Ecoruralis: Seminte traditionale distribuite gratuit taranilor si gradinarilor

Semintele vechi traditionale, vechea germoplasma a populatiilor locale romanesti, formate sub influenta selectiei naturale, sunt o mostenire foarte pretioasa, o avutie pe cale de disparitie. Asociatia Eco Ruralis a lansat cu acest prilej Catalogul de Seminte Traditionale editia a III-a prin care distribuie gratuit taranilor si gradinarilor 108 varietati de seminte traditionale. Rosii, ardei, castraveti,…

Citește mai departe
Întâlnire pe tema pie?ei produselor "ecologice ?i de calitate", la Expo Transilvania

Jumatate din fructele si legumele de pe piata sunt pline de pesticide

Romanii mananca 80% din import Cele mai afectate sunt strugurii (71% nivel de contaminare), bananele (56%), ardeiul gras (46%) Produsele alimentare de pe piata europeana contin 354 de pesticide diferite, iar cinci, cele mai folosite dintre acestea, sunt clasificate la categoria de risc de mutatii, cancer sau dereglari hormonale. Informatiile provin de la Pesticide Action…

Citește mai departe

Cultivarea legumelor bio, cea mai rentabila afacere

Intrebat care ar fi cea mai rentabila afacere cu care romanii ar putea penetra piata europeana, un oficial a raspuns prompt: cultivarea legumelor ecologice. Grija pentru sanatate, in general, si pentru cea a copiilor, in mod special, meniurile marilor restaurante, dietele simandicoase – toate reclama produse sanatoase, cultivate ecologic. Chiar sambata trecuta am vazut in…

Citește mai departe
Sprijinul oferit fermierilor care au produse ecologice poate ajunge la 600 de euro/ha în 2015

Daca va este teama de alimentele pline de pesticide si E-uri, le puteti incerca pe cele eco sau cumparati de la tarani

Daca va este teama de alimentele pline de pesticide si E-uri, le puteti incerca pe cele eco, din supermarketuri. O alta varianta pot fi achizitiile directe de la tarani, in baza unor comenzi ferme. Medicii sunt de acord la unison ca alimentele naturale sunt cele mai sanatoase: carne de gaina din curtea bunicii, hranita cu…

Citește mai departe

Zacusca de Maramures umple camarile bucurestenilor pentru iarna

Nelipsite de la targurile cu produse ecologice din capitala, palinca, slanina sau carnatii afumati facute Maramures au ajuns sa fie adevarate delicatese pentru bucuresteni. La mare cautare se afla in acesta perioada muraturile, magiunul si zacusca pe care maramuresencele le pregatesc dupa retete pastrate cu sfintenie in familie. Atat de gustoase sunt preparatele gospodinelor din…

Citește mai departe

Vinetele, bune pentru tensiune

Originare din India, vinetele sunt folosite de mii de ani si ca medicament. Intrebuintarea lor traditionala ca tratament impotriva cancerului are un suport valabil, deoarece contin substante recunoscute ca inhibitori anticancerigeni. „Studiile demonstreaza ca vinetele sunt un adevarat izvor de sanatate: au o actiune relaxanta, tonifica organismul si-l purifica, ajuta la reducerea nivelului colesterolului si…

Citește mai departe

Ce „garantie” au alimentele vara

O zi pentru lapte, doua zile pentru salata de vinete si cel mult o saptamana, in cazul in care mai gatiti ciorbe pe timpul verii – acesta este termenul de valabilitate al alimentelor in sezonul cald. Gatiti mai putin decat de obicei, de preferinta portionat, si mentineti in frigider o temperatura aproape de zero grade…

Citește mai departe

Pesticidele maresc riscul de aparitie a bolilor

Daca un pacient diagnosticat cu ulcer mananca legume si fructe care contin aceste substante toxice, crizele gastrice se vor accentua, avertizeaza cercetatorii Expunerea la anumite tipuri de pes-ticide, identificate cel mai adesea in continutul produselor agricole, mareste riscul de boli ale tiroidei, cel putin in cazul femeilor. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de un…

Citește mai departe

India a refuzat vinetele modificate genetic

Guvernul din India a respins cultivarea primelor legume modificate genetic pe teritoriul tarii. Semintele de vinete transgenice pe care compania Monsanto a vrut sa le vanda fermierilor indieni nu au fost acceptate de autoritati din cauza lipsei unor studii complexe cu privire la efectele organismelor modificate genetic asupra sanatatii omului si asupra mediului inconjurator. In…

Citește mai departe

Desant in bucataria otomana

Datorita stilului lor de viata din perioada nomada, in Asia Centrala, la inceputul mileniului al II-lea, turcilor le era imposibil sa cultive legume si cereale ori sa planteze livezi. In timpul putin pe care il petreceau „pe loc” preferau sa cultive cateva legume care aveau o perioada de maturizare rapida, intre acestea numarandu-se si doua-trei…

Citește mai departe

Suprafata cultivata cu legume ecologice a crescut in 2009 cu 15,7%, la 300 hectare

Suprafata cultivata cu legume ecologice a crescut anul acesta cu 15,7% la circa 300 hectare, comparativ cu anul 2008, cand aceasta a fost de 259,27 hectare, potrivit datelor furnizate agentiei NewsIn de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR). Astfel, potrivit MAPDR, in 2009 s-au cultivat 130 hectare de mazare si fasole pastai, 20 hectare…

Citește mai departe