Autoritatile din Republica Moldova se angajeaza sa eficientizeze consumul de energie pana in 2016 fata de 2009 cu 9%

Eficientizarea energetica a RM va costa 240 milioane euro pana in 2016

Autoritatile se angajeaza sa eficientizeze consumul de energie pana in 2016 fata de 2009 cu 9%. In acest scop sunt prevazuti 240 mil. euro, potrivit Planului National de Actiuni in domeniul Eficientei Energetice (PNAEE) pentru anii 2013-2015 aprobat astazi de cabinetul de ministri.

Actiunile prevazute in PNAEE vor duce la economisirea resurselor energetice, la limitarea importului de gaze naturale si combustibili lichizi, dar

si la reducerea importului de energie electrica. Republica Moldova isi propune sa isi eficientizeze consumul de energie in toate sectoarele economiei cu 428 ktep (kilo tone echivalent petrol), dar si sa limiteze emisiile de gaze cu efect de sera cu 962,848 tone CO2.

Se asteapta ca cele mai mari economii de energie se vor face in sectorul casnic – 198 ktep. Sectorul transporturilor urmeaza sa isi reduca consumul de energie cu circa 98 ktep, pe cand sectorul energetic va face economii de circa 53 ktep.

Pentru realizarea PNAEE sunt prevazute mijloace financiare in suma de 240 mil. euro din surse externe si interne. Prin urmare, companiilor mici si mijlocii le sunt puse la dispozitie de catre MoSEEF linii de creditare in suma totala de 22 mil euro, iar sectorul rezidential va beneficia de ajutor financiar din partea MoREEF in valoare de 35 mil. euro.

Delegatia Uniunii Europene va acorda sectorului energetic ajutor financiar de circa 40 mil. euro, pe cant statul va sustine domeniul eficientei energetice cu numai 520 mii lei stabiliti in Fondul pentru Eficienta Energetica.

Tot astazi a fost aprobat si Proiectul Strategiei Energetice a RM pana in anul 2030 care isi propune sa dezvolte sectorul energetic national in scopul cresterii economice. In acest sens, ineficienta din sectorul energetic este pusa pe seama consumatorului , numai pierderile de energie termica sunt de peste 3 miliarde lei, a declarat premierul Vlad Filat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *