7 Martie 2013, a avut loc la Bruxelles, prima conferinta Zero Waste Europe organizata la Parlamentul Europei cu participarea a peste 200 de persoane inclusiv membri ai Parlamentului European, primari si decidenti locali, reprezentanti ai Comisiei Europene, comisarul pentru mediu, Janez Potocnik, alaturi de actorul Jeremy Irons.
”Zero Waste ar putea parea un obiectiv ambitios in societatea noastra industrializata, insa este directia corecta spre care trebuie sa ne indreptam” a afirmat comisarul Potocnik. Acesta a reconfirmat angajamentul Comisiei Europene de a elimina treptat ingroparea si arderea deseurilor reciclabile pana in 2020: ” In Europa nu ar mai trebui construite noi gropi de gunoi (…) incinerarea nu este eficienta pe termen mediu”.
‘‘Pentru a atinge obiectivele Ghidului pentru o Europa Eficienta dpv al resurselor, Europa va trebui sa reduca depozitarea la groapa a deseurilor si sa creasca rata de reciclare cu 5% pe an, pana in 2020. Acesta este un pas important, care nu va putea fi atins in cadrul legislativ actual” a mentionat Joan Marc Simon, Director Executiv Zero Waste Europe.
Actorul Jeremy Irons, a adaugat: ‘ As dori sa vad principiile zero waste implementate la nivel legislativ. San Francisco a atins nivelul de 80% rata reciclare, asadar s-a dovedit ca se poate.”
De asemenea, primarul primului oras Zero Waste din Europa, Capannori, a demonstrat ca o crestere de la 20% la 80% intr-o perioada scurta de timp este posibila acolo unde exista vointa politica si implicarea cetatenilor.
Capannori, un oras cu 45,850 de locuitori, a fost primul oras din Italia, care a adoptat conceptul de Zero Waste/Zero Deseuri, declarand in 2007 obiectivul de a atinge zero deseuri pana in 2020.
In 2009, la doar patru ani de la demararea acestei abordari, municipalitatea a inregistrat un procent impresionant a redirectionarii deseurilor de 71%, cu 17,326 tone de materiale recuperate si 6,961 tone inca duse la groapa de gunoi (aproximativ 0,5kg/cap de locuitor). Succesul a fost posibil datorita implementarii unor strategii orientate inspre prevenirea generarii de deseuri, separarea la sursa si colectarea selectiva din usa in usa.
Aceste strategii se concentreaza atat pe promovare a economiei locale cat si pe intarirea legaturilor in cadrul comunitatii si sunt in general in parteneriat cu producatorii locali si grupurile de interes public. Cateva dintre aceste sunt:
– O politica de cumparare verde pe care guvernul o urmeaza si o promoveaza printre companii si institutii;
– Promovarea utilizarii apei de la robinet in locul celei imbuteliate;
– Promovarea produselor locale si ecologice en gros;
– Programul de compostare la domiciliu cu reduceri din tariful de colectare a deseurilor pentru gospodariile care participa (peste 2000 de familii participante in 2010); centre de distributie raspandite prin oras. Produse precum laptele, detergentul sau sapunurile pot fi cumparate en gros, folosind recipiente reincarcabile, de la dozatoare amplasate in diferite parti ale orasului, inclusiv in piete si magazine.
– Folosirea veselei reutilizabile in cantinele scolare si sociale;
– Promovarea scutecelor lavabile;
– Reguli pentru reducerea cantitatii de deseuri si separarea acestora la evenimentele publice;
–”Pay as you throw” – cetatenii sunt taxati in functie de volumul de deseuri trimis la groapa;
– Piete second-hand organizate de municipalitate in parteneriat cu companii si organizatii neguvernamentale;
Mai mult, in ianuarie 2010 a fost lansat primul Centru de Cercetare Zero Deseuri din Europa.
Momentan in Italia, 72 de municipalitati -2,2 millioane locuitori- s-au alaturat miscarii Zero Waste. Astfel, circa 4% din populatia tarii se indreapta spre zero waste!
La finalul prezentarii primarului italian, Giorgio Del Ghingaro, comisarul de mediu J. Potocnik s-a declarat profund impresionat.
In Romania, primul proiect pilot va fi implementat in cadrul complexului rezidential Studium Green, la Cluj Napoca, si va deservi 191 de familii.