Ambasadorul Confederatiei Elvetiene la Bucuresti: investitiile in protectia mediului de la Azomures sunt in grafic

Ambasadorul Confederatiei Elvetiene la Bucuresti, Jean-Hubert Lebet, a declarat vineri ca a vizitat platforma SC Azomures SA, detinuta de concernul elvetian Ameropa, unde a constatat ca lucrarile de investitii in tehnologii nepoluante sunt in grafic si spera ca la inceputul anului viitor acestea sa fie inaugurate, astfel incat compania sa devina printre cele mai bune…

Citește mai departe

Comisia Europeana a lansat procedura de infringement impotriva Romaniei in domeniul eficientei energetice

Comisia Europeana a lansat, miercuri, procedura de infringement (aviz motivat) impotriva Romaniei, Austriei, Croatiei, Irlandei si Letoniei, intrucat aceste tari nu au asigurat transpunerea integrala a Directivei privind eficienta energetica. „Comisia Europeana a solicitat Austriei, Croatiei, Irlandei, Letoniei si Romaniei sa asigure transpunerea integrala a Directivei privind eficienta energetica. In temeiul directivei respective, statele membre…

Citește mai departe
Întîlnire interjudeţeană pe teme de mediu: Proiectul “Sate curate”

Intilnire interjudeteana pe teme de mediu: Proiectul “Sate curate”

In zilele noaste si la sate se pune un mare accent pe protejarea mediului inconjurator, iar dezvoltarea social-economica a comunelor impune masuri in acest domeniu. Despre toate aceste probleme s-a discutat la sfirsitul saptaminii, in localitatea Cordau (judetul Bihor), unde a avut loc intilnirea de inchidere a proiectului „Reteaua Promotorilor pentru Sate Curate – Cresterea…

Citește mai departe
22 de str?zi din Cluj-Napoca vor avea iluminat ecologic cu LED

    22 de strazi din Cluj-Napoca vor avea iluminat ecologic cu LED

    Guvernul Elvetian a aprobat saptamana trecuta proiectul depus de Primaria Cluj-Napoca in cadrul Programului de Cooperare Elvetiano-Roman prin care autoritatile locale isi propun modernizarea iluminatului interior pentru doua cladiri ale Primariei, dar si iluminatul public stradal pentru un numar de 22 de strazi. Este vorba despre cladirile Calea Motilor nr. 3-5-7 (inclusiv cladirea anexa aferenta parking-ului, situata in curtea interioara) si…

    Citește mai departe
    Nevoia de eficien?? energetic? a sporit vânz?rile Schneider Electric România

    Nevoia de eficienta energetica a sporit vanzarile Schneider Electric Romania

      Vanzarile Schneider Electric in Romania au crescut in perioada crizei, pe fondul unei preocupari tot mai mari a companiilor si populatiei pentru reducerea consumului de energie, ne-a declarat, intr-un interviu, Florentina Totth, directorul pentru Romania si Republica Moldova al Schneider Electric. O casa a viitorului trebuie sa consume mai putina energie decat produce, asigurandu-le,…

    Citește mai departe
    România ar putea fi inundat? de foarte mult? energie ieftin? odat? cu dezvoltarea interconexiunilor

    Bonusul pentru sprijinirea productiei de energie in cogenerarea de inalta eficienta ne-a adus 27 de centrale noi

    Investitiile in domeniu au fost stimulate, dar consumatorii inca mai asteapta preturi competitive pentru energie Fiecare consumator de energie din tara noastra plateste, din 2011, o taxa suplimentara numita bonus pentru cogenerarea de inalta eficienta. Taxa este aplicata si exportatorilor de electricitate. Valoarea acestei taxe pe facturi variaza in functie de consumul de energie si…

    Citește mai departe

    Autoritatile din Republica Moldova se angajeaza sa eficientizeze consumul de energie pana in 2016 fata de 2009 cu 9%

    Autoritatile se angajeaza sa eficientizeze consumul de energie pana in 2016 fata de 2009 cu 9%. In acest scop sunt prevazuti 240 mil. euro, potrivit Planului National de Actiuni in domeniul Eficientei Energetice (PNAEE) pentru anii 2013-2015 aprobat astazi de cabinetul de ministri. Actiunile prevazute in PNAEE vor duce la economisirea resurselor energetice, la limitarea…

    Citește mai departe
    Upetrom renun?? la inten?ia de a produce piese pentru eoliene ?i revine pe zona de utilaj petrolier

    Presedintele Schneider Electric: Datorita potentialului ridicat al Romaniei, energiile regenerabile reprezinta un vector de crestere pentru companie(interviu)

    Presedintele Schneider Electric Romania, Saulo Spaolanse, considera ca Romania are un potential foarte ridicat in sectoarele de energie eoliana si solara, tara noastra fiind o piata foarte importanta pentru companie, care are planuri pe termen lung. In plus, tot mai multe companii si persoane fizice devin constiente de necesitatea reducerii consumului de energie, atat pentru…

    Citește mai departe

    Eficienta energetica, economii de miliarde

    Masuri vizand economisirea de energie, inclusiv renovarea cladirilor publice, programe de economisire pentru sectorul serviciilor publice si auditurile energetice pentru companii devin obligatorii conform unei directive UE privind eficienta energetica adoptata recent in PE. Reducerea consumului de energie cu 20% ar putea determina economii de 50 de miliarde de euro pe an. Renovarea cladirilor publice…

    Citește mai departe

    Parlamentul european a adoptat legea care obliga statele UE sa realizeze economii de energie

    Parlamentul european a adoptat marti o lege care obliga statele UE sa intocmeasca programe de economisire a energiei in sectorul public si constrange toate marile companii sa realizeze audituri energetice, transmite AFP. ‘Aproband directiva asupra eficientei energetice, Parlamentul european a adoptat un pilon care lipsea in strategia europeana de lupta impotriva incalzirii climatice’, ceea ce…

    Citește mai departe

    Ipotecile pentru cladirile eficiente energetic sau ‘verzi’ reprezinta o oportunitate pentru Romania

    Ipotecile pentru cladirile eficiente energetic sau ‘verzi’ reprezinta o oportunitate pentru Romania de a fi printre primele tari din regiune care introduce un instrument financiar inovativ ce tine de reducerea costurilor la energie, imbunatatirea securitatii energetice si accelerarea adoptarii unor tehnologii, materiale si tehnici de constructii mai bune, considera Romania Green Building Council. Aceasta, impreuna…

    Citește mai departe

    Conferinta Nationala „Instalatii pentru constructii si economia de energie”

    In perioada 7-8 iulie s-a desfasurat la Iasi editia a XXI-a Conferintei nationale cu participare internationala „Instalatii pentru constructii si economia de energie”. Problema energiei este deja una dintre cele mai acute „probleme globale” cu care se confrunta contemporaneitatea. Solutionarea acesteia presupune o abordare realista a resurselor energetice si este conditionata de unitatea de interese…

    Citește mai departe

    Reabilitarea instalatiilor determina economii de energie

    problemelor de dimensionare, precum si alegerea, exploatarea si intretinerea corecta a echipamentelor de ventilatie si climatizare pot genera economii de energie de pana la 40% in cladiri, chiar si in cazul in care nu s-a intervenit asupra anvelopei. „Ponderea instalatiilor in consumul energetic al unei cladiri este foarte importanta pentru atingerea obiectivului european de eficienta…

    Citește mai departe

    In 2011, strategia electrocasnicelor Bosch are in focus promovarea produselor super-eficiente

    In toate domeniile in care activeaza, Bosch pune un mare accent pe protectia mediului inconjurator si pe dezvoltarea de produse eficiente energetic. Din acest motiv, 45 la suta din bugetul alocat anual de Bosch cercetarii si dezvoltarii este directionat catre gasirea de solutii tehnologice prietenoase cu mediul inconjurator. Acest lucru arata angajamentul Bosch fata de…

    Citește mai departe

    Prima casa pasiva din Romania va fi construita in incinta Politehnicii Bucuresti

    Casele pasive utilizeaza extrem de putina energie pentru incalzire sau racorire. Producatorul de materiale din domeniul betonului celular autoclavizat Xella Ro a anuntat marti ca se alatura initiativei Institutului de Studii si Proiectari Energetice (ISPE) in construirea primei case pasive certificate din Romania, care urmeaza sa fie finalizata pana la finele anului 2010. Casa Pasiva…

    Citește mai departe

    Sistemul de incalzire ecologic Caleo

     Imi face deosebita placere sa prezint sistemul de incalzire prin pardoseala Caleo in Romania care, pe langa consumul incredibil de redus este si ecologic, deoarece nu produce nici un agent poluant. Acest sistem de incalzire este rezultatul utilizarii tehnologiei infrarosie (asemanator caldurii solare). Este de remarcat ca aceasta tehnologie are efect benefic asupra oricarui organism…

    Citește mai departe

    Decorul de Craciun poate economisi energia!

    Parteneriatul dintre Miscarea de Reciclare si producatorul de volumetrie din polistiren VOPO intra intr-o noua etapa a campaniei de educare a publicului cu privire la importanta reciclarii. Miscarea de Reciclare si VOPO recomanda firmelor din Romania sa foloseasca polistirenul – material complet reciclabil – pentru construirea decorurilor destinate petrecerilor de Craciun si nu numai. Donate…

    Citește mai departe

    Consumul de energie in cladiri ar putea scadea cu 30-50%, cu investitii mici, spun unele organizatii

    Mai multe organizatii au semnat, joi, o scrisoare de pozitie privind masurile ce ar trebui luate pentru a incuraja eficienta energetica, prin care solicita incurajarea producerii de energie din resurse regenerabile si reducerea consumului de energie in cladiri prin folosirea de tehnologii noi. „Documentul, intitulat Romania si politicile privind schimbarile climatice – Stimuli economici din…

    Citește mai departe

    Masuri care ar trebui luate pentru a incuraja eficienta energetica

    Bucuresti, 17 septembrie- Consiliul Roman pentru Cladiri Verzi (Romania Green Building Council – RoGBC), impreuna cu WWF Programul Dunare-Carpati Romania, Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP) si Asociatia Auditorilor Energetici pentru Cladiri (AAEC) au semnat astazi o scrisoare de pozitie privind masurile care ar trebui luate pentru a incuraja eficienta energetica. Documentul, intitulat „Romania si…

    Citește mai departe

    Europa nu face destule economii de energie

    Desi tarile europene au promis ca vor adopta masuri drastice pentru a stopa incalzirea climatica, Bruxelles-ul pune la indoiala aceste angajamente si intentioneaza sa faca obligatorii aceste promisiuni. Joi, 23 iulie, comisarul european pentru energie Andris Piebalgs le-a propus aceasta masura ministrilor europeni insarcinati cu dosarul privind clima, in cadrul unei reuniuni din statiunea Aare,…

    Citește mai departe

    Economie de energie, cat consumul Suediei si al Austriei

    Comisia Europeana va adopta saptamana viitoare patru regulamente privind proiectarea ecologica aplicabila motoarelor electrice, pompelor de circulatie, televizoarelor si frigiderelor/congelatoarelor. Pachetul legislativ va permite realizarea unei economii anuale de 190 TWh pana in 2020, adica echivalentul consumului energetic anual al Suediei si al Austriei impreuna, potrivit CE. In conformitate cu reglementarile privind proiectarea ecologica, produsele…

    Citește mai departe

    Pachetul 2020: Romania trebuie sa diminueze cu 20% emisiile de gaze cu efect de sera

    Adoptat in decembrie anul trecut, Pachetul legislativ 2020 „Energie – Schimbari climatice” vizeaza, prin masuri constrangatoare pentru statele membre si pentru industria lor, sa reduca pana in 2020 emisiile de gaze de sera ale Uniunii Europene cu 20% fata de 1990. Planul prevede, in plus, cresterea ponderii energiei din surse regenerabile la 20% din consumul…

    Citește mai departe

    Combaterea incalzirii globale incepe din 2013

    Uniunea Europeana va pune in aplicare planul de combatere a incalzirii globale din 2013, aprobarea acestuia fiind succesul presedintiei franceze in Europa. Planul vizeaza reducerea gazelor de sera ale UE cu 20% pana in anul 2020 si cresterea ponderii energiei din resurse regenerabile la 20% din consumul european, precum si economii de energie de 20%….

    Citește mai departe

    O companie din Italia vrea sa produca in judetul Arad energie electrica din gunoaie

    O companie din Italia a prezentat un proiect cu privire la gestionarea deseurilor, recuperarea acestora si cogenerarea de energie termica, electrica sau biogaz, investitia urmand sa fie realizata in comuna aradeana Bata, din fonduri europene. Primarul comunei Bata, Ion Micurescu, a precizat ca proiectul presupune colectarea si depozitarea deseurilor, iar investitorii italieni doresc sa preia…

    Citește mai departe

    Calitatea mediului interior si eficienta energetica a cladirilor

    Consideram util sa amintim ca principalul rol al unei cladiri este de a asigura ocupantilor un mediu sanatos, placut si confortabil, cat mai putin dependent de conditiile exterioare, in special meteorologice si acustice. Exigentele actuale referitoare la acest aspect, sunt mult mai restrictive decat cele acceptate in perioade istorice anterioare datorita modificarilor survenite in natura…

    Citește mai departe

    „Energia verde” ramane pe hartie

    Desi dispunem de surse regenerabile care pot acoperi o parte din consum, acestea sunt putin exploatate in lipsa unor ajutoare sau stimulente din partea statului. Actuala criza a gazelor nu reprezinta nici prima, nici ultima demonstratie de forta a Rusiei, care reaminteste tarilor europene, inclusiv Romaniei, de dureroasa dependenta de resursele energetice din import. O…

    Citește mai departe

    Targuiala pentru salvarea planetei

    Tarile europene au inceput ieri marea targuiala cu privire la contributiile lor pentru protejarea planetei de schimbarile climatice, fara sa isi puna in dificultate industria, vulnerabila oricum din cauza recesiunii, comenteaza AFP. „Pachetul in forma sa actuala nu este in interesul nostru. Este inacceptabil. Are nevoie de schimbari profunde”, a spus ministrul mediului din Italia,…

    Citește mai departe