Acord ambitios UE pentru reducerea cu 40% a gazelor cu efect de sera pana in 2030

Acord ambi?ios UE pentru reducerea cu 40% a gazelor cu efect de ser? pân? în 2030
Acord ambitios UE pentru reducerea cu 40% a gazelor cu efect de sera pana in 2030
Acord ambitios UE pentru reducerea cu 40% a gazelor cu efect de sera pana in 2030

Liderii europeni s-au angajat vineri sa reduca cu cel putin 40% emisiile de gaze cu efect de sera in Uniunea Europeana (UE) pana in 2030, un obiectiv „ambitios” care va plasa Europa in pozitia de lider mondial.

„Acord al Consiliului European asupra celei mai ambitioase politici energetice si de mediu din lume”, a scris presedintele in exercitiu al Consiliului European Herman Van Rompuy intr-un mesaj postat pe contul de Twitter.

Acordul a fost obtinut in urma unor negocieri aprinse, care au durat aproape opt ore, la Bruxelles.

Planul prevede reducerea cu 40% fata de nivelul din 1990 a emisiilor de gaze cu efect de sera, pana in 2030. Cei 28 de sefi de state si de guverne au ajuns la intelegeri si asupra altor doua obiective, si anume cresterea nivelului energiei regenerabile la 27% din consum si economii de energie de 27% fata de nivelul din 1990, a precizat Van Rompuy. Primul obiectiv are caracter constrangator la nivelul UE, dar nu si al doilea.

Europenii, indemnati de Spania si Portugalia, au decis totodata sa creasca obiectivul „interconectarii” retelelor electrice din cadrul UE la 15%.

„Este o veste buna pentru mediu, cetateni, sanatate si negocierile internationale in domeniul modificarilor climatice din 2015 de la Paris”, a spus Van Rompuy, dand asigurari ca deciziile va crea „locuri de munca durabile” si „competitivitate”.

„Odata cu criza din Ucraina si tulburarile din Orientul Mijlociu, a devenit foarte clar cat de urgent si de vital este sa fie redusa dependenta energetica a Europei” fata de Rusia, a subliniat el.

„Europa da exemplu”, si-a exprimat satisfactia presedintele francez François Hollande. „Daca nu exista acord” intre europeni, atunci „cum sa-i convingi pe chinezi sau pe americani?”, a declarat el la sosirea a summit.

– Ecologistii, dezamagiti

„Am reusit sa elaboram un cadru decisiv, pentru a oferi o voce Europei in negocierile internationale (in domeniul modificarilor) climatice”, a subliniat cancelarul german Angela Merkel.

Insa aparatorii mediului sunt dezamagiti. „Liderii UE aplica o lovitura care va frana energia curata”, a denuntat Greenpeace.

Obiectivele „sunt inferioare fata de ceea ce ar putea sa faca Europa pentru a combate modificarile climatice”, au apreciat Prietenii Pamantului. In opinia Oxfam, „o actiune insuficienta din partea tarilor celor mai bogate face si mai grea povara populatiilor celor mai sarace, cel mai afectate de modificarea climatica si cel mai putin responsabile de aceasta criza”.

Impartasirea efortului in cadrul UE este central. Dezbaterea opune in principal tarile sarace, in special din Europa de Est, care depind in continuare in mare masura de energia fosila, precum carbunele, si cele mai mai bogate, care se sprijina pe energia nucleara sau s-au angajat intr-o tranzitie energetica.

Primele au obtinut compensatii pentru eforturile pe care urmeaza sa le faca, prin crearea unui fond alimentat de o mica parte a vanzarii de certificate verzi via sistemul european de cote pentru emisiile de dioxid de carbon (CO2).

Planul noului presedinte al Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker, care preconizeaza sa investeasca 300 de miliarde de euro in economie, „este indisociabil de ceea ce tocmai am decis astazi”, a subliniat Hollande.

Portugalia si Spania, care sunt foarte izolate de retelele europene, spera sa finanteze in acest fel contruirea unor interconexiuni via Muntii Pirenei.

Imbunatatirea nivelului de interconectare face parte dintre mijloacele de crestere a independentei energetice a UE, care a devenit o miza si mai importanta in contextul crizei din Ucraina si amenintarilor privind alimentarea cu gaze naturale rusesti.

Ziua de vineri a summitului este consacrata economiei si mijloacelor de crestere economica, cu doar cateva zile inainte de intrarea in functie a Comisiei Juncker, care a facut din acest subiect prioritatea sa. Negocierile, incepute in 28, vor fi urmate de un minisummit al Zonei Euro, care ar putea fi animat de dezbaterea asupra reglementarilor bugetare europene, in contextul in care proiectele de buget ale Frantei si Italiei sunt vizate de catre CE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *