Trei programe cu granturi SEE de 30 milioane de euro, lansate joi de Ministerul Mediului

Trei programe cu granturi SEE de 30 milioane de euro, lansate joi de Ministerul Mediului
Trei programe cu granturi SEE de 30 milioane de euro, lansate joi de Ministerul Mediului

Trei programe finantate prin granturi SEE de 30 de milioane de euro, vizand protejarea biodiversitatii, reducerea substantelor periculoase si adaptarea la schimbarile climatice, au fost lansate joi de Ministerul Mediului, urmand sa se deruleze timp de doi ani.

Cele trei programe sunt finantate cu 30 de milioane de euro prin Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European (SEE) de catre Norvegia, Islanda si Liechtenstein.

Ministrul Mediului Attila Korodi a aratat, joi, la conferinta de lansare, ca prin Mecansimul Financiar al SEE s-a reusit finantarea unor domenii de nisa pentru care la ora actuala nu este prevazuta finantare din bugetul de stat sau din fonduri europene.

Ambasadorul Norvegiei la Bucuresti, Tove Bruvik, a spus ca cele trei programe sunt complementare celorlalte programe de mediu finantate prin SEE, aflate in diferite stadii, vizand eficienta energetica sau energiile regenerabile.

„Ne confruntam cu probleme globale si, prin urmare, este nevoie de solutii globale si deci de cooperare internationala. (…) Datele ONU ne arata ca activitatea umana elimina trei specii pe ora”, a spus Tove Bruvik, adaugand ca este foarte important ca toate activitatile din aceste programe sa aiba in vedere conservarea biodiversitatii din Romania.

Finantarea SEE acordata Romaniei este de 306 milioane de euro, potrivit diplomatului, iar absorbtia acestor granturi este in prezent in jur de 11 la suta, adica 32 de milioane de euro, potrivit secretarului de stat din Ministerul Fondurilor Europene Alin Mitrica.

Programul RO02 – Biodiversitate si servicii ale ecosistemelor – vizeaza o imbunatatire a situatiei ecosistemelor si a nivelului de cunoastere, informare si constientizare privind beneficiile produse de acestea si importanta mentinerii lor intr-o stare buna. Bugetul programului este de 17.647.057 de euro, din care grantul SEE este de 15 milioane de euro.

Progrmul cuprinde un proiect de dezvoltare a unei baze de date nationale a ecosistemelor, de catre Agentia Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM), organizatia neguvernamentala WWF Romania si Agentia Spatiala Romana, in parteneriat cu Agentia de Mediu din Norvegia. Bugetul maxim al acestui proiect este de 4 milioane de euro.

Pentru restul fondurilor disponibile in cadrul programului, vor fi lansate trei apeluri de proiecte adresate autoritatilor publice si ONG-urilor.

Acestea vor putea aplica, pentru granturi de cate 400.000 – 500.000 de euro, cu proiecte de studii si training cu privire la contributia ariilor naturale protejate in sectorul economic, cu proiecte vizand capacitatea sporita de gestionare si monitorizare a coridoarelor ecologice (valoare grant: minim 1 milion – maxim 1,5 milioane de euro), schema de refacere a marilor ecosisteme (1 milion – 2 milioane euro) si proiecte de identificare a serviciilor de plata pentru ecosisteme (25.000 – 100.000 de euro).

Programul RO04 – Reducerea substantelor periculoase – are ca obiective consolidarea capacitatii de a aplica si implementa legislatia europeana cu privire la chimicale si deseuri periculoase si monitorizarea imbunatatita a substantelor periculoase in mediu. Bugetul programului este de 11.764.706 euro, din care grantul reprezinta 10 milioane de euro.

Si in cadrul acestui program exista un proiect predefinit, precum si apeluri la proiecte.

Proiectul predefinit, „Catre un mediu acvatic adecvat”, va fi derulat de Administratia Nationala „Apele Romane”, in parteneriat cu Agentia de Mediu din Norvegia, si are un buget de 2.341.039 de euro.

In plus, pot depune proiecte de sustinere a factorilor de decizie, pentru granturi cuprinse intre 1 milion si 1,5 milioane de euro, institutii publice din Romania care au responsabilitati in domeniul substantelor si deseurilor periculoase si al monitorizarii, precum Politia de Frontiera si Garda de Mediu, si respectiv proiecte de instruire si campanii de constientizare, pentru granturi de 250.000 – 500.000 de euro, institute de cercetare din Romania.

Programul RO07 – Adaptare la schimbarile climatice – consta intr-un proiect predefinit, „Calea verde spre dezvoltare durabila”, dezvoltat de Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Sibiu, in parteneriat cu Asociatia Municipiilor si Oraselor din Norvegia, precum si alaturi de primariile Sibiu, Targu Mures si Brasov, Administratia Nationala de Meteorologie si Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.

Bugetul proiectului este de 5.385.330 de euro, din care granturile SEE reprezinta 85 la suta, iar contributia Ministerului Mediului este de 15 la suta.

Proiectul va sprijini autoritatile publice locale in cele trei municipalitati in realizarea de studii meteorologice asupra climei regionale si locale si va avea rol de pilot pentru solutii de adaptare la schimbarile climatice pentru sectoarele transporturilor, energiei si constructiilor.

De exemplu, un proiect pilot pentru sectorul transport adaptat la schimbari climatice in Sibiu va consta in montarea in subteran a 10.019 metri liniari de cabluri electrice si de comunicatie, plantarea a 30 de copaci in statii de autobuz si realizarea unui studiu de trafic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *