Mediu: Ce ar trebui sa facem cu deseurile de plastic?

0
755
VINYL PLUS: A fost atinsa 50% din tinta finala de reciclare a PVC-ului
VINYL PLUS: A fost atinsa 50% din tinta finala de reciclare a PVC-ului
Mediu: Ce ar trebui sa facem cu deseurile de plastic?
Mediu: Ce ar trebui sa facem cu deseurile de plastic?

Plasticul a devenit un material inevitabil in lumea noastra moderna. Materialele plastice sunt versatile si durabile, dar durabilitatea poate face ca eliminarea lor sa fie problematica.

O carte verde publicata astazi de Comisia Europeana vizeaza lansarea unei dezbateri structurate despre modul in care am putea conferi sustenabilitate produselor din plastic pe intreaga durata a ciclului lor de viata si despre modul in care am putea reduce impactul deseurilor de plastic asupra mediului.

Janez Potocnik, comisarul pentru mediu, a declarat: „Gestionarea deseurilor de plastic este o provocare majora din punctul de vedere al protectiei mediului, dar este, de asemenea, o oportunitate uriasa in ceea ce priveste eficienta energetica.

Intr-o economie circulara, in care ratele de reciclare ridicate ofera solutii pentru problema deficitului de materii prime, cred ca plasticul are viitor. Invit toate partile interesate sa participe la acest proces de reflectie despre modul in care plasticul ar putea deveni nu o problema, ci o parte a solutiei.”

Odata ajunse in mediu, in special in mediul marin, deseurile de plastic pot persista timp de sute de ani. Pana la 10 milioane de tone de deseuri, in cea mai mare parte de plastic, ajung anual in marile si oceanele lumii, transformandu-le in cea mai mare groapa de deseuri de plastic a planetei.

In societatea noastra in care domneste principiul „foloseste si arunca”, plasticul este adesea perceput ca un material ieftin si usor de aruncat, iar ratele de reciclare sunt reduse. Jumatate din deseurile de plastic generate in Europa ajung la groapa de gunoi, fapt care ar trebui evitat, deoarece plasticul poate contine elemente periculoase, iar aruncarea la gunoi poate genera emisii indezirabile si reziduuri concentrate si poluante.

Cartea verde subliniaza rolul esential pe care il joaca plasticul in multe procese si aplicatii industriale, precum si beneficiile in materie de potential economic ale unor rate de reciclare mai ridicate.

Pe masura ce populatia lumii creste, iar resursele naturale se imputineaza, reciclarea materialelor plastice va fi o alternativa la exploatarea resurselor inca neutilizate. Pentru a grabi aceasta schimbare, sunt necesare conditii-cadru mai bune pentru sprijinirea proiectarii ecologice si a inovarii de mediu, prevenirea generarii de deseuri si reciclarea trebuind sa fie luate in calcul in procesul de proiectare a produselor din plastic.

Deseurile de plastic constituie provocari deosebite care nu sunt abordate in mod specific prin legislatia actuala aUE referitoare la deseuri. Statele membre ar trebui sa favorizeze preventia si reciclarea, in detrimentul altor metode de eliminare, urmand exemplul fluxurilor de deseuri mentionate deja in

Directiva-cadru privind deseurile, dar este clar ca sunt necesare masuri suplimentare. Cartea verde vizeaza obtinerea de date si opinii, in scopul evaluarii impacturilor deseurilor de plastic si al elaborarii unei strategii europene pentru atenuarea acestor impacturi.

Partile interesate sunt invitate sa contribuie cu opinii, precizand daca si cum considera ca ar trebui adaptata legislatia actuala in scopul gestionarii deseurilor de plastic si al promovarii reutilizarii, reciclarii si recuperarii deseurilor de plastic, ca alternative mai bune la aruncarea la groapa de gunoi.

De asemenea, sunt asteptate opinii privind eficacitatea unor eventuale obiective de reciclare si a unor masuri economice precum interdictiile privind depozitele de deseuri, taxele de depozitare la groapa de gunoi si sistemele de plata in functie de deseurile generate („pay as you throw”).

De asemenea, cartea verde intreaba partile interesate cum poate fi imbunatatita proiectarea modulara si chimica a plasticului astfel incat acesta sa fie mai usor de reciclat, cum pot fi reduse deseurile marine si daca este necesara promovarea materialelor plastice biodegradabile.

Mai multe detalii AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.