Intilnire interjudeteana pe teme de mediu: Proiectul “Sate curate”

Intilnire interjudeteana pe teme de mediu: Proiectul “Sate curate”
Intilnire interjudeteana pe teme de mediu: Proiectul “Sate curate”

In zilele noaste si la sate se pune un mare accent pe protejarea mediului inconjurator, iar dezvoltarea social-economica a comunelor impune masuri in acest domeniu. Despre toate aceste probleme s-a discutat la sfirsitul saptaminii, in localitatea Cordau (judetul Bihor), unde a avut loc intilnirea de inchidere a proiectului „Reteaua Promotorilor pentru Sate Curate – Cresterea constientizarii comunitatilor rurale din regiunea Nord-Vest in legatura cu impactul activitatilor lor asupra mediului inconjurator”, proiect co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei, prin intermediul contributiei elvetiene pentru Uniunea Europeana.

La cele 12 intilniri desfasurate pina in prezent in cadrul proiectului au participat peste 500 de reprezentanti ai comunitatilor rurale (primari, consilieri locali, ingineri agronomi, cadre medicale, cetateni din comune, reprezentanti ai oamenilor de afaceri cu interese in zonele respective, profesori, preoti, reprezentanti ai unor ONG-uri – in general militanti pentru protectia mediului) din judetele Alba, Bistrita-Nasaud, Cluj, Satu-Mare, Salaj, Maramures si Bihor.

Printre localitatile unde au avut loc reuniuni se numara si comuna Mintiu Gherlii, unde, toamna trecuta, a avut loc una dintre intilnirile de lucru ale proiectului. Dumitru Oltean, primarul comunei Mintiu Gherlii si viceprimarul Marius Balici au prezentat participantilor proiectele de mediu ale comunei. Printre activitatile de mediu enumerate figureaza igienizarea vailor, actiunile politiei locale de urmarire a depozitarilor ilegale de deseuri, urmarirea respectarii serviciului de salubrizare. Din partea Primariei Municipiului Gherla, Petru Leuca a vorbit despre situatia iluminatului public la sate si economia de energie, o problema in dezvoltare in prezent, in cadrul unor proiecte cu finantari europene. El a aratat ca, din experienta sa, este recomandabil iluminatul stradal cu lampi cu sodiu, iar iluminatul pe baza de lampi cu mercur trebuie inlocuit, pentru realizarea de economii de energie.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente