Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor a solicitat si a primit de la Serviciul Comisariatul Judetean Mures al Garzii
Nationale de Mediu un raport din care reiese ca, din cele 7.873 de probe momentane (la 30 de minute) efectuate in prima jumatate a anului, s-au inregistrat 121 (1,53%) de depasiri ale concentratiei maxime admise la amoniac in aerul inconjurator si ca din cele 163 de probe medii zilnice au fost inregistrate 18 depasiri (11,04%) la amoniac, in mediul inconjurator.
Raportul inaintat la inceputul acestei luni releva faptul ca instalatiile Combinatului de ingrasaminte chimice functioneaza in afara conditiilor normale de lucru doar in perioada de oprire si pornire si ca la instalatia de amoniac aceste procedee presupun eliminarea in atmosfera a unor volume mari de gaze ce contin hidrogen, oxid de carbon, metan si amoniac.
Aceeasi situatie este valabila si in cazul opririi si pornirii instalatiei de acid azotic, unde in primele 10-45 de minute se constata o emisie suplimentara de oxizi de azot (NOx) situata intre 100 si 1.000 kilograme NOx/an.
Din acest motiv, Garda de Mediu Mures a aplicat, in prima jumatate a anului, trei amenzi contraventionale a cate 50.000 lei fiecare, niciuna nefiind contestata se societate.
In document se mai arata ca instalatiile de pe platforma Azomures au fost puse in functiune in perioada 1968-1980 si ca doar sectiile de Azotat de Amoniu I si III au fost modernizate in anul 2003.
Raportul evidentiaza ca, pentru alinierea la planul de actiuni prevazut in Autorizatia Integrata de Mediu, Azomures are in implementare o serie de investitii menite sa reduca emisiile in atmosfera, cum ar fi construirea unei camere de control centralizat a instalatiilor Amoniac si Uree, modernizarea turnurilor de granulare de la instalatiile Azotat de Amoniu I, II si III, modernizarea turnului de granulare NPK, construirea unei noi Fabrici de Uree, instalarea unor filtre si construirea unei noi statii de epurare si modernizarea sistemului de evacuare a apelor uzate.
Ministerul Mediului a solicitat acest raport in urma sesizarilor venite din partea unor persoane care se autointituleaza Miscarea Civica Targu Mures — neexistand inca o organizatie inregistrata legal cu acest nume — care au initiat o petitie online pentru comisarul european pentru Mediu, Afaceri Maritime si Pescuit, Karmenu Vella.
Petitia a fost initiata in data de 3 iunie si a adunat, pana vineri, 2.480 de semnaturi, si, in paralel cu aceasta, adeptii miscarii au inceput sa sesizeze zilnic Ministerul Mediului cu privire la poluarea produsa de aceasta societate.
Unul dintre membrii acestei miscari civice, Florin Romanta, care si-a reprezentat colegii in discutiile cu managerul general al Azomures, Mihai Anitei, a declarat pentru AGERPRES ca motivele de nemultumire au capatat in ultima vreme o alta dimensiune din cauza faptului ca ‘poluarea produsa de aceasta companie in ultimele sase luni este mai mare decat pe vremea lui Ceausescu’.
‘Cine contesta sau cine se indoieste, nu trebuie decat sa mearga in parcare la Promenada Mall (construit vis-a-vis de Azomures, n.r.) si sa vada ce poluare este acolo. Nu se poate respira, nu se mai vede nici la 150 de metri. Nu se mai poate trai cu mastodontul in acelasi oras, din pacate, in felul in care el functioneaza. Am fost, am discutat cu directorul general, nu am nicio indoiala ca acolo se fac investitii. Dar ce ne facem noi pana atunci? Am fost la Agentia de Mediu si, cu stupoare, am constat ca MMAP prin Agentia de Mediu judeca Azomures pe baza unor documente intocmite de catre societate prin biroul de mediu din societate si, in plus, pe un document intocmit de IPROCHIM Bucuresti, la comanda agentului economic, unde sunt diverse sectiuni. In ce ma priveste, am fost interesat de raportul pe poluarea fonica. Surpriza! In baza acestui document emis de firma din Bucuresti, contractat de Azomures, in ultimii patru ani intr-un singur trimestru a avut o depasire infima’, a spus Romanta.
Acesta sustine ca, desi in acte nu figureaza ca ar exista poluarea fonica, masuratorile efectuate de el, pe cont propriu, ar indica 75,6 decibeli in apropierea combinatului Azomures si ca urmeaza sa depuna o plangere la Garda de Mediu in acest sens.
‘Asta inseamna ca 75,9 decibeli corespunde unei depasiri de 13 ori, respectiv 1.200% polueaza fonic peste limita legala. Voi depune o plangere la mediu (…) Eu imi doresc ca fiecare sa respecte legea, nu doresc sa se inchida (combinatul, n.r.), nici moarte la cineva, doresc sa functioneze, sa plateasca taxe, dar in conditiile in care respecta legea’, a aratat Romanta, adaugand ca, de cat ori problema a fost ridicata, i s-a raspuns ca „Azomures este industrie, nu farmacie”.
Florin Romanta a subliniat ca problema nu mai poate fi trecuta sub tacere, ca investitiile Azomures ar fi facute in primul rand pentru cresterea productivitatii, chiar daca retehnologizarea va avea si un impact pozitiv asupra mediului si ca ‘partea proasta este ca ei (conducerea combinatului-nr.) inlocuiesc pe ici, pe acolo instalatii, dar nu pe toate’.
Purtatorul de cuvant al Spitalului Clinic Judetean (SCJ) Targu Mures, Cosmin Blaga, a precizat vineri, pentru AGERPRES, ca la Clinica de Pneumologie din Targu Mures s-a constatat, in acest an, o crestere a numarului pacientilor cu boli respiratorii, adulti si copii, insa nu exista vreun studiu care sa evidentieze care afectiuni ar fi provocate de poluare.
‘In primul semestru al anului 2014, am avut 1.662 de cazuri de afectiuni respiratorii, iar in 2015, in primul semestru, am avut 1767 de cazuri, o crestere cu peste 100 de cazuri de afectiuni respiratorii, insa nu se cunoaste cauza exacta a acestei cresteri’, a subliniat Cosmin Blaga.
Purtatorul de cuvant al Azomures, Ovidiu Maior, a precizat pentru AGERPRES ca, potrivit acordului integrat de mediu, toate investitiile in tehnologii nepoluante trebuie executate de companie pana in 1 ianuarie 2016, altfel combinatul nu va mai putea functiona, iar temerile exprimate de organizatiile de mediu, referitoare la cresterea gradului de poluare, nu ar fi justificate.
Acesta a spus ca, in cadrul unei investitii de peste 200 milioane de euro, combinatul si-a asumat indeplinirea tuturor cerintelor de mediu referitoare la instalatiile de amoniac prevazute in Autorizatia Integrata de Mediu si documentele BAT (Best Available Technology), reducerea consumului energetic cu 13% prin reducerea consumului specific de gaz metan, modernizarea sistemului de comanda si control automat al procesului si al opririlor de urgenta prin introducerea DCS (sistemul de comanda si control distribuit) si marirea capacitatii de productie a fiecarei instalatii de la 900 tone pe zi in prezent, la 1.050—1.450 tone pe zi.
In planul de investitii al Azomures figureaza construirea unei Camere de Control Centralizat a instalatiilor Amoniac si Uree, modernizarea turnurilor de granulare de la instalatiile Azotat de Amoniu I, II si III, modernizarea turnului de granulare NPK, modernizarea sistemului de evacuare a apelor uzate si un proiect de crestere a eficientei energetice, care sa duca la economii de energie electrica de 14.000 MWh in fiecare an.
Reprezentantii Azomures sustin ca acest combinat va deveni mai eficient incepand de anul viitor, in sensul ca se vor reduce substantial emisiile poluante, se va mari capacitatea de productie si se va reduce consumul de gaz metan, reducerea consumului energetic fiind de cel putin 15% pe tona de produs.
In plus, mai sustin reprezentantii societatii, in 5 ani Targu Mures va avea un Azomures complet nou fata de ceea ce este acum.