Comisia Europeana va adopta saptamana viitoare patru regulamente privind proiectarea ecologica aplicabila motoarelor electrice, pompelor de circulatie, televizoarelor si frigiderelor/congelatoarelor.
Pachetul legislativ va permite realizarea unei economii anuale de 190 TWh pana in 2020, adica echivalentul consumului energetic anual al Suediei si al Austriei impreuna, potrivit CE.
In conformitate cu reglementarile privind proiectarea ecologica, produsele vizate nu vor mai putea depasi un anumit consum de energie.
Regulamentul privind motoarele electrice se aplica in cazul majoritatii motoarelor utilizate in industrie, precum pompele, ventilatoarele si compresoarele, si va favoriza utilizarea unor variatoare de viteza.
Variatoare de viteza
Aceste variatoare permit reglarea vitezei si a puterii motorului in functie de puterea necesara in mod real, in loc ca acesta sa fie lasat sa functioneze la capacitate maxima, ceea ce va permite realizarea unei economii importante de energie.
Se estimeaza ca acest regulament poate duce la o economie anuala de energie
de peste 135 TWh, pana in 2020.
In Europa, exista cazane de aburi si sisteme de incalzire prevazute cu pompe de circulatie in majoritatea locuintelor.
Econimisirea energiei
Regulamentul privind pompele de circulatie impune instalarea unor pompe „inteligente”, cu randament ridicat.
Aceste pompe de circulatie cu randament ridicat isi ajusteaza viteza
in functie de nevoile de incalzire si de pompare de apa, in loc sa functioneze permanent, cum se intampla in cazul pompelor de circulatie standard, ceea ce va permite realizarea unor economii de energie de circa 25 TWh pe an, pana in 2020.
Regulamentul privind televizoarele impune ameliorarea proiectarii televizoarelor, inclusiv a celor cu plasma, iar regulamentul privind frigiderele si congelatoarele prevede ca, incepand cu 2011, clasa de eficienta energetica a aparatelor fabricate sa fie de cel putin A si apoi, din 2013, de A +.
Se estimeaza ca pana in 2020 se vor realiza economii de circa 30 TWh pe an, in raport cu situatia actuala.
Sursa: Evenimentul Zilei