UE ar putea interzice unele uscatoare de par, smartphone-uri si fierbatoare

0
638
UE ar putea interzice unele uscatoare de par, smartphone-uri si fierbatoare
UE ar putea interzice unele uscatoare de par, smartphone-uri si fierbatoare
UE ar putea interzice unele uscatoare de par, smartphone-uri si fierbatoare

Uniunea Europeana ar putea scoate in afara legii popularele uscatoare de par, fierbatoare si telefoane inteligente in efortul de a incetini schimbarile climatice prin reducerea consumului de energie. Aceasta masura, urmeaza deciziei de a interzice aspiratoarele cu motoare de peste 1.600 wati, care a intrat in vigoare incepand cu 1 septembrie anul curent.

Un studiu, comandat de Bruxelles si parte a Directivei „Ecodesign” privind eficienta energetica in Uniunea Europeana, a identificat pana la 30 de aparate electrocasnice, inclusiv banalele prajitoare de paine si fierbatoare care ar putea fi restrictionate. UE spera astfel sa indeplineasca noile obiective de eficienta energetica prin a limita consumul de energie a anumitor aparate.

Uscatoarele de par, al caror consum variaza de la 900 de wati la 2.300 wati, sunt cele mai susceptibile de a fi afectate. Ca urmare, puterea noilor modele de uscatoare de par ar putea fi redusa cu pana la 30%. Si aparatele de tip home cinema sau proiectoarele sunt, de asemenea, vizate de Uniunea Europeana in ceea ce priveste consumul excesiv de energie.

Günther Oettinger, comisarulul german pentru Energie in Uniunea Europeana, a declarat ca ideea unei masuri de prevenire a consumatorilor sa cumpere aparate de mare putere a fost necesara pentru a lupta impotriva schimbarilor climatice. „Toate statele membre ale UE sunt de acord ca eficienta energetica este cea mai eficienta metoda de a reduce consumul de energie, dependenta de importuri si de imbunatatire a climei. Prin urmare, trebuie sa existe limite de consum obligatorii pentru aparate electrice de mici dimensiuni.”

Noile propuneri sunt asteptate sa scoata in afara legii, in primavara anului viitor, zeci de dispozitive electrice de uz casnic, pe care oficialii europeni le privesc ca, folosind prea mult de energie electrica. Legislatia actuala a UE vizeaza, deocamdata, televizoare, masini de spalat, frigidere si, cel mai recent, aspiratoare, dar nu si cele mai multe aparate electrice mici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.