ECOLLECT, primul serviciu de colectare separata a deseurilor de la birou din Romania

ECOLLECT, primul serviciu de colectare separata a deseurilor de la birou din Romania
ECOLLECT, primul serviciu de colectare separata a deseurilor de la birou din Romania

Eco-Rom Ambalaje lanseaza ECOLLECT: primul serviciu de colectare separata a deseurilor de la birou din Romania.

100 de companii inscrise in proiect si peste 6 tone de deseuri de ambalaje colectate separat in primele 3 luni de la lansarea programului

Eco-Rom Ambalaje, cea mai importanta organizatie de preluare de la agentii economici a obligatiei de reciclare si valorificare a deseurilor de ambalaje din Romania, anunta lansarea ECOLLECT – primul serviciu complet de colectare separata a deseurilor de hartie-carton si plastic-metal de la birou.

Serviciul, unic in Romania, a fost dezvoltat impreuna cu compania Antalis – lider european in distributia de hartie pentru tipar si solutii de ambalare, Munplast – producator de renume in industria maselor plastice si a ambalajelor, Ecopack Ghimbav – cel mai vechi producator de ambalaje din carton ondulat si hartie din Romania si agentia de creatie Wopa. Acest serviciu se adreseaza spatiilor de birou si are drept obiectiv protejarea mediului inconjurator prin cresterea cantitatii de deseuri reciclate si incurajarea unui comportament responsabil in randul organizatiilor privind managementul deseurilor.

Serviciul este disponibil GRATUIT pentru orice organizatie, institutie sau companie din Bucuresti si Sectorul Agricol Ilfov, urmand a fi extins la nivel national. ECOLLECT a demarat ca proiect pilot in luna noiembrie 2013, iar rezultatele foarte bune obtinute intr-un timp foarte scurt au determinat initiatorii sa extinda si sa dezvolte acest serviciu.

Cum functioneaza ECOLLECT?

Infrastructura si colectare gratuite

Orice organizatie care doreste sa introduca serviciul in spatiul propriu de birou, trebuie sa acceseze www.ecollect.ro, de unde poate comanda gratuit infrastructura necesara colectarii separate a deseurilor din hartie-carton si plastic-metal (saci si containere speciale pentru colectarea separata a deseurilor). De pe aceeasi platforma, se poate comanda si serviciul gratuit de ridicare a deseurilor, asigurat de compania Antalis, se poate urmari istoricul comenzilor si se pot monitoriza online cantitatile de deseuri de ambalaje colectate. Serviciul ECOLLECT este implementabil in maximum 48 h de la lansarea comenzii online.

Toate containerele si sacii utilizati de catre ECOLLECT pentru colectarea separata a deseurilor sunt realizati 100% din materiale reciclate, iar in caz de deteriorare, se pot oricand inlocui GRATUIT. In plus, Eco-Rom Ambalaje garanteaza deseurilor colectate separat.

Programe de motivare a angajatilor si CSR

Initiatorii programului au prevazut si metode de motivare a companiilor care implementeaza serviciul ECOLLECT. Astfel, pentru fiecare 500 kg de deseuri de hartie colectate separat, fiecare companie participanta primeste automat 1 top de hartie A4 reciclata.

ECOLLECT marcheaza si o premiera la nivel de comunicare si cultura eco. Programul pune GRATUIT la dispozitia companiilor participante o platforma ampla de HR, comunicare interna si responsabilitate sociala, sub care companiile participante pot derula programe de comunicare interna si de motivare a angajatilor, competitii interne precum si campanii complexe de comunicare externa.

Rezultate spectaculoase in primele 3 luni:

100 de companii inscrise si peste 6 tone de deseuri de ambalaje colectate separat

100 de companii din Bucuresti si Ilfov, avand in total un numar de aproximativ 3000 de  angajati, au ales sa colecteze separat deseurile de la birou, prin inscrierea in faza pilot a programului ECOLLECT. In primele 3 luni de la lansarea acestuia, s-au colectat peste 5.700 kg deseuri de hartie-carton si aproximativ 700 kg deseuri de plastic-metal.

Pana in acest moment, initiatorii programului au distribuit gratuit in Bucuresti si Ilfov 5.450  de saci si 3300 de containere pentru colectarea separata (dintre care 1864 containere pentru colectarea deseurilor de hartie / carton si 1437 de containere pentru colectarea deseurilor de plastic / metal).

“Serviciul ECOLLECT este o inovatie pe piata romaneasca iar rezultatele inregistrate pana in acest moment ne indica faptul ca programul este un pas inainte spre serviciile de management al deseurilor ale viitorului. Le multumim tuturor organizatiilor care au devenit deja membre ECOLLECT si le stam in continuare la dispozitie tuturor companiilor care doresc sa se inscrie in program, cu o platforma simplu de accesat si flexibila, precum si cu toate resursele necesare pentru colectarea separata a deseurilor de la birou”, declara Sorin Cristian Popescu, Director General Eco-Rom Ambalaje.

Partenerii Eco-Rom Ambalaje in programul ECOLLECT vorbesc despre aportul lor si despre resursele implicate in implementarea serviciului.

Antalis si-a concentrat actiunile din ultimii ani pe reducerea amprentei de carbon in achizitii, in lantul de aprovizionare si, incepand cu noiembrie 2013, si pe managementul deseurilor, fiind partener al proiectului ECOLLECT. 12 masini, din care 9 de 1,5 tone, 2 sortatori, 1 operator presa balotat si 1 coordonator al sectiei de sortare-balotare specialist in managementul deseurilor reciclabile sunt resursele utilizate in acest proiect” puncteazaLorett Mincu, Managing Director Antalis.

Ca producator al sacilor Ecollect, care sunt realizati din materiale reciclate, suntem interesati ca acest program sa duca la rezultate bune deoarece am fi beneficiari directi. Si asta pentru ca necesarul in prelucrarea materialelor reciclate din material plastic este mult mai mare decat resursele colectate din Romania iar noi, pentru a acoperi acest necesar, uneori chiar importam materiale reciclate” spune Ing. Marcel Mihai Diaconu, Presedinte Munplast.

“Initiativa Eco-Rom de a lansa pe piata un serviciu unic in Romania, programul de colectare separata la birou ECOLLECT, este una care poate aduce pe langa efecte imediate si o serie de avantaje pe termen lung in ceea ce priveste o atitudine corecta, europeana, referitoare la reciclarea separata.  Actiunile de acest gen directionate spre stimularea colectarii separate a deseurilor, precum si promovarea lor la nivel national, impreuna cu implicarea companiilor care produc deseuri si a celor care le colecteaza, vor duce la o Romanie mai curata precum si la un acces la materii prime refolosibile in locul celor primare obtinute din surse naturale” spune Remus Craciun, Director General Ecopack Ghimbav.

Beneficiile aduse de serviciul ECOLLECT se simt deja, iar reprezentantii companiilor participante in faza pilot a programului vorbesc despre ele:

Romania este la inceput de drum in colectarea  separata a deseurilor. Pentru respectarea dezideratelor de mediu din cadrul companiei noastre, nu simplu a fost sa gasim cu adevarat un partener care sa ofere servicii integrate de colectare separata, transport si reciclare a deseurilor. A fost o oportunitate ca am gasit serviciul de colectare separata ECOLLECT a deseurilor de hartie-carton si plastic-metal de la birou. Serviciul ECOLLECT, prin originalitate si inovatie, ne ajuta sa colectam separat, sa transportam si sa reciclam deseurile produse. Materialele promotionale, logistica si interfata de comunicare sunt inedite si logice, adaptandu-se nevoilor prezente si de viitor” declara Ene Teodor – Safety, Environment, Quality Manager, Enel Green Power Romania.

