24,5 milioane de euro pentru decontaminarea unui depozit de deseuri chimice periculoase din Turda

Tudor Stefanie, primarul municipiului Turda.

Laszlo Borbely, ministrul Mediului si Padurilor si Tudor Stefanie, primarul municipiului Turda, au semnat astazi, la Cluj, contractul pentru proiectul “Reabilitare zone poluate istoric – Depozit deseuri periculoase Posta Rat”, din zona fostei Uzine Chimice.

Proiectul, in valoare de 24,5 milioane de euro, presupune excavarea si tratamentul unei suprafete de zece hectare de teren poluat chimic.”Potrivit unei estimari, pe acel teren s-ar afla 60.000 de tone de deseuri de hexaclorciclohexan(lindan). Este pentru prima oara in Romania cand se realizeaza un astfel de proiect de neutralizare si reabilitare a unui teren. Cele zece hectare vor fi readuse la limita de mediu. In loc, va fi construit un parc pentru populatia municipiului”, a declarat Tudor Stefanie, primarul municipiului Turda. Potrivit acestuia, durata de executie a proiectului este de 31 de luni.

Proiectul este finantat prin Axa Prioritara 2 a Programului Operational Sectorial (POS) Mediu.

Peste 1.300 de situri contaminate, in tara

Cu ocazia semnarii contractului de mediu, ministrul Laszlo Borbely, a precizat ca in Romania exista in acest moment peste 1.300 de situri contaminate. „Vom aloca bani pentru decontaminare. In acest moment sunt la minister 176 de milioane de euro care vor fi folositi in acest sens”, a declarat ministrul Mediului.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,355FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente