Ce „garantie” au alimentele vara

O zi pentru lapte, doua zile pentru salata de vinete si cel mult o saptamana, in cazul in care mai gatiti ciorbe pe timpul verii – acesta este termenul de valabilitate al alimentelor in sezonul cald.alimentele vara

Gatiti mai putin decat de obicei, de preferinta portionat, si mentineti in frigider o temperatura aproape de zero grade – dupa aceste reguli ne spun nutritionistii ca este indicat sa pastram alimentele pe timpul verii.

Vara, in frigider trebuie sa fie 0-4 grade Celsius

„In frigider, temperatura trebuie sa se situeze intre zero si patru grade Celsius, pe timpul verii. Toate alimentele se pastreaza la rece, pentru a evita astfel riscul de toxiinfectii alimentare”, a declarat, pentru REALITATEA.NET, dr. Corina Zugravu, lector universitar la Catedra de Igiena Alimentatiei si Nutritiei de la Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti.

Salata de vinete, o mancare des intalnita vara, are un „termen de valabilitate” de numai cateva zile, ne atentioneaza specialistii.

„O zi, cel mult doua – atat putem sa pastram salata de vinete la frigider. Daca gatim ciorba, de preferat este sa ne limitam la portii mici, pe care sa le mancam proaspete. In situatia in care am preparat o oala mai mare de ciorba, cel mai indicat este s-o impartim in portii mici, pe care sa le punem in vase de sticla si sa le congelam”, a recomandat, la REALITATEA.NET, prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare (ICA) din Bucuresti.

La congelator, pastrati o temperatura de -18 grade Celsius

Specialistul atrage atentia insa ca, odata decongelat, produsul nu mai poate fi recongelat. Recomandarea este valabila pentru orice aliment, nu numai pentru ciorbe.

„Orice aliment, fie lichid, fie solid, odata decongelat, nu se mai recongeleaza. Este strict interzis. In caz contrar, microbii se dezvolta foarte rapid si pot aparea toxiinfectii alimentare. In plus, alimentul respectiv nu-si mai pastreaza calitatile nutritive”, precizeaza prof. Mencinicopschi.

La congelator, temperatura trebuie sa fie de minim -18 grade Celsius sau chiar -20 de grade, dar niciodata mai mare de -18, spune nutritionistul.

Secretul pastrarii vitaminelor din fructe

Fructele si legumele se consuma cat mai proaspete, ele nu trebuie sa stea foarte mult in frigider, motiv pentru care nici nu se cumpara foarte multe. De asemenea, este bine de stiut ca fructele si legumele trebuie spalate foarte repede si sub jet puternic de apa, pentru a nu pierde vitaminele din ele.

„Pentru ca vitamina C este hidrosolubila (se dizolva in apa), fructele si legumele care o contin trebuie spalate rapid sub jetul de apa si nicidecum sa le tinem mult timp, pentru a nu pierde vitaminele”, a spus, pentru REALITATEA.NET, dr. Mihaela Bilic, medic nutritionist. Fructele trebuie mancate proaspete, cu tot cu coaja, pentru ca majoritatea substantelor nutritive se afla in coaja.

Multa atentie trebuie sa acordam in zilele toride produselor cu grad inalt de perisabilitate. „Laptele, ouale si carnea sunt cele mai hranitoare alimente si, totodata, si cele mai perisabile, pentru ca le „plac” microbii”, explica prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Drept urmare, o cutie sau o punga de lapte desfacuta intr-o zi este recomandat sa se consume in aceeasi zi. Daca aveti o pungi de lapte si ati baut numai un pahar, restul continutului de pune intr-un vas si se pastreaza la frigider. Pana la sfarsitul zilei insa, el trebuie consumat, ne sfatuieste medicul.

Nu pastrati ouale in suportul de pe usa frigiderului

Nici modul in care pastram ouale nu este de neglijat. „Oulale se pastreaza in cofrag, dar nu in suportul situat pe usa frigiderului. Vara, frigiderul se deschide des, caldura patrunde in interiorul refrigeratorului si, astfel, temperatura scade”, spune nutritionistul.

Si pentru pastrarea produselor din carne exista cateva reguli. Astfel, carnea cruda nu se aseaza langa alimente preparate, pentru a nu le contamina. Ele trebuie sa stea separat.

„Niciodata hrana preparata nu sta langa materia prima. Lichidul din carne se poate scurge pe legume sau pe orice alte alimente, avand loc astfel o contaminare prin incrucisare. Se poate lua foarte usor un Helicobacter Pylori (HP), care este agentul patogen la gastritei, ulcerului sau chiar al cancerului gastric, daca infectia se cronicizeaza. Deci, pe langa toxiinfectii alimentare, care se manifesta imediat pot fi si contaminari din acestea care se manifesta dupa un timp mai indelungat, cum este HP”, atentioneaza prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul ICA.

De asemenea, cutitul folosit pentru transarea carnii trebuie sterilizat periodic si, in nici un caz, acest tacam nu se mai foloseste pentru tocarea legumelor sau fructelor, pentru a evita astfel o contaminare incrucisata.

„La fel de perisabile sunt si mancarurile cu oua, maionezele, cremele, pestele, ficateii”, atrage atentia medicul Zugravu.

Pe timpul verii, frigiderul trebuie dezghetat si dezinfectat la interval de 1-2 saptamani, in cazul in care refrigeratorul nu are sistemul de dezghetare automata.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *