Ministerul Mediului a sesizat Parchetul General dupa un control la Holzindustrie Schweighofer

Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor a sesizat Parchetul instantei supreme in urma unui control la compania Holzindustrie Schweighofer. Oficialii au constatat nereguli printre care si suspiciuni privind existenta mai multor operatori economici care au furnizat lemn provenit din taieri ilegale.

Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP) a trimis rapoartele de control care vizeaza activitatea mai multor operatori din sectorul forestier catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ) pentru ca procurorii sa faca cercetari care sa stabileasca daca aspectele prezentate intrunesc elementele constitutive ale unor infractiuni.

Ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu a declansat in perioada 7 mai-12 iunie un control la atat la S.C. Holzindustrie Schweighofer S.R.L. Sebes , S.C. Holzindustrie Schweighofer S.R.L Radauti, precum si la sediile sau punctele de lucru ale principalilor furnizori de materiale lemnoase catre compania austriaca, mentioneaza Mediafax.

„Scopul controalelor a fost verificarea respectarii prevederilor legale referitoare la provenienta, transportul, depozitarea, prelucrarea primara si comercializarea materialelor lemnoase, inclusiv importul acestora”, se arata in comunicatul trimis de MMAP.

Potrivit sursei citate, din verificarea stocurilor fizice declarate si inregistrarilor contabile, s-au identificat o serie de nereguli, printre care si: suspiciuni privind existenta mai multor operatori economici care au furnizat material lemnos provenit din taieri ilegale, inadvertente privind modul de receptie si inregistrare a materialelor lemnoase; receptionarea de material lemnos fara a fi raportat in SUMAL; existenta de material lemnos receptionat cu documente din care nu rezulta clar provenienta.

De asemenea, in urma controlului s-au constatat si diferente intre cantitatile de masa lemnoasa inscrise in avizele de insotire si cantitatile de masa lemnoasa receptionate si raportarea in SUMAL, de catre diversi agenti economici, a unor avize de insotire fictive.

„Fabricile Holzindustrie Schweighofer nu prelucreaza lemn care nu este insotit de documentele care atesta provenienta legala si dupa caz, originea”, se aparau reprezentantii Holzindustrie Schweighofer in luna aprilie, atunci cand ministrul Mediului a anuntat un control.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *