Turism la Braila: Incursiune in a doua delta a Dunarii

    In Insula lui Terente, in fiecare dimineata, nuferii zambesc Soarelui

    Balta in care se asundea Terente, in care si-a facut cuib vulturul codalb, este locul cel mai inedit pentru excursii din judet. Aici, vegetatia luxurianta face casa buna cu linistea baltii, dar si plansetul nesfarsit al cormoranilor grupati in colonii. Splendoarea se ofera aici, la nici cinci kilometri de oras.

    Insula Mica a Brailei sau Balta lui Terente si-a pastrat frumusetea neatinsa. Vegetatia, aerul rece, cormoranii cu trupurile concav-convexe impietrite in salcii, tipand salbatic doar la apropierea periculoasa a omului, vulturul codalb, cu o anvergura a aripilor de 2,5 metri, sunt doar cateva dintre tusele celui mai frumos tablou turistic din judetul Braila.
    La doar cinci kilometri de agitatia orasului, Balta lui Terente se arata in toata splendoarea ei, iar de la o vreme – de cand a devenit Parc Natural – concureaza cu Delta Dunarii.

    Cu salupa sau cu vaporasul

    Balta lui Terente este o zona in care vegetatia de salcii plangatoare, salcami pitici, salbatici, face casa buna cu intinsele colonii de cormorani si ochiurile de apa napadite de nuferi albi si galbeni care rad la Soare in fiecare dimineata. Balta a intrat in atentia autoritatilor tocmai pentru a i se conserva frumusetile.
    La o aruncatura de bat de oras, sunt salbe de insule, ostroave, garle, iezere sau lacuri. La cativa kilometri de zgomot infernal, e liniste, vegetatie luxurianta, paduri de salcami si intinderi mari de nuferi care se deschid la un strop de soare. Si pasari, multe pasari. Nu este Delta Dunarii, ci o copie fidela a ei, Balta Mica a Brailei.

    Cu vaporul sau salupa, calatorul ajunge in inima naturii in doar cateva minute. Balta Mica a Brailei se intinde pe 160 de km patrati. Jumatate e numai apa. Linistea care domneste peste acest tinut este tulburata doar de zborul egretelor sau de tipetele cormoranilor lacomi de peste. Peste 200 de specii de pasari isi impart un taram de poveste.

    Vulturul codalb este cea mai mare specie de acvila din Europa si a patra ca marime din lume. Are anvergura aripilor de 2,5 metri. In Balta Mica a Brailei au fost gasite trei cuiburi ale vulturului codalb, insa putini au fost cei care au vazut pasarile de aproape.

    Turistii asculta cu nesat si legenda lui Terente, celebrul bandit care a trait in zona Brailei. Amant focos si extrem de viril, se spune ca Terente a iubit sute de femei. Dar a avut si alte pacate. In Balta Mica sunt sapte trasee marcate.
    „Tot ceea ce cerem amatorilor de petrecere a timpului liber in zonele aflate sub administrarea noastra este sa respecte natura. Sa aiba asupra lor un sac de menaj in care sa depoziteze gunoiul si pe cat posibil, la plecare, sa lase locul curat, asa cum l-au gasit”, ne-a recomandat directorul Parcului Natural Balta Mica a Brailei, ing. Alexandru Eduard Buricea.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *