Lupta omului cu mistretul pentru existenta: Nopti la cort, focuri, tunuri cu carbit, talangi – Daca nu pazim, ce mancam?! Murim de foame –

Lupta omului cu mistre?ul pentru existen??
Lupta omului cu mistretul pentru existenta
Lupta omului cu mistretul pentru existenta

Agricultorii din localitatile aflate la granita cu Ucraina au ajuns in pragul disperarii. Asta dupa ce turme intregi de porci mistreti le distrug culturile, iar oamenii spun ca este al patrulea an consecutiv de cand se confrunta cu aceasta problema.

Pentru ca nimeni nu a luat atitudine pana acum, un grup de vanatori s-au constituit intr-o asociatie si, cu acordul proprietarilor de pamanturi, vor sa preia domeniile de vanatoare de la AJVPS Botosani, pe care sa le administreze si sa le pazeasca.

Cu toate ca este un an bogat, agricultorii din cele cateva comune aflate la granita cu Ucraina nu pot dormi linistiti din cauza porcilor mistreti. Gonite de foame, animalele fac prapad prin culturile de porumb si floarea soarelui. Pentru a-si pazi culturile, oamenii ies noaptea pe marginea acestora, unde si-au improvizat corturi, fac focuri, bat din talangi si au improvizat tunuri cu carbit cu care incearca sa fugaresca animalele.

„Uitati, aici in cort stam. Avem plapuma…, dar nu dormim. Daca Doamne fereste ploua mai tare, ne bagam aici. In fiecare seara pazim aici patru insi, noapte de noapte”, spune Gica Sandu, un localnic.

Mistretii goniti de foame fac prapad
Desi n-a fost seceta, in judetul Botosani mistretii ies din paduri si intra in culturile oamenilor, iar pe unde trec turmele de animale, ramane prapad…

„Asta e mai tare distrusa. E rarita la maxim. Spui ca au fost oile in ele. Ei se opresc unde dau de porumb dulce. Acolo intra si distrug. Uitati ce exemplu elocvent”, arata un vanator spre ceea ce a mai ramas dintr-un lan de porumb.

„Stam noaptea, facem focul, batem din tinichele”, se plange un alt localnic. Intrebat daca reuseste prin toate aceste masuri cu tenta primitiva sa fugareasca porcii mistreti, raspunde… „cat de cat…, cu cainii”.

Un alt agricultor nu sta de paza cu cainile, ci cu… tractorul: „e jale. Ei vin de pe unde vin, stau prin stuf si se feresc de focuri. Oricum, daca nu faci focul intr-o noapte, e prapad”.

Animale alungate cu caini si… copii minori
O familie de sarmani are doar cativa metri de pamant in camp pe care a plantat porumb. Din cauza invaziei de porci mistreti, membri familiei sunt nevoiti sa iasa in fiecare seara sa pazeasca cei cativa porumbi, ajutati inclusiv de cei doi copii minori.

„Mergem sa pazim pe deal, unde avem porumbul. Avem 30 de ari de pamant, nu avem pensie si daca nu pazim, ce mancam?! Murim de foame. Mergem in fiecare noapte. Nu face porumbul asta cat munca noastra”, povesteste capul familiei.

Nu sunt insa singurii care stau noaptea in camp la fugarit mistretii. Dl Gica are si el doua culturi de porumb, iar pentru a mai putea recolta ceva in toamna, iese in fiecare seara la paza impreuna cu cei trei fii, dar si cu cei trei caini. Ei sunt insa foarte precauti si asta pentru ca animalele pot ataca oricand si nu numai culturile, ci si oamenii si cainii care ii insotesc.

„Stam de paza. Pazim…, ca daca nu, degeaba muncim. In fiecare noapte venim. A inceput sa dea porcii de cand era porumbul in zer. Cu foc, haituim, ne strigam unul pe altul. Mai sunt si pe deal acolo, mai sunt si pe la sosea… Stam, ce sa facem?! Stam cu copiii, cu familia…”, afirma Gica Sandu.

Uneori nici cainii nu mai sunt insa de folos, dupa povestile unui localnic: „cand l-a insfacat din spate pe caine, cand a ajuns cu el la hotar, l-a rupt in doua…, asa cum rupi gaina”.

Asociatie de vanatori facuta din disperare
Pentru ca de patru ani incoace numarul de animale tot creste, cativa vanatori exclusi din Asociatia Vanatorilor si Pescarilor Botosani s-au hotarat sa ia initiativa si s-au constituit intr-o asociatie de proprietari si una de vanatoare care vrea sa preia fondurile de vanatoare in administrare si sa pazeasca si culturile oamenilor.

„Prin asociatia de proprietari, precum si prin asociatia de vanatoare creata in paralel, vrem sa incercam sa preluam de la Ministerul Mediului aceste fonduri de vanatoare cu probleme. Noi am ajuns la concluzia ca sunt prost gestionate de s-a ajuns ca, culturile oamenilor sa nu mai fie in siguranta. Asa ceva la noi in zona nu s-a mai intamplat. Nu au mai fost efective de mistreti atat de numeroase. Oamenii sunt disperati fiindca nu ii apara nimeni”, declara Viorel Dumbrava, vanator.

Disperati, oamenii au inceput sa adere deja la asociatie si asta pentru ca se tem ca la inceput de toamna nu vor mai avea ce aduna de pe camp. Fata de anii trecuti, cand probleme au fost semnalate doar in doua-trei comune, in acest an, arealul de raspandire a porcilor mistreti s-a extins in toate comunele de pe linia granitei cu Ucraina, iar distrugerile ar putea ajunge la cateva sute de hectare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *