22 de strazi din Cluj-Napoca vor avea iluminat ecologic cu LED

  22 de str?zi din Cluj-Napoca vor avea iluminat ecologic cu LED
  22 de strazi din Cluj-Napoca vor avea iluminat ecologic cu LED
  22 de strazi din Cluj-Napoca vor avea iluminat ecologic cu LED

  Guvernul Elvetian a aprobat saptamana trecuta proiectul depus de Primaria Cluj-Napoca in cadrul Programului de Cooperare Elvetiano-Roman prin care autoritatile locale isi propun modernizarea iluminatului interior pentru doua cladiri ale Primariei, dar si iluminatul public stradal pentru un numar de 22 de strazi. Este vorba despre cladirile Calea Motilor nr. 3-5-7 (inclusiv cladirea anexa aferenta parking-ului, situata in curtea interioara) si Piata Unirii nr. 1-2.

  Cele 22 de strazi care vor avea iluminat cu LED sunt: B-dul 21 Decembrie 1989, Aurel Vlaicu, Bogdan P. Hasdeu, Calea Floresti, Calea Manastur, Observatorului, Constantin Brancusi, Gheorghe Marinescu, Ilie Macelaru, Ion Popescu Voitesti, Izlazului,  Louis Pasteur, Mioritei, Moldovei, Nicolae Titulescu, Nod N, Piata 1 Mai,  Donath, Piata Marasti, Piata Mihai Viteazu, Primaverii, Regele Ferdinand.

  Vor fi inlocuite 1094 aparate de iluminat in interior si 1358 aparate de iluminat public.

  Modernizarea sistemului de iluminat interior presupune inlocuirea tuturor aparatelor de iluminat existente in birourile si culoarele de acces care utilizeaza lampi fluorescente sau cu incandescenta, cu aparate de iluminat moderne utilizand tehnologia LED. Iluminatul modern va fi realizat in patru birouri. Acestea se vor echipa cu senzori de prezenta si lumina, care vor tine cont de nivelul de iluminare naturala, respectiv de gradul de ocupare al incaperii.

  Toate aparatele de iluminat vor fi echipate cu sistem de telegestiune ce va permite  managementul, controlul si monitorizarea retelelor de iluminat public prin control de la distanta (wireless). Acest sistem permite obtinerea de semnificative economii de energie datorita posibilitatii de a regla fluxul luminos exact pe nivelul impus de calculul luminotehnic si suplimentar permite adaptarea nivelului de iluminare la particularitatile de trafic de pe anumite intervale orare atat la nivelul intregului sistem de iluminat, cat si independent pentru un aparat sau un grup de aparate.

  Valoarea totala a proiectului este de 6.819.734,67 lei. 85% din acesti bani (adica 5.796.759,93 lei) reprezinta contributia Guvernului Elvetian, iar 15% (1.022.974,74 lei) este contributia beneficiarului.

  Din comparatia puterilor instalate a sistemului de iluminat existent cu cel propus rezulta o economie de energie de 44 %  pentru sistemul de iluminat interior, respectiv 42 % pentru sistemul de iluminat exterior.

  Prin implementarea proiectului se preconizeaza realizarea unor reduceri a consumurilor de energie electrica de cca. 44 %  pentru sistemul de iluminat interior, respectiv 42 % pentru sistemul de iluminat exterior. Reducerea anuala totala preconizata a costului energiei electrice este de cca. 65000 euro/an.Astfel se preconizeaza o reducere totala anuala a emisiilor de dioxid de carbon de 300 tone CO2 pe durata unui an.

  Urmeaza semnarea contractului de finantare intre Primaria Cluj-Napoca si Ministerul Finantelor Publice, dupa care  va fi demarata licitatia de proiectare si de executie a acestui obiectiv.

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *