Politistii locali suceveni, pe biciclete electrice cu celule fotovoltaice

Politistii locali suceveni, pe biciclete electrice cu celule fotovoltaice
Politistii locali suceveni, pe biciclete electrice cu celule fotovoltaice

Acestea, achizitionate printr-un proiect romano-elvetian, vor fi personalizate cu insemnele Politiei Locale si vor folosi la deplasarea mai economica a politistilor locali pe raza orasului

Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice (SECO) din cadrul Consiliului Federal Elvetian a aprobat proiectul „Electromobilitate – Vehicule electrice pentru o municipalitate verde” inaintat de Primaria municipiului Suceava. Proiectul prevede achizitionarea a 11 autoturisme, doua furgonete, o automaturatoare, o autocisterna si a 10 biciclete electrice. „A mai aparut un element de noutate, si anume achizitionarea a 10 biciclete electrice cu sistem de incarcare cu panouri fotovoltaice de 5 kW. Vom dota Politia Locala cu aceste 10 biciclete electrice” a declarat Lungu, intr-o conferinta de presa, adaugand ca acestea vor fi personalizate cu insemnele Politiei Locale si vor folosi la deplasarea mai economica a politistilor locali pe raza orasului.

Tot in cadrul proiectului, vor fi infiintate 28 de puncte de incarcare a acumulatorilor, dintre care 14 standard, iar 14 cu incarcare rapida. Valoarea totala a finantarii nerambursabile este de 3,11 milioane de franci elvetieni, adica 2,56 milioane de euro. Valoarea eligibila a proiectului este 2,77 milioane de franci elvetieni (2,86 milioane de euro), dintre care partea elvetiana asigura 2,03 milioane de franci elvetieni (1,67 milioane de euro), Primaria Suceava participand cu 739.477 de franci elvetieni (608.620 de euro). Primarul spune ca, prin bugetul proiectului la dispozitia Primariei ramane suma de 225.000 de lei, suma orientata spre cheltuielile cu elaborarea unei documentatii tehnico-economice pentru un sistem de transport urban public ecologic de persoane cu autobuze electrice. „Este o veste buna pe care o asteptam, iar aceasta ne da posibilitatea sa mergem mai departe, sa intocmim proiectul tehnic, in asa fel incat sa facem promovarea efectiva a proiectului si sa semnam contractul de finantare” a declarat Ion Lungu.

Reamintim ca SECO a aprobat si proiectul „Management modern si eficient al iluminatului public din municipiul Suceava” depus pentru finantare, ca si cel mentionat mai sus, in cadrul Programului de Cooperare Elvetiano-Roman de reducere a disparitatilor economice si sociale in interiorul Uniunii Europene. Valoarea totala a acestui proiect este de 6,41 de milioane de franci elvetieni (circa 5,52 de milioane de euro). Partea de participare financiara a Primariei Suceava este de 15% din total, adica de aproximativ 900.000 de euro. Ion Lungu a precizat ca proiectele sucevene sunt primele agreate dintre cele depuse de Suceava, Cluj-Napoca, Arad si Brasov, municipii partenere in programul de cooperare respectiv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *