Plajele romanesti, mai curate? Primul proiect pilot de oprire a algelor a avut succes

Plajele romanesti, mai curate? Primul proiect pilot de oprire a algelor a avut succes

Algele de pe litoral, care au creat disconfort mult timp turistilor, ar putea deveni de domeniul trecutului, odata cu implementarea unui proiect de ecologizare a plajelor.

Societatea de Explorari Marine „Oceanic Club” a demarat un proiect prin care se incearca oprirea inaintarii acestor neplaceri marine catre tarm, potrivit Adevarul.

Acesta presupune instalarea unor baraje, iar primul dintre ele a fost deja amplasat in golful din statiunea Eforie Sud, la o distanta de 10 – 15 metri fata de baliza care marcheaza zona de imbaiere. Acesta are o lungime de 100 de metri, iar plaja care este protejata are 300 de metri.

Am vrut sa nu deranjam nici zona de imbaiere si nici canalul de navigatie„, a spus Razvan Popescu-Mirceni, coordonatorul „Oceanic Club”.

In loc sa devina un deseu, algele pot fi folosite pentru producerea de biogaz, bioetanol sau ca ingrasamant agricol„, a adaugat acesta.

La proiect lucreaza 18 persoane dintre care 5 biologi, 2 ingineri si 4 scafandri.

Initial, s-a montat un baraj din plasa semirigida realizata dintr-un polimer rezistent, dispus sub forma unui perete de talian. Insa acest tip de material nu poate deveni suport pentru alge si prin dispunerea sa nu permite capturarea sau vatamarea elementelor de fauna marina.

In momentul de fata perfectionam sistemul si facem teste. Flotorii erau din polistiren exudat, insa i-am facut acum din peturi. Vrem ca in acest fel sa reducem si costurile pentru ca acest proiect sa poata fi extins pe tot litoralul romanesc„, a precizat Mirceni.

Din primele teste, barajul a avut o eficienta de 90-95%, insa nu a rezistat furtunii de saptamana trecuta. Bugetul proiectului este de 7.800 de euro, asigurati de un sponsor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *