Arderea deseurilor vegetale ucide fertilitatea solului

    Arderea deseurilor vegetale ucide fertilitatea solului
    Arderea deseurilor vegetale ucide fertilitatea solului

    Arderea in camp deschis a resturilor vegetale dauneaza biotei solului, atentioneaza specialistii.

    Orice rest organic trebuie sa se intoarca in sol, nu sa fie ars. In Moldova curatarea suprafetelor de pamant prin ardere este raspandita ca o cauza a saraciei si a lipsei cunostintelor ce se poate face cu deseurile vegetale, a declarat pentru IPN academicianul Andrei Ursu, expert in pedologie.

    „Pentru a da naste altor produse organice si pentru a imbunatati calitatea solului cu elemente nutritive pentru alte plante, resturile vegetale nu trebuie arse, ci lasate sa se descompuna. Solul are o viata mult mai activa decat o vedem noi la suprafata. In interiorul sau se produc multe procese, nu doar din punct de vedere ecologic, dar si ca refugiu pentru alte vietuitoare”, a mentionat academicianul.

    Doctorul Vasile Stegarescu, secretar stiintific la Institutul de Ecologie si Geografie, a mentionat ca prin arderea materiei organice se distruge microflora solului si se pierd capacitatile fertile ale acestuia. Din punct de vedere ecologic, resturile vegetale ar trebui sa ramana in sol pentru a imbogati cantitatea de minerale ale pamantului.

    Specialistii indeamna agentii economici sa gaseasca solutii de dezvoltare a economiei verzi. „Cu aceste deseuri s-ar putea fabrica brichete, peleti, care ar fi o sursa importanta de combustibil. Inainte oamenii faceau ingrasamant natural pentru improspatarea fertilitatii solului”, a mentionat Dumitru Osipov, seful sectiei sinteze informationale din cadrul Inspectoratului Ecologic de Stat.

    Dumitru Osipov a mai remarcat ca legea nu este atat de aspra fata de contravenientii care provoaca incendiile de vegetatie. Grav este si faptul ca nu toti dintre ei pot fi identificati. „Sunt agenti economici care trimit copii pe teren, ii platesc ca sa dea foc, ca sa scape de raspundere”, a mai spus responsabilul de la Inspectoratul Ecologic.

    Potrivit art.115 din Codul Contraventional, arderea in camp deschis a resturilor vegetale se sanctioneaza cu amenda de la 100 la 150 de unitati conventionale (2-3 mii de lei) aplicata persoanei fizice si cu amenda de la 400 la 500 de unitati conventionale ( 8-10 mii de lei) aplicata persoanei juridice.

    Anul acesta, pompierii au fost alertati in cazul a 657 de incendii de vegetatie si gunoisti. Pentru a preveni aceste dezastre ecologice, se recomanda ca populatia sa colecteze deseurile separat, iar resturile vegetale si frunzele sa le acopere cu sol. Astfel, frunzele vor fi supuse unui proces de fermentare si se vor transforma in compost, care va putea fi folosit ca ingrasamant natural pentru terenurile agricole.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *