Era „eco” la primaria Clujului: autobuze si iluminat cu 8 milioane de euro

  Era „eco” la primaria Clujului

  Racordarea mai multor artere din oras la sistemul de iluminat ecologic cu leduri presupune o investitie de 1,5 milioane de euro. Pentru 12 autobuze ecologice primaria mai are nevoie de 6,1 milioane de euro.
  Administratia locala a lansat un proiect pilot pentru a implementa tehnologia de iluminat cu leduri in municipiu. In prima faza institutia vrea sa instaleze leduri pe 23 de artere din oras dar si in cele doua sedii ale primariei din Piata Unirii si Motilor. Pentru finantare se mizeaza pe fonduri nerambursabile din programul de cooperare romano-elvetian. Pe aceeasi bani, primaria mizeaza si pentru a cumpara autobuze ecologice.

  Proiectul primariei pentru eficientizarea iluminatului public este gandit a fi implementat in cele doua sedii ele institutiei dar si pe 23 de artere. Este vorba despre strazile 21 Decembrie 1989, Aurel Vlaicu, Bogdan P. Hasdeu, Calea Floresti, Calea Manastur, Calea Motilor, C-tin Brancusi, Gheorghe Amrinescu, Horea, Ilie Macelaru, I.P. Voitesti, Islazului, L. Pasteur, Mioritei, Moldovei, N. Titulescu, Nod N, Piata 1 Mai, Piata Garii, Piata Marasti, Piata Mihai Viteazul, Primaverii, Regele Ferdinand. In total, pe strazi vor fi instalate 1.358 de puncte luminoase. „Ledurile de iluminat stradal cu module de diminuare a consumului vor fi utilizate in toate aceste puncte si va fi instalat un sistem de telemanagement pentru a asigura numarul optim de ore de functionare pentru toate becurile. In prezent reteaua de iluminat public functioneaza 4.380 de ore pe an”, se arata in schita de proiect.

  Potrivit primariei, in Cluj-Napoca, iluminatul stradal este responsabil pentru o parte substantiala a consumului de energie si a costurilor. Consumul anual este de 5,4 GWh. Consumul total in cele doua cladiri ale primariei ajunge la 491 MWh/an. „Implementarea tehnologiei led ar genera economii de energie de aproximativ 340 MWh/an in iluminatul public si 80 MWh/an in cele doua cladiri ale primariei, dar si reducerea poluarii”, arata specialistii primariei. Per total, bugetul proiectului pilot de iluminare a orasului cu leduri este de peste 1,5 milioane de euro. Pe schema de finantare a programului romano-elvetian, primaria trebuie sa asigure o cofinanatare de 15% din valoarea totala, adica 230.000 de euro, suma pe care deja Consiliul Local si-a asumat-o, in conditiile in care proiectul va fi declarat eligibil. Problema este ca, pe lista de finantare, iluminatul cu leduri este declarat ca prioritate II.

  Actele (schitele de proiecte) vor fi inaintate la Bucuresti spre evaluare saptamana acesta, potrivit informatiilor furnizate de oficialii de pe Motilor. Primaria a facut o lista scurta de proiecte, mai precis trei, spre a beneficia de finanatare. In cadrul programului la care Cluj-Napoca participa (alaturi de Suceava, Arad si Brasov) se va finanta minim un proiect din fiecare oras si maxim trei proiecte. Astfel, pe lista primariei prioritar este proiectul de achizitionare de autobuze ecologice (12 bucati, la un cost mediu per autobuz estimat la 450.000 de euro, cu un buget de proiect de 6,1 milioane de euro, din care primaria trebuie sa cofinanteze 920.000 de euro). Pe locul doi este proiectul iluminatului cu leduri, iar pe locul trei, un proiect de reabilitare termica a Colegiului National George Cosbuc, unde administratia a investit fonduri, in ultima perioada, pentru amenajarea unei sali de sport.

  In cadrul programului de cooperare elvetiano-roman, municipalitatile din Cluj-Napoca, Arad, Suceava si Brasov au beneficiat de finantare pentru intre 36.500 si 52.000 de euro sub forma de asistenta pentru pregatirea unor proiecte de imbunatatire a mediului inconjurator. Facilitatea de Pregatire a Proiectului a furnizat celor patru beneficiari asistenta financiara pentru pregatirea Planurilor de Actiune pentru Energie Durabila si a schitelor de proiect care vor fi ulterior finantate, in cazul aprobarii acestora din urma de catre partenerii elvetieni. Valoarea totala a finantarii din programul de cooperare este de 37 de milioane de franci elvetieni, suma care se va imparti intre cele patru orase participante la program.

  1.358
  de puncte luminoase vor fi dispuse pe cele 23 de artere.

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *