Ambasadorul Confederatiei Elvetiene la Bucuresti, Jean-Hubert Lebet, a declarat vineri ca a vizitat platforma SC Azomures SA, detinuta de concernul elvetian Ameropa, unde a constatat ca lucrarile de investitii in tehnologii nepoluante sunt in grafic si spera ca la inceputul anului viitor acestea sa fie inaugurate, astfel incat compania sa devina printre cele mai bune din Europa in protejarea mediului inconjurator.
Diplomatul elvetian a precizat ca principalul actionar al Ameropa, (Andreas Zivy, proprietarul holdingului Ameropa, n.r.) are posibilitatea de a continua investitiile de pe platforma Azomures ‘si este aici pe termen lung, nu pentru a vinde sau a specula’.
‘Este aici pe termen lung, avand in vedere ca este o investitie pe termen lung, are incredere in Romania si are incredere in Targu Mures’, a subliniat diplomatul elvetian.
Prefectul judetului Mures, Lucian Goga, a aratat ca in cadrul discutiilor de vineri cu autoritatile locale din Targu Mures si cu cele judetene, ambasadorul Jean-Hubert Lebet a abordat problema Azomures si a promis ca in luna ianuarie vor fi inaugurate tehnologiile nepoluante.
‘L-am avut oaspete pe domnul ambasador al Elvetiei, domnul ambasador ne-a prezentat buna colaborare dintre Elvetia si Romania. Sigur, a fost abordata si problema combinatului Azomures care este in judetul Mures printre cei mai mari investitori elvetieni. Avem promisiunea domnului ambasador, ca de altfel si a conducerii Azomures, ca toate investitiile vor fi finalizate pana la 31 decembrie. Domnul ambasador a promis ca o sa ne intalnim in ianuarie 2016, la inaugurare, deci toate lucrarile vor fi finalizate in termen si a facut apel la intelegere din partea populatiei Targu Muresului, rugand-o sa mai suporte aceste cateva luni cat combinatul functioneaza in legalitate, rugand cetatenii sa suporte aceste cateva luni pana in 31 decembrie, cand investitiile de mediu vor fi finalizate, astfel incat cetatenii Targu Muresului si din imprejurimi sa nu mai fie supusi acestei poluari. Combinatul se va incadra atunci in cerintele nationale si europene de mediu’, a precizat Goga.
Potrivit prezentarii facute de Azomures, in urma investitiilor in valoare de peste 230 milioane de euro, Ameropa Holding urmareste, pe langa respectarea normelor de protectia mediului, marirea capacitatii de productie la 1,5 milioane de tone de ingrasaminte anual, de la 1,3 milioane de tone cat produce in prezent si reducerea consumului energetic.
In cadrul investitiei, combinatul si-a asumat indeplinirea tuturor cerintelor de mediu referitoare la instalatiile de amoniac prevazute in Autorizatia Integrata de Mediu si documentele BAT (Best Available Technology), reducerea consumului energetic cu 13% prin reducerea consumului specific de gaz metan, modernizarea sistemului de comanda si control automat al procesului si al opririlor de urgenta prin introducerea DCS (sistemul de comanda si control distribuit) si marirea capacitatii de productie a fiecarei instalatii de la 900 tone pe zi in prezent, la 1.050- 1.450 tone pe zi.
In planul de investitii al Azomures figureaza construirea unei Camere de Control Centralizat a instalatiilor Amoniac si Uree, modernizarea turnurilor de granulare de la instalatiile Azotat de Amoniu I, II si III, modernizarea turnului de granulare NPK, modernizarea sistemului de evacuare a apelor uzate si un proiect de crestere a eficientei energetice, care sa duca la economii de energie electrica de 14.000 MWh in fiecare an.
Miscarea Civica Targu Mures a initiat pe 3 iunie o petitie online pentru comisarul european pentru Mediu, Afaceri Maritime si Pescuit, Karmenu Vella, si a sesizat Ministerul Mediului cu privire la poluarea produsa de Azomures.
Mai multi locuitori ai municipiului Targu Mures au depus la institutiile de protectia mediului de la inceputul anului 80 de sesizari cu privire la poluarea atmosferica si fonica.
Prin petitia care a adunat peste 3.900 de semnaturi se solicita comisarului european efectuarea unor investigatii amanuntite asupra cazului, care sa stabileasca daca acest combinat poate functiona fara impact asupra sanatatii populatiei.
Pe langa nemultumirile exprimate in mediul virtual, UDMR Mures a avansat ideea organizarii unui referendum local pentru inchiderea SC Azomures SA, iar o organizatie de revolutionari si-a exprimat intentia organizarii unui miting de protest impotriva societatii. AGERPRES