Economiseste apa: 10 solutii pentru un consum responsabil

Economiseste apa: 10 solutii pentru un consum responsabil

Cat de importanta e apa curenta, cea potabila, dar si cea calda, pentru o gospodarie? Daca suntem intrebati si ni se da putin timp de gandire, probabil stim cu totii ce sa raspundem. Din pacate, in practica, prea putini sunt si cei care constientizeaza ca e vorba de o resursa care trebuie folosita responsabil, zi de zi.

Ce anume inseamna economisirea apei pentru o gospodarie, cum va ajuta acest lucru la cheltuieli mai mici, dar si ce impact poate avea un gest simplu, insa facut repetat asupra mediului inconjurator? Va ganditi la asta doar atunci cand consumul de apa potabila este restrictionat de autoritati din pricina vreunei secete sau cand cititi contoarele de apa pentru a le depune la intretinere?

Stiti insa ca apa potabila chiar incepe sa devina o problema in tara noastra? Ca la nivel planetar exista mii de oameni care nu-si pot asigura nici apa de baut, iar ca a avea apa curenta la robinet este un lux pe care putini si-l pot permite? Cele 10 sfaturi de mai jos va vor ajuta sa economisiti aceasta resursa vitala, pretuind-o asa cum se cuvinte si tratand-o mai responsabil.

1. Daca aveti robineti care picura reparati-i cat mai repede sau inlocuiti-i cu un sistem mai sigur. Poate vi se pare ca e vorba doar de un strop de apa, insa pierderile zilnice pe care le faceti se cumuleaza, iar intr-un singur an puteti ajunge la cifre greu de imaginat. Chiar daca stati la bloc si nu aveti contoare, orice consumati dumneavoastra se reflecta in cheltuielile de intretinere ale intregului bloc si tot va afecteaza, indirect, mai ales ca probabil o mare parte dintre locatari au deja contoare.

2. Verificati periodic instalatiile pe care le aveti in locuinta. Folositi hartie absorbanta pe care s-o puneti pe tevi, iar daca aceasta se umezeste este o dovada aveti pierderi pe undeva. De la instalatiile de alimentare cu apa din pereti sau sub pamant, pana la vasele de toaleta care pot suferi fisuri la imbinarile etanse, multe tin de priceperea unui instalator. Nu uitati ca o reparatie minora acum va va scuti de probleme ulterioare mai tarziu. Multe instalatii din blocurile vechi sunt afectate de trecerea timpului si cu cat amanati mai mult o avarie minora, cu atat problema va fi mai grava cand situatia va scapa de sub control. Verificati si sistemele de alimentare cu apa ale aparatelor casnice: masina de spalat, de exemplu.

3. Toamna, verificati si etanseitatea caloriferelor. Tocmai faptul ca nu sunt folosite pe timpul verii face ce eventualele fisuri sa fie greu de detectat. La prima alimentare cu apa a acestora verificati atat racordurile, cat si tevile.

4. Apa calda reprezinta o dubla cheltuiala pentru o gospodarie: nu doar cantitatea de apa, ci si cea de energie consumata pentru incalzirea ei. Folositi apa calda doar cand atunci cand aveti cu adevarat nevoie si nu o lasati sa curga inutil. A face dus si nu baie este adesea un gest recomandat de multi, dar adevarul este ca in acest caz consumul depinde foarte mult de timpul pe care il petrecem la dus. Un dus prelungit, de peste 20 de minute, consuma mai multa apa decat daca am face o baie in vana plina. Ce puteti face mai bine este sa faceti dusuri scurte in timpul saptamanii, iar la baia saptamanala sa nu umpleti vana foarte mult si doar la clatire sa apelati la un dus scurt.

5. Reduceti presiunea apei atunci cand o folositi. Mare parte din apa care vine cu presiune pe teava nici nu ajunge pe mainile voastre, in pahare sau pe vasele pe care le spalati. La jumatate din presiune veti obtine exact acelasi efecte, dar veti economisi zeci de litri de apa pe saptamana.

6. Cand va spalati pe dinti, pe maini sau pe corp, nu lasati apa sa curga in timp ce faceti alte gesturi, precum frecatul dintilor sau sapunirea. De fiecare data e vorba de cativa litri de apa pierduti total degeaba.

7. Acelasi sistem il puteti aplica si la spalatul vaselor: cat timp le frecati cu detergent nu este nevoie sa mearga si apa. Daca intai umeziti vasele, inchideti apa, apoi le frecati cu detergent pe rand si in final redeschideti robinetul si le clatiti veti proceda mult mai eficient. E un gest mic, dar cu implicatii mari. Daca urmariti contoarul de apa veti constata in numai cateva luni economia de apa realizata.

8. Fructele si legumele se spala mai bine sub stropi (un cap de dus este foarte bun in acest scop), iar risipa de apa este mai mica. Oricum, pentru o igienizare corecta a fructelor ele ar trebui sterse cu un servet de bucatarie sau un servetel dupa spalare.

9. Daca stati la curte si va spalati masina periodic sau aveti o gradina ce trebuie udata zi de zi, stiti probabil cat de multa apa se poate consuma numai cu aceste necesitati. Dramuiti-va gesturile: intr-un oras aglomerat, o masina si asa se reincarca repede de praf, rariti intervalul de timp in care ii faceti „igienizarea”. Iar daca vreti sa fiti cu adevarat responsabili, atunci cand nu este extrem de murdara, o puteti sterge pur si simplu cu un burete mare, pe care il udati intr-o galeata, fara detergenti. In ce priveste gradina, reduceti presiunea apei sau folositi un sistem de stropire pus pe gura furtunului – aceasta va distribui mai bine apa, iar plantele vor fi mai fericite sub o „ploaie” fina de stropi decat sub bataia unui jet puternic. Sau si mai bine, daca aveti mai putine plante, adunati apa de ploaie pentru stropirea lor.

10. Alte gesturi mici, precum a fierbe exact o cana de apa, nu un ibric, atunci cand nu aveti nevoie de mai mult, sau a nu lasa apa sa curga la canal pana se raceste (mai bine umpleti o sticla si puneti-o la frigider) ajuta, zi de zi, la economisirea acestui lichid vital pentru planeta.

Nu uitati ca, pe de alta parte, detergentii deversati in apa afecteaza calitatea mediului, iar orasele din Romania sunt, din cauza detergentilor (dar si a recipientelor de tot felul aruncate iresponsabil), unii dintre cei mai agresivi poluanti ai apelor si panzei freatice. Nu doar economia de apa, ci si grija pentru calitatea ei ar trebui sa intre in grija noastra. Pe masura ce va veti gandi la ea ca la o resursa limitata si de a carei puritate depinde calitatea vietii noastre, dar si a copiilor de azi, veti descoperi ca gesturile mici, dar cu impact greu de imaginat initial, va vin natural, de la sine. Totul tine de responsabilizarea fiecarui individ in parte.

Si nu va ganditi niciodata ca ce faceti voi e stricat de altii. E greu sa ii opriti pe cei care nu au constiinta, dar e mult mai simplu sa va asociati celor care fac deja asta, pentru a prelungi, macar un pic, calitatea vietii. (Alina Miron – spatiulconstruit.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *