Ecoruralis: Seminte traditionale distribuite gratuit taranilor si gradinarilor

Ecoruralis: Seminte traditionale distribuite gratuit taranilor si gradinarilor
Ecoruralis: Seminte traditionale distribuite gratuit taranilor si gradinarilor

Semintele vechi traditionale, vechea germoplasma a populatiilor locale romanesti, formate sub influenta selectiei naturale, sunt o mostenire foarte pretioasa, o avutie pe cale de disparitie. Asociatia Eco Ruralis a lansat cu acest prilej Catalogul de Seminte Traditionale editia a III-a prin care distribuie gratuit taranilor si gradinarilor 108 varietati de seminte traditionale. Rosii, ardei, castraveti, porumb, galbenele, dovleci, loboda, marar, salata, flori facelia, echinaceea, carcuimarese, vinete, dovlecei, fasole, busuioc, cimbru, morcovi, patrunjel, telina, stevie si leustean.

Semintele sunt baza agriculturii si a hranei noastre. In ultimii 5 ani, Eco Ruralis a colectat, multiplicat si a distribuit gratuit seminte traditionale, celor care doresc sa cultive varietati traditionale de legume, cereale, plante aromatice si flori.

Pentru anul 2015 Eco Ruralis a pus la dispozitia taranilor si gradinarilor Catalogul de Seminte Traditionale editia a III-a. Click aici >>>

“Seminte traditionale” sau “seminte taranesti” sau “populatii locale” – se refera la seminte vechi, mostenite din batrani, care nu au fost cumparate la plic, de la magazinele de pe piata in ultimii cel putin 30-40 de ani. Semintele traditionale nu pot fi hibrizi sau seminte modificate genetic.

Incepand cu 15 februarie Asociatia Eco Ruralis preia comenzi pentru seminte. Semintele se distribuie gratuit; puteti comanda maxim 5 varietati de seminte. Pe website-ul nostru vom explica exact cum se pot face comenzi pentru seminte.

Semintele sunt baza agriculturii si a hranei noastre

Din semintele traditionale se obtin soiuri locale/ traditionale / taranesti. Cultivate in zonele de origine acestea sunt rezistente atat la stresul biotic cat si abiotic si ofera o productie stabila si sigura fara utilizare de substante chimice. Varietatile moderne au nevoie de pesticide pentru combaterea de boli, fungi, virusi, bacterii etc, spre deosebire de varietatile traditionale care de-a lungul timpului au dobandit rezistenta la anumite boli si daunatori.

Samanta este mai mult decat o marfa; reprezinta si identitatea culturala a taranilor si sufletul societatii agricole din diferite regiuni. Semintele vechi traditionale, formate sub influenta selectiei naturale, sunt o mostenire foarte pretioasa, o avutie pe cale de disparitie.

Identitatea culturala – se refera la cunostintele legate de tot ce inseamna insamantarea, cultivarea, recoltarea, pastrarea semintelor soiurilor locale, de asemenea si obiceiuri si traditii asociate semintelor sau soiurilor locale sau informatii privind proprietatile anumitor seminte sau plante, retete culinare traditionale etc.

Calea transmiterii acestor cunostinte este graiul viu al taranilor – in timpul activitatilor zilnice, in locuri publice precum pietele, moara sau distileria unei comunitati, cunostinte transmise de batrani sau vindecatori doar anumitor persoane, de obicei din cadrul familiei, etc.

Mai multe informatii despre situatia semintelor romanesti puteti afla citind“Problema Semintelor Traditionale” >>> – Document pe care il puteti descarca si trimite mai departe.

Factori ai pierderii semintelor traditionale sau eroziunea genetica:

    • dezvoltarea industriei agroalimentare (inlocuirea soiurilor traditionale cu unele moderne)
    • la noi – colectivizarea (1947-1989)
    • globalizarea – care provoaca lipsa consumatorilor de produse traditionale
    • tendinta actuala a tinerilor de a pleca din zonele rurale face ca odata cu pierderea vechilor generatii sa se piarda si vechile obiceiuri legate de practici traditionale, plante si semninte de plante
    • legislatia europeana – pentru a putea utiliza o samanta in Uniunea Europeana, trebuie ca varietatea sa fie inscrisa intr-un catalog oficial. Criteriile DUS (Distinctie, Uniformitate si Stabilitate) la varietatile locale, precum si costurile foarte mari de inregistrare si tratamentul chimic obligatoriu, vor declasa semintele taranesti care sunt in mod natural si istoric adaptate agriculturii ecologice. Prin extensie – interzice semintelor taranesti si varietatilor asociate sa faca obiectul schimbului intre agricultori.
    • situatia financiara a majoritatii cultivatorilor de seminte traditionale
    • lipsa promovarii importantei soiurilor traditionale
    • schimbarile climatice, etc.

Tot ce abandonam astazi maine s-ar putea sa ne fie folositor!

Pierderea semintelor locale inseamna mai mult decat disparitia lor din peisaj. Inseamna ca am pierdut toate atributele unice pe care plantele care dispar le-au castigat timp de milenii – abilitatea de a supravietui verilor fierbinti si iernilor aspre, de a prospera in conditii de uscaciune sau in zone predispuse la inundatii, de a rezista daunatorilor si bolilor. Ceea ce inseamna ca in viitor, fermierii si producatorii de alimente vor avea mai putine optiuni pentru a combate problemele cauzate de un climat schimbator si imprevizibil, trebuind sa asigure in continuare hrana pentru populatia in crestere.

Gradina taraneasca spatiu de conservare si un laborator

Comunitatea rurala face schimburi de seminte, de cunostinte, agricultorii experimenteaza comportamentul varietatilor de seminte ale vecinilor, sau cumparate din comert.

Conservarea la ferma, in-situ, asociaza practicile si traditiile comunitatilor de tarani cu inovatiile si introducerea succesiva de materiale si tehnici noi necesare adaptarii climatice, parazitilor si aspectelor economice legate de varietatile cultivate. Defapt, odata cu disparitia comunitatilor de tarani, regiunile pierd si biodiversitatea agricola.

Pentru mai multe detalii despre programul de distribuire a semintelor traditionale, va rugam sa ne contactati!

Asociatia Eco Ruralis

Strada David Ferenc, nr. 10 ap. 5
400102 Cluj-Napoca, Romania
Tel/Fax: 0264 599 204
E-mail: [email protected]
Web: www.ecoruralis.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *