Daca va este teama de alimentele pline de pesticide si E-uri, le puteti incerca pe cele eco sau cumparati de la tarani

Sprijinul oferit fermierilor care au produse ecologice poate ajunge la 600 de euro/ha în 2015
Daca va este teama de alimentele pline de pesticide si E-uri, le puteti incerca pe cele eco sau cumparati de la tarani

Daca va este teama de alimentele pline de pesticide si E-uri, le puteti incerca pe cele eco, din supermarketuri. O alta varianta pot fi achizitiile directe de la tarani, in baza unor comenzi ferme.

Medicii sunt de acord la unison ca alimentele naturale sunt cele mai sanatoase: carne de gaina din curtea bunicii, hranita cu graunte „curate”, legume si zarzavaturi ajutate in crestere cu balegar luat de la animalele din propriul grajd, care pasc numai iarba curata.

Pe langa produsele cultivate pe cont propriu, exista si varianta „bio”, existenta in multe magazine, dar un pic cam piperata pentru multi romani, cat si abonamentele directe la tarani, ceva mai accesibile, insa disponibile doar in anumite zone.

220 de familii, abonate la cosul cu legume

Un grup de tineri ii invata de patru ani pe banateni sa manance sanatos. Asociatia pentru Sprijinirea Agriculturii Taranesti a preluat din Franta un model de asigurare a hranei perfect curate ajutand si taranii sa nu renunte la ocupatia lor de baza, agricultura.

Totul a pornit in 2007. Un numar de 20 de timisoreni s-au abonat la un taran din Belint pentru a primi, saptamanal „cosul cu legume”. Pana anul acesta, organizatia a strans in jurul a trei producatori principali si a inca sapte ocazionali (care ofera legume, zarzavaturi, lactate, miere, fucte), peste 220 de familii constiente de importanta hranei sanatoase.

„Sunt consumatori de la oras, iar ca venituri in general oameni cu salarii medii. Dascali, angajati in multinationale sau ONG-uri, functionari, patroni”, explica Sergiu Florean, reprezentantul CRIES, asociatia care a adus in Romania aceasta idee.

Zarzavaturile sau fructele nu sunt certificate bio, insa sunt 100% ecologice, pentru ca aceasta e o cerinta speciala pentru a fi in program. „Producatorul nu are voie sa foloseasca niciun ingrasamant de sinteza, ci doar ingrasaminte naturale. Din punct de vedere al calitatii, aceste produse sunt maximum din ce poti sa procuri in Romania azi”, a mai explicat Florean.

Alimentele sunt verificate chiar de cumparatori care pot face vizite inopinate sau organizate la producator. Procedeul e simplu: „clientii” se aboneaza la unul sau mai multi producatori, iar saptamanal primesc de la acestia legume, fructe, alte produse naturale de ferma.

„Foarte multi romani confunda supermarketul cu un stil de viata bun. In toate societatile occidentale evoluate, oamenii fug de supermarket”, mai spune Florean. In general, rafturile cu produse bio din supermarketuri sunt evitate de cumparatorii obisnuiti, explica, sub anonimat, un manager de retea. „Produsele sunt mai scumpe. Oricat s-ar gandi la sanatate, lumea nu are bani sa cumpere numai din acestea”, a mai declarat interlocutorul.

Bio, cam scump pentru romani

Cealalta alternativa sunt magazinele bio. Mancarea etichetata cu „bio” (termen care echivaleaza cu ecologic sau organic) este obtinuta fara a se utiliza fertilizatori chimici, pesticide, medicamente sau organisme modificate genetic. Fermierii folosesc numai pesticide si fertilizatori naturali, isi hranesc animalele numai cu mancare organica, nu le dau antibiotice sau hormoni de crestere.

Pentru ca un aliment sa fie etichetat drept ecologic, organic sau biologic, acesta trebuie sa fie produs sub o stricta monitorizare a unui organism independent de certificare. Intregul lant de productie a acestor alimente este urmarit: de la calitatea solulului, a apei si pana la cea a aerului.

„Alimentele ecologice din Romania sunt foarte bine controlate, insa suntem la inceput pe aceasta piata si avem o oferta mica si scumpa”, comenteaza prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, specialist in alimentatie. Daca un produs obisnuit costa, spre exemplu, 1 leu, cel organic poate ajunge la 1,5 lei sau chiar doi lei. Cele mai multe produse bio de la noi sunt importate, chiar daca exista producatori autohtoni.

Printre primii producatori certificati bio din Timis se afla si familia Nagy din Cenad. In cei sase ani de activitate, ei nu au gasit o piata de desfacere in adevaratul sens al cuvantului. Ca sa nu li se strice zarzavatul nevandut, ofera patrunjelul sau morcovii bio en-gros-istilor din Timisoara, care nu fac deosebirea intre bio si chimic.

„Este foarte greu sa formezi un grup de producatori bio si de consumatori exclusiv bio. Oamenilor le lipseste educatia, nu stiu cat de nociv este consumul legumelor pline de ingrasaminte chimice sau stabilizatori.“
Sergiu Florea, reprezentant al Centrului de Resurse pentru Initiative Etice si Solidare

DECIZIE RADICALĂ

S-au mutat la tara ca sa poata cultiva legume cu mana lor

Unele familii mai radicale au ales sa lase deoparte viata la oras pentru strazile de pamant de la tara. Isi construiesc case si neapart se apuca sa isi cultive gradinile. Este si cazul familiei Ungureanu din Timisoara. Hermine, mama responsabila a doi baietei rumeni, s-a mutat la tara cand a ramas insarcinata cu mezinul familiei.

Apoi a cumparat o gradina de 400 de metri patrati si s-a apucat de traba. „Am plantat ceapa, usturoi, cartofi, mazare, fasole, morcovi, patrunjel, rosii, ardei, vinete si am inceput astfel o experienta sanatoasa foarte interesanta. Stim ca le asiguram astfel copiilor o hrana garantat fara chimicale”, a povestit pentru „Evenimentul zilei” Hermine Ungureanu.

Oamenii care se hranesc sanatos, fara chimicale, traiesc mai mult si mai bine. O spun chiar medicii. „Este de la sine inteles ca oamenii care mananca alimente naturale, fara ingrasaminte chimice, traiesc mai bine si mai mult. Este logic, pana la urma. Studiile au demonstrat ca bolile degenerative – cum ar fi ateroscleroza, hipercolesterolemiile – sunt mai putin prezente in cazul persoanelor care se hranesc natural”, ne-a explicat medicul Mircea Munteanu, specialist in diabet, nutritie si boli metabolice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *