Energie ieftina din gunoiul galatenilor. Suedezii ne vor gunoaiele

Noile pubele pentru gunoi sunt adevarate bijuterii

Firma suedeza USITALL a propus edililor galateni producerea de curent electric prin incinerarea deseurilor menajere. Un asemenea proiect are si avantajul prelungirii duratei de utilizare a gropii ecologice de gunoi cu cel putin cinci ani.

Autoritatile locale promit ca, pana la sfarsitul acestui an, Galatiul va avea un sistem modern de gestionare a deseurilor, in valoare de 23 milioane de euro. Materialul plastic, sticla si hartia vor fi depozitate in containere diferite, acestea urmand a fi transportate la Statia de sortare pentru a fi pregatite corespunzator in vederea reciclarii.

Bani din gunoi

Odata infiintat acest sistem la Galati, mai multe companii din Europa au devenit interesate sa ne transforme deseurile in energie. Respectivele firme vor sa incheie parteneriate cu Primaria in vederea construirii unei unei statii de incinerare a gunoiului, energia obtinuta prin arderea deseurilor urmand sa fie valorificata.

„La momentul actual cel putin patru firme sunt interesate de constructia unui incinerator in municipiul Galati. Cele mai avansate discutii sunt cu compania Usitall. Au mai depus scrisori de intentie firme din Germania si Italia. Va trebui sa aiba loc o licitatie”, a declarat Mircea Ostache, seful Unitatii de Implementare ISPA Galati.

Beneficiile pe care le-ar avea municipiul Galati sunt descrise cel mai bine in scrisoarea de intentie a firmei suedeze, transmisa primarului Dumitru Nicolae, in data de 16 mai 2011: „Este o ocazie unica pentru ca Galatiul sa implementeze un sistem eficient si performant de tratare a deseurilor, cu respectarea regulilor de mediu. In acelasi timp, se va obtine energie regenerabila la preturi competitive, reducandu-se necesitatea acordarii subventiilor publice”.

Semnatar este Mattias Philipsson, presedintele Usitall AB, o companie care este lider mondial in domeniul generarii energiei din deseuri, detinuta de municipalitatea suedeza Linkoping.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *