O companie din Italia vrea sa produca in judetul Arad energie electrica din gunoaie

O companie din Italia a prezentat un proiect cu privire la gestionarea deseurilor, recuperarea acestora si cogenerarea de energie termica, electrica sau biogaz, investitia urmand sa fie realizata in comuna aradeana Bata, din fonduri europene.
energie din gunoi

Primarul comunei Bata, Ion Micurescu, a precizat ca proiectul presupune colectarea si depozitarea deseurilor, iar investitorii italieni doresc sa preia o parte din aceste deseuri, care ulterior sa fie transformate in energie electrica.

“Exista un proiect integrat de gestionare a deseurilor la nivelul judetului, dar acesta nu are finalitatea pe care o propun investitorii italieni. Investitorii cu care am vorbit in cursul saptamanii trecute au asemenea proiecte puse in practica, la Londra si in Mexic. Proiectul pe care oamenii de afaceri din peninsula vor sa-l puna in aplicare la Bata se bazeaza pe accesarea unor fonduri europene”, a declarat, duminica, Ion Micurescu.

Cogenerarea consta in producerea simultana, intr-o instalatie unica, de energie mecanica, cel mai adesea convertita in electricitate, si energie termica, putand ea insasi genera caldura si/sau frig, cu randamente ridicate, permitand economii de energie primara si reducerea emisiilor poluante.

Primaria Bata va contribui la realizarea acestui proiect cu o suprafata de teren pe care o va pune la dispozitia investitorilor. “Fara doar si poate castigul pe care-l va avea Bata prin realizarea acestui proiect va fi pe mai multe planuri. Unul social, prin prisma faptului ca vor aparea noi locuri de munca. Un alt castig va fi cel legat de faptul ca firma italiana va produce gratuit pentru Bata energia electrica necesara iluminatului stradal, dar si pentru incalzirea unitatilor de invatamant de pe raza comunei noastre”, a mai sustinut primarul comunei aradene.

Ion Micurescu a mai spus ca o companie austriaca, specializata in producerea biodieselului, pregateste o investitie importanta in comuna Bata. In prima faza, conform primarului, vor fi angajati 350 de oameni, urmand ca, in timp, numarul locurilor de munca sa creasca la o mie. “In ceea ce priveste Consiliul Local Bata, am dat acordul de principiu pentru derularea acestei investitii la noi in comuna. Investitia este importanta prin prisma faptului ca Bata nu va avea deloc probleme cu locurile de munca, dar va exista si un venit suplimentar la bugetul local al comunei”, a sustinut Micurescu.

Investitia este estimata la peste 10 milioane de euro, iar investitorii austrieci au spus ca din momentul in care vor avea toate avizele, va dura cam sase luni pana cand fabrica va functiona.

Sursa: Realitatea

Articole similare

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,329FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente