Cerere de retrocedare a 2.300 de hectare de padure cu documente false

Cererea de retrocedare a 2.300 de hectare de padure cu documente false

Comisia Judeteana de Fond Funciar, prin presedintele acesteia, prefectul Sorin Popescu, incearca sa stopeze retrocedarea unei suprafete de 2.300 de hectare de padure din Brosteni, sustinand ca aceasta s-a facut in baza unui document falsificat.

Cererea de retrocedare a fost depusa la Comisia Locala de Fond Funciar din orasul Brosteni de Teodor Alexandru Rescanu, in calitate de unic mostenitor de pe urma generalului Alexandru Manolescu. Barbatul a solicitat reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafata de 2.300 de hectare de teren care face parte din zona cunoscuta sub denumirea „Domeniile Brosteni”, sustinand ca padurea i-a fost donata generalului Alexandru Manolescu in anul 1937 de Nicolae, Ex-principe al Romaniei.

Pentru a-si sustine cererea, Teodor Alexandru Rescanu a depus la dosarul de retrocedare actul de donatie din anul 1937, in care apare suprafata de 2.300 de hectare de padure.

In momentul de fata, actul de donatie prezentat de Teodor Alexandru Rescanu este contestat de Prefectura Suceava, care a reusit sa obtina actul original pe care barbatul l-a obtinut in anul 1994 de la Arhivele Nationale.

Trebuie spus ca cererea de retrocedare a lui Teodor Alexandru Rescanu a fost aprobata de Comisia Locala de Fond Funciar a orasului Brosteni. Nu aceeasi decizie a luat-o si Comisia Judeteana de Fond Funciar, care printr-o hotarare din luna iulie 2010 invalideaza decizia comisiei din Brosteni. Comisia Judeteana de Fond Funciar a invocat faptul ca respectiva cerere nu a fost depusa in termenul legal prevazut de legile fondului funciar, respectiv data de 30 noiembrie 2005. Mai mult, Comisia Judeteana de Fond Funciar a sustinut faptul ca Alexandru Manolescu nu a fost deposedat de regimul comunist, in conditiile in care nu ar fi detinut in proprietate suprafata de 2.300 de hectare de padure.

Barbatul a castigat recursul facut la Tribunalul Suceava, insa un judecator a facut opinie separata

Nemultumit de decizia Comisiei Judetene de Fond Funciar, Teodor Alexandru Rescanu a atacat-o in instanta, procesul avand loc la Judecatoria din Vatra Dornei. In cele din urma, instanta din Vatra Dornei da o sentinta civila prin care mentine decizia Comisiei Judetene de Fond Funciar, sentinta fata de care Teodor Alexandru Rescanu a facut recurs la Tribunalul Suceava.

Contrar cu decizia Judecatoriei din Vatra Dornei, Tribunalul Suceava a admis recursul formulat de Teodor Alexandru Rescanu si dispune reconstituirea dreptului de proprietate in favoarea acestuia pentru suprafata de 2.292,8 hectare de teren cu vegetatie forestiera situat pe raza Ocolului Silvic Brosteni. Trebuie mentionat insa ca unul dintre judecatorii care au judecat cauza a facut opinie separata fata de ceilalti, mentinand decizia Judecatoriei din Vatra Dornei.

Prefectura Suceava a obtinut actul de donatie original

Ulterior, dupa ce Prefectura a continuat sa verifice legalitatea actelor depuse in dosarul de retrocedare, Comisia Judeteana de Fond Funciar a depus la sfarsitul anului trecut o cerere de revizuire a hotararii Tribunalului, sustinand ca actul de donatie in baza caruia Teodor Alexandru Rescanu a solicitat padurea din Brosteni nu este identic cu cel emis de Arhivele Nationale.

In cererea de revizuire, se precizeaza faptul ca in cursul solutionarii recursului formulat de Teodor Alexandru Rescanu nu a fost depusa o adresa a Arhivelor Nationale, emisa ulterior datei la care a fost pronuntata sentinta Tribunalului, care demonstreaza faptul ca actul de donatie din 1937 care a stat la baza retrocedarii nu ar fi cel original. Practic, in urma unei cereri formulate de Prefectura Suceava, prin prefectul Sorin Popescu, Arhivele Nationale au trimis un raspuns in care se precizeaza ca actul de donatie respectiv nu este acelasi cu cel eliberat de aceasta institutie in anul 1994 la cererea lui Teodor Alexandru Rescanu.

In actul de donatie prezentat la dosar a aparut brusc o suprafata de 2.300 de hectare de padure

Potrivit noilor dovezi prezentate de Comisia Judeteana de Fond Funciar, in „actul de donatie” pe care Teodor Alexandru Rescanu l-a obtinut de la Arhivele Nationale in anul 1994 se precizeaza ca Nicolae Ex-principe al Romaniei ii doneaza generalului Alexandru Manolescu doar o portiune de teren in suprafata de 3.843,13 metri patrati din comuna Baneasa, judetul Ilfov. Pe langa aceasta proprietate, in actul de donatie pe care Teodor Alexandru Rescanu l-a depus pentru a revendica padurea din Brosteni mai apare insa o continuare, in sensul ca Nicolae Ex-principe al Romaniei i-ar fi donat generalului Alexandru Manolescu „si trupul de padure Darmoxa – Pinu, in suprafata de 2.300 de hectare, care face parte din domeniul Brosteni, judetul Neamt”.

In actul de donatie depus de Teodor Alexandru Rescanu se mai face mentiunea ca Nicolae Ex-principe al Romania ii doneaza lui Alexandru Manolescu respectiva suprafata de padure, despre care spune ca este „proprietatea mea pe care o posed prin mostenire testamentara de la tatal meu, MS Regele Ferdinand I al Romaniei”.

Fata de aceasta situatie, in cererea de revizuire a deciziei Tribunalului Suceava, Comisia Judeteana de Fond Funciar precizeaza faptul ca „petentul Teodor Alexandru Rescanu a prezentat in instanta ca proba o copie xerox (n.r. –  certificata pentru conformitate de catre o societate de avocatura) a unui act de donatie eliberat de catre Directia Arhivelor Centrale care nu este identic cu cel comunicat Institutiei Prefectului – judetul Suceava, de catre Arhivele Nationale”.

Comisia Judeteana de Fond Funciar mai precizeaza in cererea de revizuire ca „Manolescu Alexandru nu a fost niciodata proprietarul trupului de padure Darmoxa – Pinu in suprafata de 2.300 de hectare, care face parte din domeniul Brosteni, judetul Neamt…”, in contextul in care Printul Nicolae nu i l-a dat prin actul de donatie incheiat la data de 13 aprilie 1937, act prezentat de Teodor Alexandru Rescanu. Alexandru Manolescu nu a detinut niciodata in proprietate si nici macar in posesie, in perioada 1937 – 1948, trupul de padure „Darmoxa – Pinu in suprafata de 2.300 hectare”.

Prefectul a sesizat DNA Suceava

Cazul cu privire la cererea formulata de Teodor Alexandru Rescanu pentru cele 2.300 de hectare de padure a ajuns si la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) – Serviciul Teritorial Suceava. In sesizarea depusa la DNA de prefectul Sorin Popescu se precizeaza faptul ca membrii Comisiei Judetene de Fond Funciar au invalidat punerea in posesie a lui Teodor Alexandru Rescanu pe motiv ca nu se face dovada depunerii cererii in termen legal si nici dovada calitatii de proprietar deposedat pentru generalul Alexandru Manolescu.

Cele 2.300 de hectare de padure au o valoare de aproximativ 10 milioane de euro

In situatia in care Teodor Alexandru Rescanu ar intra in posesia celor 2.300 de hectare de padure, acesta si-ar creste averea cu aproximativ 10 milioane de euro. Din informatiile pe care am reusit sa le obtinem de la specialisti in domeniul silvic, padurea pe care o revendica Teodor Alexandru Rescanu ar putea fi vanduta la un pret de 4.000 – 4.500 de euro pentru un hectar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *