Unitatile de productie a electricitatii din surse regenerabile „sunt prea multe” si nu vor functiona toate

0
341
Laborator de cercetare a energiilor regenerabile la Pitesti
Unitatile de productie a electricitatii din surse regenerabile „sunt prea multe” si nu vor functiona toate

Unitatile de productie a electricitatii din surse regenerabile „sunt prea multe” si nu vor functiona toate, dar „la limita” ar putea elimina de pe piata centralele termice, potrivit companiei de stat Transelectrica.

„Nu vor functiona toti pentru ca sunt prea multi, dar in 15 ani va creste consumul sau vor fi puse in functiune investitii noi, capabile sa stocheze energia (centrale cu pompaj, baterii de acumulatoare, etc.), si se vor construi magistrale de retele de trasport care vor permite comercializarea unor cantitati mari intre sudul, estul, vestul si nordul continentului, in functie de zona in care bate vantul (va fi o piata unica de energie). Numai daca ai o putere instalata mare poti sa produci energie multa, dar, evident, nu este suficient si mai trebuie si bani pentru alte investitii”, a comunicat Transelectrica, la solicitarea MEDIAFAX.

In 2012, capacitatile de productie a electricitatii care beneficiaza de sistemul de certificate verzi, fiind considerate producatoare de energie regenerabila, cumuleaza o putere instalata totala de 1.919 MW, reprezentand 8,7% din totalul unitatilor la nivel national, de 22.000 MW.

Unitatile care primesc in acest an certificate verzi sunt parcuri eoliene de 1.47,5 MW, unitati fotovoltaice de 13 MW, centrale pe biomasa de 38,6 MW si hidrocentrale cu o putere cumulata de 420 MW.

Potrivit datelor Transelectrica, odata cu aparitia tot mai multor centrale eoliene si fotovoltaice este necesara extinderea liniilor electrice de transport, iar „la limita” centralele termice „pot fi eliminate”.

„Ar fi de dorit ca echipamentele de stocare (a energiei – n.r.) sa fie cat mai aproape de zonele de productie si atunci volumul de investitii in retele scade. Teoretic, la limita, centralelor termice pot fi eliminate”, potrivit companiei de stat.

Producatorii de energie regenerabila nu vor putea produce „decat in limita in care energia poate fi consumata”, iar pretul certificatelor verzi ar putea chiar sa scada sub limita minima stipulata de legislatie, daca va exista un surplus de capacitati de productie.

„Daca va creste energia preluata in sistem, va exista un plus de certificate verzi si le va scadea pretul spre 27 de euro (limita minima stabilita prin lege – n.r.) sau, daca apare o piata neagra, chiar sub pretul minim”, potrivit sursei citate.

In prezent, cetificatele verzi se tranzactioneaza la pretul maxim permis de lege, de 50 euro pe unitate, din cauza ca oferta este mult mai mica decat cererea.

Totodata, producatorii de energie in unitati clasice (pe carbuni, apa, gaze sau pacura) ar putea sa castige mai multi bani, chiar daca vor produce in volum mai putina electricitate, ca urmare a faptului ca vor furniza servicii de sistem.

Serviciile tehnologice de sistem au rolul sa elimine consecintele unor perturbatii in sistem. Producatorii primesc bani pe contractele de servicii de sistem daca pe grupurile lor au o rezerva de putere cel putin egala cu cea contractata.

Valoarea pietei serviciilor de sistem este evaluata in acest an la 525,5 milioane de lei (115 milioane euro), iar beneficiarii acestor bani sunt producatorii care furnizeaza aceste servicii de sistem. Cel mai mare furnizor de servicii de sistem este compania de stat Hidroelectrica.

Producatorii de energie din surse regeberabile primesc gratuit de la stat un sprijin, prin schema certificatelor verzi. Certificatele verzi se acorda pentru fiecare MWh produs si livrat in retea. Producatorii de energie regenerabila castiga, astfel, de doua ori, prin certificatele verzi si prin tranzactionarea electricitatii pe care o produc.

In Romania exista unitati de productie a energiei cu o putere instalata total de aproximativ 22.000 MW. Dupa 1990 productia maxima nu a depasit 10.500 MW. Inainte de 1989 erau inregistrate varfuri de consum de 15.000 MW.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.