Lukoil ar putea investi in energie regenerabila in Rusia, Romania si Bulgaria reducand subventiile

RISE Project: De la Lukoil, un milion de dolari pentru apropia?ii lui Ponta
Lukoil ar putea investi in energie regenerabila in Rusia, Romania si Bulgaria reducand subventiile
Lukoil ar putea investi in energie regenerabila in Rusia, Romania si Bulgaria reducand subventiile

Grupul petrolier rus Lukoil ar putea dezvolta in Rusia viitoarele proiecte in domeniul energiei regenerabile, intrucat diviziile sale din Romania si Bulgaria sunt afectate de reducerea subventiilor.

Lukoil ar putea investi in energie regenerabila in Rusia, Romania si Bulgaria reducand subventiile Lukoil ar putea investi in energie regenerabila in Rusia, Romania si Bulgaria reducand subventiile

Lukoil ar putea incepe un proiect pilot de generare de 10 MW din surse eoliene in Kaliningrad cel mai devreme anul urmator, daca Rusia relaxeaza restrictiile care impun ca echipamentele sa fie cumparate local, a declarat prim-adjunctul directorului general al Lukoil-Ecoenergo, Maxim Karnaukhov, potrivit Bloomberg.

„In Kaliningrad exista oportunitatea de a dezvolta generare de energie eoliana. Regiunea este izolata, iar partea de logistica pentru tranzitul energiei conventionale este dificila”, a spus Karnaukhov, intr-un interviu acordat Bloomberg.

Tari din Europa de Est, precum Romania si Bulgaria, au scazut subventiile acordate pentru a limita costul energiei regenerabile si pentru a diminua impactul in facturile de electricitate ale consumatorilor. Guvernele din ambele tari au redus facilitatile acordate proiectelor de energie regenerabila anul trecut, ca urmare a cresterii puternice a numarului de astfel de instalatii.

„Grupul a decis sa opreasca investitiile pe termen lung in proiecte de energie regenerabila in Europa de Est. Din pacate, mecanismele de sprijin pentru energia regenerabila sunt reanalizate in unele tari, ceea ce afecteaza climatul pentru investitii „, a spus Karnaukhov.

In Romania, statul sprijina productia de energie verde prin sistemul certificatelor vezi. Fiecare producator primeste gratuit de la Transelectrica un anumit numar de certificate verzi pentru energia pe care o produce si o livreaza in retea.

Mai departe, producatorii vand aceste certificate verzi catre furnizori, care sunt obligati prin lege sa le cumpere, scopul fiind ca o anumita parte din consumul final de energie sa fie asigurata de sursele regenerabile. Furnizorii isi recupereaza costurile cu achizitia certificatelor verzi prin includerea in tarife a acestor cheltuieli.

Guvernul a hotarat, in iunie, sa reduca sprijinul acordat prin sistemul de certificate verzi pentru productia de energie din surse regenerabile. Decizia a fost criticata de companii si de asociatiile producatorilor de energie verde.

Compania Lukoil Energy&Gas Romania, din grupul petrolier rus Lukoil, va construi un parc fotovoltaic de productie a electricitatii cu o capacitate de 9 MW pe un teren de langa rafinaria Petrotel din Ploiesti, au declarat, in februarie, pentru MEDIAFAX surse din piata de profil.

Lukoil a primit autorizatia de constructie a unitatii de la Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) la sfarsitul anului trecut.

Reprezentantii companiei declarau, in octombrie 2013, ca iau in calcul constructia unor parcuri fotovoltaice pe cateva terenuri langa rafinaria din Ploiesti. La acea data, reprezentantii Lukoil avansau posibilitatea ca parcurile fotovoltaice sa aiba o capacitate instalata de pana in 12 MW.

Petrotel-Lukoil face parte din grupul petrolier rus Lukoil, care mai detine in Romania si o retea de peste 300 de benzinarii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *