Cum sa-ti aranjezi mancarea in frigider pentru a ramane sanatoasa

Cum sa-ti aranjezi mancarea in frigider pentru a ramane sanatoasa

Nu puneti carnea pe raftul de sus si aruncati maioneza a doua zi, pentru a nu face salmonella.

Alimentele trebuie pastrate in frigider la temperaturi potrivite, pentru a nu se altera. Fiecare compartiment este destinat unui anumit tip de produse, tocmai din cauza temperaturii. Carnea, spre exemplu, nu trebuie pusa pe raftul de sus. In general, partea inferioara a frigiderului, situata chiar deasupra cutiilor de legume, este cea mai rece. Asadar, acolo este cel mai indicat sa puneti alimentele care se altereaza mai repede precum peste, fructe de mare, carne, oua. In plus, daca este depozitata pe un raft superior, sangele se poate scurge pe celelalte alimente. Carnea cruda are campylobacter, o bacterie care poate cauza toxiinfectie alimentara. „Alimentele pastrate inadecvat mai mult de doua ore permit multiplicarea bacteriilor si eliberarea toxinelor. Toxinele respective nu dispar, chiar daca ulterior alimentele sunt puse la rece. Consumul acestora poate cauza diaree”, explica specialistul in microbiologie Marian Negut. Bacteriile nu mor la frig Nu uitati sa spalati toate legumele inainte de a le pune in frigider. Bacteriile s-ar putea raspandi si pe restul alimentelor. „Exista bacterii care persista si se multiplica si la temperaturi scazute. De exemplu, Listeria se multiplica si la temperatura de 4 grade din frigider. Dintre toate bacteriile, ea e cea mai activa in sindromul diareic. Si mucegaiurile se multiplica activ la temperaturi scazute, de aceea, depozitarea alimentelor are o serie de limite”, avertizeaza microbiologul. Un alt aspect important pentru sanatate este curatarea frigiderului. Specialistii recomanda ca, o data la doua saptamani, sa il clatiti temeinic cu apa, in care sa adaugati o cescuta de otet, care are rol antibacterian. „Pentru pastrarea propice a alimentelor este indicat si sa se controleze frecvent temperatura frigiderului, mai ales in perioada de vara. Temperatura perfecta este de 4 grade, nicidecum mai mare 10 grade”, conchide Marian Negut. Carnea trebuie pastrata pe rafturile de jos, unde temperatura este mai scazuta . Nu asteptati sa apara mucegaiul Specialistii spun ca nu trebuie sa asteptati aparitia mucegaiului sau a altor semne de alterare inainte de a arunca ceva din frigider. Alimentele pot fi considerate sigure pentru consum doar o anumita perioada de timp. De exemplu, ouale pot fi tinute chiar si 30 de zile in siguranta, pentru ca nu se consuma crude, iar fructele si vegetalele se pot pastra pana la o saptamana. In schimb, lactatele proaspete nu trebuie tinute mai mult de 4 zile, la fel si mancarea gatita. Maioneza facuta in casa nu are voie sa fie pastrata mai mult de 6-8 ore, din cauza faptului ca, la preparare, se foloseste si ou crud. Regula este valabila si in cazul salatelor facute cu maioneza de casa, cum sunt cele de vinete sau boeuf. „A doua zi salatele se arunca automat pentru ca exista un risc mare de imbolnavire cu salmonella”, recomanda microbiologul Marian Negut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *