Panouri fotovoltaice si spatiu verde, pe terasele blocurilor din Slatina

0
494
Panouri fotovoltaice si spatiu verde, pe terasele blocurilor din Slatina
Panouri fotovoltaice si spatiu verde, pe terasele blocurilor din Slatina

Municipalitatea lanseaza un proiect pilot privind terasele blocurilor de locuit din Slatina. Edilii vor sa instaleze acolo panouri fotovoltaice, ce vor reduce consumul de energie, si sa amenajeze spatii verzi pe terase.

Pentru inceput, va fi selectat cate un bloc pentru fiecare dintre cele doua proiecte. Vor putea participa la concurs doar blocurile care nu au acoperis si a caror fatada a fost reabilitata. In plus, pentru a beneficia de panourile fotovoltaice, locatarii trebuie sa investeasca in igienizarea subsolului, amenajarea spatiului din jurul blocului si hidroizolarea plafonului. Pentru proiectul care prevede amenajarea de spatiu verde pe terasa, regulile sunt aceleasi, doar ca hidroizolarea terasei va fi facuta de municipalitate. Un proiect asemanator presupune transformarea teraselor in zone de picnic.

„Avem un proiect pilot pentru reducerea consumului de energie electrica la asociatiile de locatari. In acest sens, vom lansa doua proiecte, care in momentul de fata sunt la stadiul de idee. Vom incerca sa montam panouri fotovoltaice pe terasele blocurilor. De asemenea, pe terasele blocurilor vrem sa marim suprafata de spatiu verde si, in loc sa fie acel carton sau hidroizolatie, ca in prezent, sa fie spatii verzi, unde locatarii chiar pot sa faca picnic, sa se bucure de verdeata”, a declarat Minel Prina, primarul Slatinei.

Proiectul pilot va include doua blocuri, unul cu panouri solare si altul cu spatiu verde pe terasa. Costurile vor fi suportate din bugetul local, iar daca ideile vor prinde in randul slatinenilor, autoritatile vor accesa fonduri europene pentru extinderea acestor investitii. Regulile concursului vor fi publicate, peste aproximativ o saptamana, pe site-ul Primariei Slatina, iar competitia ar putea incepe peste o luna si jumatate, dupa respectarea termenelor si pasilor prevazuti de lege.

600 de miliarde lei, pentru blocurile din Slatina

Fie ca vorbim de bani de la bugetul local sau de la bugetul consolidat al statului, 60 de milioane de lei au fost cheltuiti, pana acum, pentru reabilitarea imobilelor de locuit din Slatina. In prezent, 45% dintre blocurile din Slatina sunt reabilitate termic, fie ca acest lucru a fost facut prin programul guvernamental, inceput prin 2008, fie prin concursul primariei „Slatina – oras verde, oras curat”.
Primaria Slatina a depus sapte cereri pentru finantarea reabilitarii a 91 de blocuri. Daca toate vor fi aprobate, 60% dintre imobilele din municipiu vor fi anvelopate.

„Primaria Slatina a investit pana acum, in reabilitarea blocurilor, aproximativ 60 de milioane de lei. adica 600 de miliarde. Banii au venit din bugetul local si din bugetul de stat. In momentul acesta, avem 45% din blocuri reabilitate si inca 15% depuse pe fonduri europene. Deci vom ajunge la 60%. Am depus cereri de finantare pentru 91 de blocuri. Asteptam sa vedem daca vom mai depune si alte cereri. Axa inca nu s-a inchis, dar este din ce in ce mai greu. Axa este inca deschisa, am mai putea sa mai depunem, incercam sa mai depunem, dar se pare ca cei 40% care au ramas pe dinafara sunt mai greu de miscat”, a explicat primarul Prina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.