Minodora Iacob, Environment Manager Linde Gaz Romania, adauga: „ECOLLECT este o initiativa frumoasa ce a aparut la timpul si locul potrivit. Cutiile de carton in formatul accesibil oricarui spatiu, indiferent de dimensiuni, ce au fost puse la dispozitia fiecarui birou te indeamna sa participi la ceea ce se cheama protectie si grija fata de mediul ce ne inconjoara si incanta. Nu este un lucru complicat sa te implici in protejarea mediului, daca intr-adevar vrei. Reciclarea poate cuprinde mai mult decat hartie, este un inceput si incurajam spre tinte mai inalte. Linde Gaz Romania va continua sa implementeze proiectul ECOLLECT in  toate locatiile.

Companiile care activeaza in alte orase decat Bucuresti si Ilfov si doresc sa acceseze in acest moment serviciul pot comanda gratuit infrastructura ECOLLECT, iar pentru serviciul de colectare sunt invitate sa apeleze la un colector local.

Pentru detalii, www.ecollect.ro sau tel:  +40.0372.735.015.

Despre Eco-Rom Ambalaje

ECO – ROM AMBALAJE S.A. este o organizatie infiintata la sfarsitul anului 2003 de un grup de companii care activeaza in Romania si care au luat initiativa implementarii sistemului ”Der Grüne Punkt” – Punctul Verde, in tara noastra. Acest sistem are ca scop indeplinirea obligatiilor de reciclare a deseurilor de ambalaje ce revin producatorilor care pun pe piata produse ambalate.

Eco-Rom Ambalaje a inceput activitatea in 2004 cu 81 de companii care au aderat la sistemul companiei, urmand ca prima jumatate a anului 2013 sa se incheie cu 2591 de companii responsabile in portofoliu.

Eco-Rom Ambalaje a preluat si a indeplinit cu succes, in fiecare an, obligatiile de valorificare si reciclare pe care si le-a asumat pentru membrii sai.

Eco-Rom Ambalaje implementeaza si dezvolta in Romania un sistem de colectare separata a deseurilor de ambalaje ce vizeaza atat agentii economici, cat si populatia, care contribuie semnificativ la realizarea tintelor de colectare si reciclare impuse Romaniei de catre Uniunea Europeana.

In 2012, Eco-Rom Ambalaje a indeplinit cu succes obiectivul legal de reciclare de 55% si a valorificat 61% (398.463 tone) din cantitatea de deseuri de ambalaje puse pe piata de membrii sai (651.126 tone). Cresteri semnificative in ceea ce priveste cantitatea de deseuri de ambalaje reciclata s-au inregistrat, in principal, la ambalajele de tip PET si aluminiu. Astfel, la finalul anului 2012, au fost reciclate 2,7 miliarde de PET-uri (67.902 tone) si 400 de milioane de doze de aluminiu (5.073 tone).

In prima jumatate a anului 2013, Eco-Rom Ambalaje a extins serviciile de colectare separata in 450 de localitati, cu aproximativ 165 mai multe decat aceeasi perioada a anului trecut. Astfel, in prezent, aproximativ 45% din populatia Romaniei – circa 9 milioane de romani – au acces la sistemul de colectare separata prin cele aproximativ 17.500 pubele colorate puse la dispozitie de Eco-Rom Ambalaje.

Datorita rezultatelor obtinute si a sustinerii permanente a industriei, respectiv a producatorilor de bunuri ambalate, in dezvoltarea si eficientizarea sistemului de colectare separata a deseurilor de ambalaje la nivel national, Eco-Rom Ambalaje indeplineste 80% din obligatia de reciclare a Romaniei pentru deseurile de  ambalaje (conform ANPM 2011).

Despre Punctul Verde

“Punctul Verde” este un simbol international care semnaleaza cumparatorului ca firma producatoare sau importatoare s-a angajat sa indeplineasca obligatiile de reciclare si valorificare a cantitatilor de ambalaje puse pe piata, prin contributia la dezvoltarea sistemului de colectare separata de la populatie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *