Autoritatile pregatesc o noua taxa in agricultura. Fiecare produs folosit pentru a proteja culturile ar putea fi impozitat suplimentar cu 2%, potrivit unei ordonante a Ministerului Mediului. Taxa ar trebui platita de companiile producatoare de pesticide, insa si fermierii vor fi afectati pentru ca vor cumpara la randul lor produse mai scumpe. Iar acest lucru inseamna ca cerealele si legumele recoltate ar putea costa mai mult.
Statul pregateste o taxa de 2% pentru pesticidele folosite de agricultori. Vestea i-a nemultumit pe fermieri, care se plang ca sunt deja taxati.
Carmen Botez, reprezentantul Asociatiei Industriei de Protectia a Plantelor din Romania: „Reprezinta o dubla taxare, substantele active sunt deja taxate cu 2% din pretul de achizitie, cand intra in compozitia produselor de protectie a plantelor, a preparatelor. Ele mai sunt taxate cu 2%, intr-un final pretul acesta se va regasi la fermier”.
Producatorii vor fi fortati sa majoreze astfel preturile pentru a recupera taxa prevazuta intr-o ordonanta a Ministerului Mediului, aflata acum in dezbatere publica. In final, lantul scumpirilor se va inchide la cumparatori.
Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Producatorilor Agricoli: „Toate impozitele si taxele care se adauga la cheltuieli nu fac decat sa creasca preturile produselor agricole si implicit se vor resimti in galantare”.
Carmen Botez: „Va scade competivitatea, pentru ca va avea disponibilitati financiare mai reduse pentru a investi in tehnologii moderne”.
Suma pe care o platesc fermierii pentru produsele folosite pentru protectia plantelor de mucegai sau soareci este deja prea mare, spun acestia. In anii cu seceta, cum este acesta, tratamentul culturilor ii costa mult pe agricultorii care au livezi si solarii cu legume.
Ion Cioroianu, vicepresedinte Asociatia Fermierilor din Romania: „Este destul de ridicat, merge intre 1.000-1.500 de lei pe hectar, inseamna intre 35 si 50 la suta din costurile totale pe hectar”.
In total, valoarea pietei de pesticide se ridica la 318 milioane de euro. Ordonanta Ministerului Mediului mai prevede o taxa de 80 de lei pentru fiecare tona de deseuri produsa in ferma.